panorama 

Od Rodice (1966 m) do Črne prsti in Novi vrh (1944 m) - Limberška smer

 

sobota, 3. junij 2017

 

 

Iz Podbrda se peljemo proti Tolminu ali obratno, a le do vasi Koritnica. V Koritnici bomo opazili oznako za vas Rut. Peljemo čez vas Rut in naprej po gozdni poti do zapornice. Tam pustimo avtomobile.

 

Dobimo se ob 7. uri  pri zapornici za vasjo Rut. Čas hoje bo 8 do 10 ur. Začetni del vzpona bo skupen. Prav tako se bomo s skupino plezalcev združili pri sestopu, saj se bomo skupaj vračali po markirani poti z Rodice.

Vzpon po poti Novi vrh - Limberška je raznolik. Občudovali bomo lahko lepote narave, od grmičevja do skal, hodili po markiranih poteh in brezpotjih, vključujoč tudi rahlo poplezavanje in zahtevno plezanje. Pot ob lepem vremenu ponuja čudovit razgled od Triglava do morja. Ta pot je zahtevna in primerna za izurjene gornike in plezalce.

 

Pohodniki, nevešči plezanja se bomo z istega izhodišča povzpeli na Rodico, zelo razgledno goro v Spodnjih Bohinjskih gorah in nadaljevali pot po grebenu do Črne prsti. Številne planinske cvetice rastejo na tem področju. Tu domuje tudi vrsta metulja gorski apolon. Opravili bomo krožno pot nazaj do Rodice.

 

Za plezalce je obvezna popolna plezalna oprema. Za ostale pohodnike pa palice, uhojena obutev in v nahrbtniku vse, kar zahteva celodnevna tura.

 

Silvo Vrhovec

041 633 040


Magdalena Butkovič
031 621 801