Pred vami je arhiv Gorniškega kluba Limberk:

DOLINA REKE IDRIJE - nedelja, 26. november 2023

 

Reka Idrija izvira pod vrhom Klobučarji. Ima dva izvira, ki se pri vasi Bajtarji združita v en sam tok, v reko Idrijo, ki je mejna reka med Slovenijo in Italijo. Pot so pohodniki, pod vodstvom Emila Tomazetiča (GK Gornjesoške doline), pričeli v vasi Srednje in se spustili v dolino in nadaljevali proti Klobučarjem. Na izhodišče pa so se vračali po grebenu Kolovrata.

 

FotoGALERIJA

 

 

KOMENSKI KRAS - sobota, 18. november 2023

 

Benjamin Černe (GK Gornjesoške doline) je pripravil popotovanje po Komenskem Krasu. Pot jih je vodila preko Sv. Katarine in Ovčjaka proti gradu Rihemberk. Vračali so se skozi vasico Pedrovo, ki je bila dolga leta zapuščena. Pohodnike je razvajalo razkošje jesenskih barv in razgledov.

 

FotoGALERIJA

 

 

POT SUVERENOSTI - sobota, 14. oktober 2023

 

V oktobru praznujemo Dan suverenosti. To je državni praznik, ki nas spominja na odhod zadnjega vojaka JLA iz osamosvojene države Slovenije. Silvo Klemenčič in Franci Črček (dr. Henrik Tuma) sta v sodelovanju s Turističnim društvom Pišece pripravila že 5. pohod po Poti suverenosti. Ob koncu so bili pohodniki povabljeni v Brežice na županov golaž, ki so ga pripravila turistična društva brežiške občine na ploščadi pri znamenitem Vodovodnem stolpu v Brežicah.

 

FotoGALERIJA

 

 

VELIKA TIČARICA - nedelja, 8. oktober 2023

 

GK Gornjesoške doline je pod vodstvom Miloša Gabrijelčiča pripravil lepo jesensko turo na Veliko Tičarico (1892 m), ki je najvišji vrh travnato gozdnate planote pod mogočnim ostenjem Velikega Špičja. Planota prepada proti Soči s strmimi pobočji, na SV strani je dolinica Trebiški dol, na JV je skalno ostenje Špičja, proti JZ pa se izteče v prostrani vasi Vrsnik ob Soči.

 

FotoGALERIJA

 

 

9. TRADICIONALNI POHOD PO KROŽNI POTI PRIJETNO DOMAČE

 

Od petka 29. septembra, do nedelje 1. oktobra 2023 sta Zavod Prijetno domače in Občina Ivančna Gorica v sodelovanju z Gorniškim klubom Limberk, Planinskim društvom Polž Višnja Gora in Planinskim društvom Šentvid pri Stični, organizirala 9. pohod po Krožni pešpoti Prijetno domače. Pohod, kjer pohodniki v treh dneh prehodijo preko 100 kilometrov in obiščejo vseh 12 biserov (krajevnih skupnosti) v občini Ivančna Gorici, je letošnjo – deveto izvedbo v celoti prehodilo kar 33 vztrajnih pohodnikov, od tega 11 naših članov. Posebno jubilejno priznanje – pohodniški nahrbtnik za petič prehojeno pot, pa sta prejela Jožica Kralj in Stane Erjavc.

 

FotoGALERIJA 3. dan

 

FotoGALERIJA 2. dan

 

FotoGALERIJA 1. dan

 

 

MONTE CHIAVALS - nedelja, 24. september 2023

 

Monte Chiavals je izrazita gora v glavnem grebenu Zuc dal Bora. Čeprav ni tako drzen in nepristopen kot njegov ponosni sosed, vseeno ni od muh. Gorniki GK Limberk smo prehodili lepo in zahtevno pot na omenjeno goro.

 

FotoGALERIJA

 

 

JAKOBOVA POT VII. LJUBLJANA - VRHNIKA - sobota, 16. september 2023

 

Jesenski del Jakobove poti smo nadaljevali po Ljubljanskem barju. Hodili smo po krajih z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino in se za konec "srečali" z Ivanom Cankarjem.

 

FotoGALERIJA

 

 

STRMA PEČ - sobota, 9. september 2023

 

GK Karavanke (vodnik Franci Jesenik) je pripravil turo v zahodnem delu Montaževe skupine na Strmo peč. Kljub besedi strma, nam na jugovzhodni strani kaže svoj prijaznejši obraz. Pravo nasprotje je severna stena, ki navpično pada v sotesko Sfonderat (Brez dna). Opravili smo krožno pot in uživali v izjemnih razgledih.

 

FotoGALERIJA

 

 

VELIKI OLTAR - sobota, 26. avgust 2023

 

Ena naših velikopoteznih tur, ki jo je organiziral Janez Mežan. Veliki Oltar (2621 m) je veličastna gora, na katero smo se povzpeli po zelo zahtevnem brezpotju. Vzpon in zlasti zelo težaven spust po krušljivem terenu zahteva izkušenega gornika in plezanje II. stopnje. Oltar je torej gora, ki nam ponuja prvinske občutke lepot gorskega sveta. Nudi nam lep razgled, mir, divjino in zadovoljstvo ob osvojenem vrhu. Vzpon smo opravili iz Poldovega rovta v Vratih preko Brinja, vračali pa smo se mimo Bivaka II na Jezerih po najdaljšem melišču pri nas.

 

FotoGALERIJA

 

 

SEVERNA TRIGLAVSKA STENA - avgust 2023

 

Tudi letos so se skalaši podali v nedrje Severne Triglavske stene, ki je ena najmogočnejših sten v Julijskih Alpah. S 3000 m širine in 1000 m višine in z okoli 100 alpinističnimi smermi je ena najbolj priljubljenih in obiskanih sten v Julijcih.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠKRLATICA - torek, 1. avgust 2023

 

Kljub neobetavni vremenski napovedi so nekateri skalaši tudi letos tradicionalno osvojili Škrlatico.

 

FotoGALERIJA

 

 

MONT BLANC - petek, 14. julij 2023

 

Po dolgih pripravah je našim gornikom uspel vzpon na Mont Blanc po zelo zahtevni italijanski smeri čez Gonello. Pred vzponom so opravili še aklimatizacijsko turo.

 

Mont Blanc (francosko) ali Monte Bianco (italijansko) (pomeni Bela gora), je najvišja gora v Alpah, Zahodni Evropi in Evropski Uniji. Visoka je približno 4.810 m, zaradi snega se njena višina skozi leta spreminja. Goro imenujejo tudi Bela dama (francosko La Dame blanche) ali Belka (italijansko Il Bianco). Masiv Mont Blanca se nahaja v Savojskih Alpah na meji med Francijo in Italijo, vrh pa leži v Franciji. Dva najbolj znana kraja v bližini gore sta Chamonix v departmaju Haute-Savoie v Franciji, kjer so potekale prve zimske olimpijske igre, in Courmayeur v dolini Aoste v Italiji.

 

FotoGALERIJA

 

VELIKI KLEK - nedelja, 25. junij 2023

 

Naši gorniki so v okviru priprav na najzatevneše vzpone opravili visokogorsko turo na Veliki Klek (3798 m), najvišjo avstrijsko goro.

 

FotoGALERIJA

 

JEZERSKO - sobota, 17. junij 2023

 

Na že tradicionalnem srečanju na Jezerskem v Gorniškem centru Davo Karničar se je zbralo lepo število skalašev. France Urbanija je zanj in na čast sv. Bernardu, zavetniku gornikov, daroval sveto mašo.

 

FotoGALERIJA

 

KLEK - sobota, 10. junij 2023

 

Tokrat so se gorniki pod vodstvom Franca Koželja odpravili na sosednjo Hrvaško. Cilj je bil impresivna gora Klek v bližini Ogulina ali Gora spalnega velikana, kot ji pravijo domačini. Na vrh pelje "Ferdina staza".

 

FotoGALERIJA

 

 

JAKOBOVA POT VI. STIČNA - LJUBLJANA - sobota, 27. maj 2023

 

Naslenjo etapo na Jakobovi poti smo pohodniki začeli v Stični, kjer smo si po sv. maši ogledali križni hodnik v cistercijanskem samostanu. Pot nas je vodila na Veliko Dobravo in nato do Police pri Grosupljem. Prek Magdalenske Gore pa se je zaključila v prestolnici.

 

FotoGALERIJA

 

 

KOCBEKOVO PRIZNANJE ZA LETO 2022 PREJEL JANEZ MEŽAN - sobota, 20. maj 2023

 

Gorniški klub Savinjske doline je tudi letos organiziral slovesno podelitev Kocbekovega priznanja, ki je najvišje priznanje Slovenskega gorniškega kluba Skala - zveze gorniških klubov za izjemne dosežke na področju gorništva.

 

Priznanje, ki je bilo podeljeno pri Svetih treh kraljih na Pohorju, je prejel Janez Mežan, dolgoletni predsednik GK Limberk. Podelitev so popestrili tudi Lučki pevci.

 

Že dopoldne smo si skalaši ogledali Framski slap, cerkev sv. Areha in slapova Šumik, ki sta v teh dneh ob velikih količinah vode še posebej mogočna.

 

FotoGALERIJA

 

 

KROŽNA POT JULIANA - četrtek, 27. april 2023

 

Pod vodstvom Marije Bole (GK dr. Henrik Tuma) so pohodniki prehodili del križne poti, ki vodi ob vznožju očakov po robu Julijskih Alp (pod Dovško Babo do Plavškega Rovta).

 

FotoGALERIJA

 

 

PLEZANJE V PAKLENICI - april 2023

 

Naši člani so se za nekaj dni podali na plezanje v slikovite stene Paklenice.

 

FotoGALERIJA

 

 

VOLNIK - MONTE LANARO - sobota, 22. april 2023

 

Na Volnik so se gorniki pod vodstvom Brune Dekleva povzpeli iz slikovite kraške vasi Pliskovica. Vas je dobila ime po drobni ptici pliski. Znana je tudi po mokriščih - kalih. Na vrhu Volnika, kjer je nekoč stala italijanska karavla, stoji sedaj nizek razgledni stolp, s katerega se odpre razgled od Tržaškega zaliva do Julijskih Alp. Z vrha je lep pogled na Repentabor, naselje v zamejski Sloveniji, ki je bil naslednji cilj. Po ogledu utrdbe Tabor in svetišča Marije Vnebovzete se je pot zaključila v Tomaju.

 

FotoGALERIJA

 

 

SOTESKA POTOKA KONJŠČAK, TABOR, VELIKI ROB - sobota, 18. marec 2023

 

Turo GK Gornjesoške doline je pripravil Benjamin Černe, ki je gornike popeljal po soteski do starodavnega protiturškega Tabora, ki je še vedno poseljen. Nadaljevali so po pobočju Čavna na Veliki rob ali Sončni Školj, kakor mu rečejo domačini. Vračali so se po eni od mnogih poti, ki vodijo v dolino.

 

FotoGALERIJA

 

 

VINKO BUH - V SPOMIN GORNIŠKEMU PRIJATELJU

 

Vinko je bil predan skalaš in velik domoljub, ki je svojo ljubezen do domovine izkazoval tudi na naših turah. V njegovih rokah je vselej na osvojenih vrhovih zaplapolala slovenska zastava. Znal nas je razvedriti, njegova dobra volja je bila nalezljiva, korak uren in vztrajen. V njegovem nahrbtniku so se za prijatelje vedno našli škrebelni ali kak drug priboljšek. Kljub zdravstvenim težavam se je skoraj do zadnjega udeleževal naših pohodov in srečanj.

 

FotoGALERIJA-VINKO BUH

 

 

KUM - ZASAVSKI TRIGLAV - sobota, 11. marec 2023

 

Darja Goličnik in Tonika Nadvežnik (GK Savinjske doline) sta pripravili pohod na Kum ali kot ga imenujemo Zasavski Triglav. Svojevrstno doživetje je bilo tudi "prečenje" Save.

 

FotoGALERIJA

 

 

ZIMSKA TURA V KARAVANKE - sobota, 25. februar 2023

 

Tudi letos so naši gorniki izpeljali zimsko turo po Centralni grapi na Begunjščico.

 

FotoGALERIJA

 

 

ZASAVSKA SVETA GORA - sobota, 28. januar 2023

 

Miran Kmetič (GK dr. Henrik Tuma) je pripravil turo z izhodiščem v Kisovcu. Po ogledu Rudarskega muzeja so se odpravili skozi več naselij pod severnim pobočjem Vežnice proti Sveti gori, kjer stoji cerkev Marijinega rojstva. Po druženju v planinskem domu, ki ga je oganiziral vodnik, jih je pot popeljala še po lepih Zasavskih gričih čez planoto Pleše proti vasi Jablana, do cerkvice Sv. Križa. Po ogledu cerkve je sledil spust po smučišču Marela nazaj v Kisovec. Lepa in naporna zimska tura.

 

FotoGALERIJA

 

 

MALIČ - ŠMOHOR - sobota, 14. januar 2023

 

Turo GK Savinjske doline iz Tremerij na Malič in Šmohor sta pripravili in vodili Tonika Nadvežnik in Darja Goličnik. Svoje so dodali čudoviti razgledi.

 

FotoGALERIJA

 

 

ROBLEK IN BEGUNJŠČICA - ponedeljek, 2. januar 2023

 

Že tradicionalno so se skalaši na drugi dan novega leta podali na Begunjščico. V zimskih razmerah kar zahtevna tura. Z ostalima dvema skupinama so se dobili na Robleku.

 

FotoGALERIJA

 

 

ROŽNOVENSKA POT - sobota, 19. november 2022

 

Rožnovenska pot vodi od bazilike Marije Pomagaj na Brezjah po čudoviti naravi skozi kraje pod vznožjem Karavank ter pripelje popotnika nazaj do Marijinega narodnega svetišča. Kot pravi skalašica Jana Grohar, ustanoviteljica te poti in postavljalka obnovljenega križa na Škrlatici, veznica bazilike Marije Pomagaj na Brezjah in cerkve sv. Neže na Brezjah pri Tržiču ter veznica cerkve sv. Janeza Krstnika v Kovorju in cerkve sv. Jakoba v Lešah tvorita križ.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

DONAČKA GORA PREKO RESENIKA - sobota, 12. november 2022

 

Turo GK Savinjske doline na Donačko goro je vodil Janko Kovačič. Iz Žetal so se podali do vznožja Resenika in nato po brezpotju strmo navzgor do dveh vrhov. Spust navzdol je bil po kolovozu na preval Medgorje in naprej po markiranem pobočju in varovalih na vrh Donačke gore. Vračali so se do Rudijevega doma in po spodnjem markiranem kolovozu na preval Medgorje in pod Resenikom nazaj do izhodišča.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

KRAŠKI VRHOVI NAD TRŽIČEM - nedelja, 6. november 2022

 

Miloš Gabrijelčič (GK Gornjesoške doline) je pripravil turo po barvitem kraškem svetu, ki ima za sabo bogato zgodovinsko dediščino tako iz 1. svetovne vojne kot tudi globlje v zgodovino, v čas rimskega imperija. Pot je pohodnike vodila okoli Doberdobskega jezera in jezera Pietrarossa ter vrhovih nad njima.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

JAKOBOVA POT VRHTREBNJE - STIČNA - sobota, 22. oktober 2022

 

Jesenski del Jakobove poti so pohodniki pričeli v Vrhtrebnjem in preko Gombišč, Sela pri Šumberku prispeli v Stično, po prehojenih 26 kilometrih.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

PEČ - TROMEJA - sobota, 8. oktober 2022

 

Ture v izvedbi našega gorniškega kluba se je udeležilo 21 pohodnikov. Uživali smo v razkošju jesenskih barv in razgledov. Na Peč smo se s Korenskega sedla podali po slovenski strani meje. Prvi vmesni cilj je bil Petelinjek. Vračali smo se po markirani poti na avstrijski strani.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

TRADICIONALNI POHOD PO KROŽNI POTI PRIJETNO DOMAČE

 

Od petka 30. septembra, do nedelje 2. oktobra 2022 sta Zavod Prijetno domače in Občina Ivančna Gorica v sodelovanju z Gorniškim klubom Limberk, Planinskim društvom Polž Višnja Gora in Planinskim društvom Šentvid pri Stični, organizirala 8. pohod po Krožni pešpoti Prijetno domače.

 

Po koronskem premoru so razmere ponovno dozorele do te mere, da so se pohodniki ponovno podali na tridnevni pohod po Krožni pešpoti Prijetno domače, na kateri so obiskali vseh 12 info točk v naši občini in po približno 100 kilometrih poti prehodili vseh 12 krajevnih skupnosti. Tudi letos so organizatorji pripravili popestritev pohoda z zanimivimi aktivnostmi ob poti.

 

Naši člani, ki so prehodili celotno pot in si zaslužili posebno priznanje: Majda in Polde Sadar, Jožica in Rado Kralj, Andrej Hernec, Avguštin Rus, Janez Golf, Alojz Šinkovec, Jože Gregorič in Janez Mežan.

 

FotoGALERIJA 3. dan

 

FotoGALERIJA 2. dan

 

FotoGALERIJA 1. dan

 

 

 

SREČANJE IN PIKNIK SKALE - sobota, 24. september 2022

 

Tudi letos je potekalo jesensko srečanje skalašev na rovtu pri Radotu na Spodnjih Ravnah nad Dovjem. Sveto mašo je daroval župnik France Urbanija, predsednik častnega razsodišča Skale. Ob njegovem okroglem jubileju je bilo še posebej slovesno. Že dopoldne pa so naši člani obiskali novo ferato Dobršnik nad Hrušico na Jesenicah.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

SLAVNIK - sreda, 14. september 2022

 

Tradicionalni pohod na Slavnik smo aprila zaradi Covida -19 odpovedali. Vendar tradiciji in počastitvi spomina na dr. Henrika Tumo se nismo izneverili. V sredo, 14. septembra 2022 so se skalaši na vrh Slavnika povzpeli po dveh smereh – po strmi in po položni-cestni. Tumova koča je bila žal zaprta, burja pa močna.

 

 

DEBELA PEČ - sobota, 10. september 2022

 

Naši gorniki so se po lovski poti, ki ni markirana, od Kovinarske koče povzpeli do severovzhodnega grebena severne stene Debele peči in na njen vrh. Sestopili so po markirani poti po južnem pobočju Brd do Lipanskih vrat in po Kovinarski poti v Krmo.

 

FotoGALERIJA

 

 

MANGARTSKA PLANINA IN SKALA - nedelja, 21. avgust 2022

 

Skalaši so se zbrali na Mangartski planini in osvojili Skalo, na kateri stoji Aljažev stolpič. Popoldne so nadaljevali z druženjem pri brunarici GK Gornjesoške doline.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠKRLATICA - ponedeljek, 1. avgust 2022

 

Tradicionalne skalaške ture na Škrlatico se je v lepem vremenu udeležilo lepo število gornikov. Ob skalaškem križu je bila darovana sv. maša.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

ZAGORELEC - sobota, 16. julij 2022

 

V tretje je bilo vreme naklonjeno. Franci Jesenik (GK Karavanke) je izpeljal turo na manj znan vrh Zagorelec v Zadnji Trenti.

 

FotoGALERIJA

 

 

HOCHALMSPITZE - sobota, 2. julij 2022

 

V okviru priprav na poletne visoke cilje so naši gorniki osvojili Hochalmspitze v Visokih Turah, ki je z 3360 metri najvišja gora v gorski skupini Ankogel. Gora je zgrajena iz granita obdajajo pa jo številni ledeniki. Z vrha na katerem stoji večji križ je zelo lep razgled na večji del Visokih Tur, lepo pa vidimo tudi Julijske Alpe ter Dolomite.

 

FotoGALERIJA

 

 

RJAVINA ČEZ TEME - sobota, 25. junij 2022

 

Tokratno turo GK Limberk je pripravil Janez Perko na Rjavino (2532 m), ki se nahaja med alpskima dolinama Kot in Krma. Z vrha je zelo lep pogled proti Triglavu, Rži in ostalim vrhovom okrog Triglava. Pot je gornike vodila po markirani in nemarkirani poti, od Temena pa do vrha Rjavine po brezpotju.

 

FotoGALERIJA

 

 

JEZERSKO IN VELIKA BABA- sobota, 18. junij 2022

 

Na tradicionalnem junijskem srečanju skalašev je bila darovana sveta maša v spomin na našega prijatelja, svetovno znanega alpinista, Dava Karničarja. Pred tem pa so gorniki opravili vzpon na bližnjo Veliko Babo.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

ŽELEZNA KAPLA IN BOŽIČEV VRH - sobota, 11. junij 2022

 

Jože Benedik (GK Karavanke) je popeljal pohodnike po približno 16 km dolgi krožni poti po mirni, pestri in slikoviti pokrajini Železne Kaple. Nekaj skalašev pa se je podalo na bližnji Božičev vrh po izredno zahtevni ferati.

 

FotoGALERIJA

 

 

SKRADSKI VRH IN VRAŽJI PROLAZ - sobota, 28. maj 2022

 

Pohodniki so se pod vodstvom Majde in Poldeta Sadarja sprehodili ob potoku Curak do koče Zeleni vir ter od tam vstopili v kanjon Vražji prolaz. Mimo Muževe hišice so prišli do železniške postaje Skrad in do Skradskega vrha. Ob spustu v dolino so šli mimo 70 m visokega slapa Curak.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

KOCBEKOVO PRIZNANJE ZA LETO 2020 IN TURA NA VELIKO PLANINO - sobota, 21. maj 2022

 

Kocbekovo priznanje za leto 2020 je prejel Silvo Klemenčič za dolgoletno predano delo v GK dr. Henrik Tuma in SGK Skala.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

SKUPŠČINA SGK SKALA IN OBČNI ZBOR GK LIMBERK - maj 2022

 

V maju sta bila izpeljana volilna skupščina Slovenskega gorniškega kluba Skala in redni letni občni zbor GK Limberk.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

ČEMŠENIŠKA PLANINA - sobota, 23. april 2022

 

Pohodniki so se iz Kisovca odpravili na Čemšeniško planino. Šli so tudi skozi sotesko Graški graben in se povzpeli na vzpetino proti razvalinam gradu Gamberg.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

SOTESKA DOBLARCE IN AVŠKE POLICE - sobota, 10. april 2022

 

Gorniki so pod vodstvom Emila Tomazetiča raziskovali globoki kanjon Doblarce. Preko Avških polic in Globočaka so se povzpeli do vasice Srednje. Na izhodišče so se vrnili po eni od mnogih stezic.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

POLHOGRAJSKA GRMADA IN TOŠČ - sobota, 26. marec 2022

 

Andrej Hude (GK Karavanke) je organiziral pohod po Polhograjskih Dolomitih. Poleg dobre volje je pohodnike spremljala prebujajoča narava in nebo brez oblačka.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

PRISTAVA NAD STIČNO Z OKOLICO - sobota, 19. marec 2022

 

Še ena od naših tur, ki jo je v bližnji soseščini pripravil Rado Kralj. Pohodnike je popeljal po manj znanih poteh na Pristavo, Gradišče, zaključek pa je bil v Doživljajskem parku Cukarca, kjer se nahaja najvišja plezalna stena na prostem v Sloveniji. Obiskovalce navdušijo tudi lesene živalske skulpture.

 

FotoGALERIJA

 

 

JAKOBOVA POT IV. VAVTA VAS - VRHTREBNJE - sobota, 12. marec 2022

 

Spomladansko Jakobovo pot pod vodstvom Magde in Sama Butkoviča smo nadaljevali v Vavti vasi, pri cerkvi sv. Jakoba. Na poti do Vrhtrebnjega smo občudovali številne lepote in znamenitosti dolenjske pokrajine. Še zlasti je bil slikovit spust v jamo Velika Prepadna. Za presenečenje na poti pa je poskrbel naš član Andrej.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

GOMILA - PODLAŠKA GORA - nedelja, 6. marec 2022

 

Benjamin Černe (GK Gornjesoške doline) je ponovno pripravil zanimivo turo. Pot so pohodniki pričeli Na Borovi poti in si ogledali vojaško pokopališče in starodavno cerkvico sv. Petra. Nadaljevali so do zaselka Fobca in Fobški kal in se povzpeli na Gomilo v grebenu Podlaške gore. Vračali so se mimo zaselka Madoni, Zabrda in Biteža na izhodišče. Za konec pa je sledilo še okusno okrepčilo.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

ZIMSKA TURA NA BEGUNJŠČICO - sobota, 26. februar 2022

 

Zimska tura z Ljubelja na Begunjščico je bila res prava zimska in zahteven preizkus vzdržljivosti ter veščin gibanja v snežnih razmerah.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

SVETI PETER - sobota, 22. januar 2022

 

Prvo letošnjo turo GK Limberk je pripravil Jože Pečjak. Darovana je bila sv. maša za varno in srečno gorniško leto.

 

Sv. Peter je bila nekoč najjužnejša podružnica Žužemberške fare. S sv. Pavlom sta bili v paru, vsaka na svoji strani reke Krke med Dvorom in Sotesko. Cerkev na sv. Petru je bila med drugo svetovno vojno do tal porušena. Ker so njene ruševine, gledano s severa, na prvem vrhu Kočevskega Roga, je točka sredi 80-ih let prejšnjega stoletja postala zanimiv pohodni cilj, hkrati pa s postavitvijo križevega pota tudi romarska pot.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

TIRSKE PEČI IN PO JANEZOVIH POTEH - sobota, 15. januar 2022

 

GK Savinjske doline je pod vodstvom Darje Goličnik in Tonike Nadvežnik organiziral slikovito turo na Golte čez Tirske peči in po Janezovih poteh.

 

FotoGALERIJA

 

 

ROBLEK IN BEGUNJŠČICA - nedelja, 2. januar 2022

 

Za uvod v novo koledarsko leto so se gorniki že tradicionalno podali na Roblek in Begunjščico.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

JAMA PEKEL - sobota, 18. december 2021

 

Jama Pekel je kraška jama, stara več kot 3 milijone let in ima bogato zgodovino. Leži sredi Ponikvanskega krasa, dobre 4 km severno od Šempetra v Savinjski dolini. Je ena največjih za turiste urejenih kraških jam na Štajerskem. Jamo je izdolbel tok potoka Ponikvica, ki pred jamo ponikne, iz nje pa priteče z imenom Peklenščica. Po tem čudovitem podzemnem svetu nas je popeljal Bojan Okrogar (GK Savinjske doline).

 

FotoGALERIJA

 

 

 

GORIŠKI KRAS - TRSTELJ - sobota, 20. november 2021

 

GK Gornjesoške doline je pod vodstvom Benjamina Černeta izvedel poznojesensko popotovanje po Goriškem Krasu, po severnih obronkih od Cerja do Trstelja. Udeležence so navdušili izjemni razgledi in razkošje barvnih odtenkov narave.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

VELIKO KOZJE - sobota, 13. november 2021

 

Jesensko turo na Veliko Kozje je pripravil Janko Kovačič (GK Savinjske doline). Z vrha, skalnega pomola, ki ima vpisno skrinjico, je lep razgled na Zasavsko in Posavsko hribovje, ob lepem vremenu pa vidimo Julijce, Kamniške in Savinjske Alpe, del Karavank s Peco in Uršljo goro ter Pohorje, Boč in Donačko goro.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

JAKOBOVA POT III. HRUŠICA - VAVTA VAS - sobota, 6. november 2021

 

Jakobovo pot smo nadaljevali v vasi Hrušica, preko Novega mesta do Vavte vasi. Prehodili smo 18 kilometrov in občudovali kulturno dediščino ter naravne zanimivosti.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

UČKA - VOJAK - sobota, 16. oktober 2021

 

V lepem jesenskem vremenu je Rado Kralj izpeljal turo na Učko z najvišjim vrhom Vojak (1401 m), ki povezuje Istro in Kvarner. Nanjo vodi več poti iz različnih smeri. Naša pot se je tokrat začela v Šušnjevici (48 m), zato je bila do vrha kar spoštljiva višinska razlika. Razgledi so bili res veličastni.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

3. POHOD PO POTI SUVERENOSTI - sobota, 2. oktober 2021

 

V oktobru praznujemo Dan suverenosti. To je državni praznik, ki nas spominja na odhod zadnjega vojaka JLA iz osamosvojene države Slovenije. Silvo Klemenčič (dr. Henrik Tuma) je v sodelovanju s turističnim društvom Pišece pripravil že 3. pohod po Poti suverenosti s poudarkom na njenih temeljih: slovenskem jeziku in slovenskem denarju – tolarju. Krožna pot z začetkom pri vaškem kozolcu v Pišecah je pohodnike popeljala mimo domačije Maksa Pleteršnika, jezikoslovca, pisca prvega slovensko nemškega slovarja do spomenika slovenskemu tolarju na najvišjem vrhu Orlice.

 

FotoGALERIJA

 

 

SKALAŠKO SREČANJE - sobota, 25. september 2021

 

Skalaško srečanje je bilo že tradicionalno na rovtu pri Radotu na Spodnjih Ravnah nad Dovjem. Na rovtu je sv. mašo daroval predsednik častnega razsodišča Skale, župnik France Urbanija, ki se mu zahvaljujemo za bogate misli. Podali smo se tudi na bližnjo Bvaščevo skalo, na kateri stoji mogočen križ.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

IZ BABNEGA POLJA NA BABNO POLICO - sobota, 18. september 2021

 

Silvo Klemenčič (GK dr. Henrik Tuma) je pripravil pohod po najhladnejšem naseljenem kraju v Sloveniji - Babnem Polju. Gorniki so ustavili tudi na Rihtarjevi domačiji, ki je ena od starejših notranjskih domačij, kjer jih je prijazno sprejela etnologinja in turistična vodnica Alenka Veber.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

POGORJE STOJNE - sobota, 11. september 2021

 

Gorniki so pod vodstvom Franca Koželja prehodili lepo krožno pot po Kočevskih gozdovih. Izhodišče je bilo na parkirišču na Podgorski ulici. Nadaljevali so po Grajski poti do Fridrihštajna in naprej do Požganega hriba. S Požganega hriba do Ledene jame in naprej na Mestni vrh. Na Mestnem vrhu so se povzpeli na razgledni stolp in naprej do koče pri Jelenovem studencu. Po Kalanovi poti so se po okrepčilu vrnili na izhodišče. Že pred turo so se naši člani spustili v Ledeno jamo in preverili razmere.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

WATZMANN - sobota in nedelja, 4. in 5. september 2021

 

Tokratni cilj gornikov Skale je bil Watzmann. Watzmann - Mittelspitze je z 2713 m najvišji vrh gorskega masiva. Watzmann je najvišja gora, ki je v celoti na nemškem ozemlju. Trije glavni vrhovi na zahodnem grebenu so Hocheck (2651 m), Mittelspitze (2713 m) in Sudspitze (2712 m). Celoten gorski masiv se nahaja v vzhodnih Bavarskih Alpah, južno od kraja Berchtesgaden, v bližini avstrijskega Salzburga. Prvi, ki je stopil na najvišji vrh, je bil slovenski duhovnik in alpinist Valentin Stanič. Turo je vodil Bojan Pograjc. V nedeljo so se podali še na sosednje Orlovo gnezdo, od koder je najlepši pogled na celotno pokrajino in greben Watzmanna.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

MALA PONCA - sobota, 28. avgust 2021

 

Končno spet prava tura našega gorniškega kluba z lepo udeležbo. V tretje je šlo, čeprav ne brez dežnih kapljic, zato pa nas je za zaključek "pobožalo" tudi sonce. Na Malo Ponco smo se podali iz Planice ob velikanki. Sestopili smo po lovski stezi na drugi strani Belega potoka.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

GROSSVENEDIGER - ponedeljek, 19. julij 2021

 

Skalaši so se v okviru priprav na načrtovano turo na Mont Blanc podali na Grossvenediger. Za razliko od prejšnjega poskusa so imeli srečo z razmerami in vremenom. Grossvenediger je glavni vrh skupine Venediger v pogorju Visoke Ture, na meji avstrijske dežele Tirolska (Vzhodna Tirolska) s Salzburgom. Je četrta najvišja gora Avstrije. Vrh, pokrit z ledeniki, je del narodnega parka Hohe Tauern. Vzpon iz Defreggerhausa velja za enega lažjih, čeprav tveganja za nastanek razpok in ozkega grebena do vrha ne gre podcenjevati. Zaradi razmeroma "lahkega" vzpona je to najbolj priljubljena od treh pogostih smeri.

 

FotoGALERIJA

 

 

ČEZ GREBEN RAČKIH VRAT NA RADUHO - sobota, 10. julij 2021

 

Slikovito in kar zahtevno turo na Raduho sta organizirali Maja Kogelj in Tonika Nadvežnik (GK Savinjske doline). Gorniki so se po lovski stezi od kmetije Račnik podali do Račkih vrat, kjer se začne zahtevnejši del ture. Sledilo je precej izpostavljeno »poplezavanje« vse do izhoda na Pomol. Nadaljevali so proti vrhu Raduhe in se spustili do Koče na Loki ter po markirani poti nazaj do Račnika.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

ROMBON - 30 VRHOV ZA 30 LET - četrtek, 8. julij 2021

 

Gorniški klub Limberk je sodeloval pri snemanju enega od filmov, ki so posvečeni 30. obletnici samostojnosti Slovenije pod geslom "30 vrhov za 30 let" na Rombonu (2.207 m). Pripravljalno turo smo opravili ob pomoči skalašev GK Gornjesoške doline.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

VELIKA BABA IN LEDINSKI VRH - sobota, 3. julij 2021

 

Naša tura, ki jo je za gornike Skale pripravil Janez Perko. Velika (Koroška) Baba je gora na mejnem grebenu nad dolino Ravenske Kočne na slovenski strani ter nad dolino Bele (Belska Kočna) na avstrijski strani. Z vrha je zelo lep razgled na severne stene Kočne, Grintovca, Dolgega hrbta, Skute in Rink. Lepo se vidita tudi Kranjska koča na Ledinah in Češka koča na Spodnjih Ravneh. Ob povratku so osvojili še bližnji Ledinski vrh.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

SREČANJE V ZAVRHU - sobota, 3. julij 2021

 

Pred »Aljaževino« v Zavrhu pod Šmarno goro je bila tradicionalna slavnostna akademija s kulturnim programom, v počastitev obletnice rojstva Jakoba Aljaža ter občinskega praznika Občine Medvode

 

FotoGALERIJA

 

 

JEZERSKO IN GOLI VRH - sobota, 19. junij 2021

 

V Gorniškega centru Davo Karničar je g. France Urbanija daroval sv. mašo za našega prijatelja, svetovno znanega alpinista, smučarja in gorskega reševalca Dava Karničarja, ki nas je nesrečno in nepričakovano zapustil ter v čast sv. Bernardu Menthonskemu, zavetniku gornikov. Nato so se udeleženci podali na Goli vrh, ki ga krasijo razgledi na vrhove nad Jezerskim.

 

FotoGALERIJA

 

 

ČRNA PRST - sobota, 12. junij 2021

 

Po daljšem premoru zaradi epidemije spet prava, organizirana tura pod vodstvom Vinka Gartnerja (GK Karavanke) na Črno prst. V sredogorju je na osojnih legah še kar nekaj snega.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

KOCBEKOVO PRIZNANJE - sobota, 15. maj 2021

 

Gorniki, zbrani v Slovenski gorniški klub Skala, ohranjamo tradicijo velikih mož slovenskega gorništva, alpinizma in planinstva. V kamniško-savinjsko alpskem svetu se mednje uvršča predvsem Franc Kocbek, idealist, neutrudni voditelj gornikov svojega časa in vzornik generacijam, ki mu sledijo. Kocbekovo priznanje je tako najvišje priznanje, ki ga za doprinos k delovanju skalašev in širjenju njihovih vrednot, ciljev in dela podeljuje Slovenski gorniški klub Skala – zveza gorniških klubov.

 

Na slovesnosti v Lučah, ki jo vsako leto organizira GK Savinjske doline, sta bili podeljeni Kocbekovi priznanji za leto 2019 in 2021. Priznanji sta prejela Janez Janša in posthumno lansko leto preminuli Ivo Jakob, ki bi letos dopolnil častitljivih dvaindevetdeset let. Na slovesnosti so bile podeljene tudi prve spominske značke ob 100-letnici delovanja skalašev na Slovenskem in sicer alpinistu Janezu Janši in gorskima vodnikoma dr. Antonu Jegliču in mag. Bojanu Pograjcu.  

 

FotoGALERIJA

 

 

 

SLAP KOSCA  - TONETOVA SMER   III/IV-   60m

 

Višnja Gora je znana po mnogih naravnih lepotah. Nad izvirom slapa Kosca se nahaja  tudi skala, ki plezalcem predstavlja izziv. Skalna gmota je na parceli g. Toneta Steklačiča. Gospod Tone je odobril plezanje po skali. Po odobritvi si je Silvo Vrhovec ogledal lokacijo in našel smer.

Smer je bilo potrebno ustrezno očistiti in preplezati. Člana Gorniškega kluba Limberk, Silvo Vrhovec in Janez Mežan sta ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov splezala smer in jo poimenovala po lastniku parcele.

Smer se začne spodaj na najnižjem delu največje skalne gmote in potuje direktno po razu do hrasta, na katerem se uredi varovanje in se konča raztežaj. V smeri sta pustila štiri kline in uporabila nekaj naravnega varovanja. Pri plezanju se lahko uporabi tudi kakšen metulj.

Drugi  raztežaj se po travnatem grebenu nadaljuje približno 30 m, držimo se levo. Po njem pridemo do nove skalne gmote in pričnemo s plezanjem po njeni zahodni strani, po razu naravnost navzgor približno 20 m. V tem delu smeri sta pustila tri kline. Smer se konča pri hrastu, ki ga uporabimo tudi za varovanje.

 

Dostop je možen z dveh strani:

 

1. Lahko gremo po Poti dveh slapov do izvira slapa Kosca. Nadaljujemo naravnost navzgor pod najnižjo gmoto. Smer se začne pri hrastu, ki raste iz skale.

Čas: od parkirnega prostora pri cerkvi sv. Tilna do vstopa cca. 1 ura.

 

2. Iz Višnje Gore se peljemo v  smeri Leskovec. Pri lovski koči zavijemo proti vasi Kamno Brdo. Po približno  300 m od lovskega strelišča se spustimo v grapo ob skalnem razu, ki vodi do vznožja skale na začetek smeri.

Čas: od glavne ceste do vstopa v smer cca. 15 minut.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

POT SUVERENOSTI - ORLICA - sobota, 10. oktober 2020

 

V oktobru praznujemo Dan suverenosti. To je državni praznik, ki nas spominja na odhod zadnjega vojaka JLA iz osamosvojene države Slovenije. Lani smo svečano predali v življenje Pot suverenosti s poudarkom na njenih temeljih: slovenskem jeziku in slovenskem denarju – tolarju. Skalaši smo tudi letos pod vodstvom Silva Klemenčiča in Francija Črčka opravili krožno pot, z začetkom pri vaškem kozolcu v Pišecah, mimo domačije Maksa Pleteršnika, jezikoslovca, pisca prvega slovensko nemškega slovarja do spomenika slovenskemu tolarju na najvišjem vrhu Orlice.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

JAKOBOVA POT KOSTANJEVICA - HRUŠICA - sobota, 3. oktober 2020

 

Jakobovo pot smo nadaljevali v Kostanjevici, od koder bi krenili že pomladi, če se ne bi zgodila epidemija novega koronavirusa. Kostanjevica je najmanjše in eno najstarejših slovenskih mest, ki stoji na umetnem otoku, ki ga obdaja Krka in jo čuvata sv. Jakob in sv. Miklavž. Preko Malih vodenic, Dolenjskega Lurda smo prispeli v Pleterje, kjer v samostanu bivajo kartuzijani. Nadaljevali smo do vasi Mihovo, Dolenji Suhadol in etapo končali v Hrušici.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

ANKOGEL - sobota, 19. september 2020

 

Naši gorniki so se tokrat podali v Avstrijo na Ankogel, ki je s 3250 m med najvišjimi vrhovi v svoji skupini gora. Višja od njega sta le Hochalmspitze (3360 m) in Großetendk (3317 m). Z vrha, na katerem stoji križ, je zelo lep pogled na osrednje Visoke Ture z najvišjim Velikim Klekom.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

PLEŠIVEC - sobota, 12. september 2020

 

Franci Jesenik  (GK Karavanke) je pripravil lepo turo čez Staro utro na Plešivec - balkon nad Trento. Od cerkve Sv. Marije v Trenti so se gorniki na Staro utro do lovske koče Berebica povzpeli po lovski poti, manjša skupina pa po mojstrsko speljani mulatjeri. Ti so bili veseli srečanja in klepeta s simpatičnim samotarjem Lojzetom, ki živi ob tej poti in zanjo tudi skrbi. Od koče Berebica  je sledil vzpon na vrh Plešivca, kjer se je v lepem vremenu odprl  širen pogled na okoliške vršace. Tudi tisti, ki so šli na vrh Na glavah, so uživali v razgledu.  Po spustu z vrha in daljšem počitku pri lovski koči  pa po lepi ovinkasti mulatjeri povratek v dolino.  

 

FotoGALERIJA

 

 

 

VIŠ - sobota, 22. avgust 2020

 

Še ena od naših zahtevnejših tur, ki so jo pripravili David, Majda in Polde Sadar na Viš (2666 m visok vrh v zahodnih Julijskih Alpah). Z vrha, na katerem stoji kip sv. Marije in ob njem križ, je lep pogled po okoliških vrhovih, kjer izstopa mogočni Montaž. Izjemna kulisa v prekrasnem dnevu, ki so ga gorniki zaključili v svežini Rabeljskega jezera.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

VELIKI KLEK - četrtek, 20. avgust 2020

 

Dva naša člana sta z ostalimi udeleženci osvojila Veliki Klek, najvišjo avstrijsko goro (3798 m). Vrh je zaradi razmeroma težkega terena dostopen le izkušenim gornikom z ustrezno opremo.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

ŠKRLATICA - sobota, 1. avgust 2020

 

Tradicionalne skalaške ture se je tudi letos udeležilo veliko gornikov. Škrlatica ima za skalaše prav poseben pomen, saj na njenem vrhu stoji skalaški križ.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

MONTE ZERMULA - sobota, 18. julij 2020

 

Italijanska gora je razbrzdan kamnit greben, na katerem so se spopadale vojske prve svetovne vojne. Turo pod vodstvom Vinka Gartnerja smo začeli na sedlu Cason di Lanza. Na vrh smo se povzpeli po lepi ferati, vračali pa smo se po južni, lažji poti. Nekaj gornikov se je podalo še na zanimiv vrh Zuc Della Gvardija, to je 150 m navpične ferate, ki je zelo dobro zavarovana.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

VELIKI ROGATEC - sobota, 11. julij 2020

 

Tonika Nadvežnik in Rafko Žerovnik (GK Savinjske doline) sta pripravilo turo na Rogatec in v skrivnostne lepotice pod njim. Obiskali smo slap Cuc, po katerem je za adrenalinske navdušence možno tudi soteskanje. Sledil je vzpon do Riherske jelke, ki jo je močno preoblikoval zob časa. Rafko Žerovnik nas je popeljal po »krtkovi deželi« v skrivnostni podzemni svet. Po ogledu jam smo se vzpeli na sedlo Kal in na Veliki Rogatec.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

STOL PO PLEZALNI - sobota, 13. junij 2020

 

V organizaciji našega gorniškega kluba pod vodstvom Janeza Perka smo gorniki opravili lepo krožno turo na Stol z avstrijske strani. Stol je z višino 2236 m najvišji vrh Karavank. Z vrha se nam tako odpre lep razgled na Julijske Alpe, zahodne Karavanke, Visoke in Nizke Ture, osrednje Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe in na del Gorenjske. Obiskali smo tudi Svačico, ki je manj opazen vrh v glavnem grebenu Karavank. Nahaja se med Vrtačo in Stolom in je nekoliko pomaknjen proti severu. Vrh na katerem je postavljen križ in vpisna skrinjica ima lep razgled na sosednje vrhove.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

POT PO ROBU - sobota, 6. junij 2020

 

Pot "Po robu" je slikovita, razgibana in razgledna pot po južnem delu Trnovske planote, ob robu Predmeje, Otlice in Kovka. Te vasi domačini skupaj imenujejo Gora. Pot je speljana po valovitem kraškem svetu, po cvetočih travnikih, gozdovih, med nizkim grmovjem, po skalnatih grebenih in tudi mimo samotnih kmetij. Po razkošju "cvetličnih vrtov" in prešernih razgledov nas je popeljala Bruna Dekleva (GK dr. Henrik Tuma).

 

FotoGALERIJA

 

 

 

PECA IZ ČRNE NA KOROŠKEM - sobota, 30. maj 2020

 

Po daljši pavzi zaradi epidemije smo gorniki Slovenskega gorniškega kluba Skala opravili lepo krožno pot na Peco v organizaciji Gorniškega kluba Savinjske doline pod vodstvom Viktorja Povsoda - Fike. Peca je najvzhodnejši dvatisočak v Sloveniji. Dokaj obsežno goro na južni strani omejujeta dolini Tople in Meže, na severu pa se dviga nad Podjuno. Njeno vršno zgradbo sestavlja več vrhov. Najvišji vrh, 2.126 m visoka Kordeževa glava leži v njenem južnem delu, je planotasta, porasla pretežno s travo in nizkim rušjem. Ob povratku smo obiskali spečega kralja Matjaža in tako simbolno odprli nadaljevanje gorniške sezone.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

ZIMSKA TURA - MALA MOJSTROVKA - sobota, 22. februar 2020

 

Tudi letos je našo zimsko turo pripravil Silvo Vrhovec. Zaradi ugodnejših razmer je bilo izhodišče na Vršiču, cilj pa Mala Mojstrovka.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠMARNA GORA - sobota, 8. februar 2020

 

Tradicionalni skalaški izlet na priljubljeno izletniško točko v okolici Ljubljane smo povezali z udeležbo pri sveti maši, ki jo je ob slovenskem kulturnem prazniku daroval g. France Urbanija, v spomin na vse kulturnike.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

LAVRIČEVA POT - sobota, 18. januar 2020

 

Prvo letošnjo turo GK Limberk je pripravil Janez Mežan. 33 pohodnikov je pot iz Šentvida pri Stični vodila po Lavričevi poti, na kateri so si ogledali bogastvo treh podružničnih cekva (sv. Ane v Velikih Češnjicah, sv. Janeza Krstnika v Bukovici in sv. Miklavža na Gradišču).

 

FotoGALERIJA

 

 

 

MIKLAVŽEV HRIB - SLOMNIK - BRNICA - HOM - sobota, 11. januar 2020

 

Pohod v organizaciji GK Savinjske doline se je pričel pri informacijski tabli Mestni gozd, kjer smo si ogledali potek naše poti. Obiskali smo tudi hišo na drevesu in se mimo Doma na Brnici vrnili na izhodišče.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

ROBLEK IN BEGUNJŠČICA - četrtek, 2. januar 2020

 

Na drugi dan novega leta smo se podali v enega najbolj opevanih kotičkov naše domovine - na Roblek. Ker so bile razmere ugodne, smo se podali tudi na Begunjščico.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

BOŽIČNA SMER IV-/III 105 m - ponedeljek, 23. december 2019

 

Naš član Silvo Vrhovec in Rado Lapanja (AO Cerkno) sta splezala prvenstveno smer v osrčju Podraške Ture na Vipavskem. Pred tem sta dvakrat raziskovala to območje in na koncu naredila lepo smer, katero bo treba še malo očistiti. Po tihem sta upala na težave zgornje IV-ce ampak je smer izredno dobro razčlenjena in tudi, čeprav ne vsak detajlček, kompaktna. Začela sta kar v podstavku nekakšnega stebra, ki “počiva” v strmem pobočju, po njegovem desnem… boku (II-III), desno od desne planinske poti na Gradiško Turo. Nadaljevala po gozdu do vstopa na levi strani zgornjega dela. Smer začne pod nekakšno zajedo, prvih nekaj metrov je poraščenih, zato te samo povleče levo na čist raz. Navzgor čez previs in naprej po raziču in desno po logičnih prehodih do pod široke rampe, kjer sta pustila zanko. Po osrednjem delu oziroma stebričku, zgleda gladko, vendar se oprimki kar odkrivajo. Nadaljevanje proti desni mimo dreveščkov in navzgor skozi trave, proti levi in na vrh.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

MIKLAVŽEVO SREČANJE - petek, 6. december 2019

 

Uspešna gorniška sezona 2019 se končuje. Skupaj smo se ozrli na prehojeno pot in podoživeli vtise s slikovitimi diaprojekcijami naših fotografov. Za dobro voljo je bilo poskrbljeno. Vrhunec večera je bil obisk Miklavža, ki nas je nagradil za naša prizadevanja.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

KRAS V ZALEDJU TRŽIČA - nedelja, 24. november 2019

 

Benjamin Černe (GK Gornjesoške doline) je uspešno izpeljal prestavljeno turo. Ogledali smo si izvir Timava, obrambne linije iz 1. sv. vojne, rimski mitrej, obiskali vrh Grmada, se sprehodili po Rilkejevi stezi in si ogledali ruševine starega Devinskega gradu.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

BOROVJE IN SKALAŠKO SREČANJE - sobota, 26. oktober 2019

 

Pred skalaškim srečanjem je Julij Ulčar popeljal gornike na Borovje, razgledno goro nad Dovjem. Na Radotovem rovtu je bilo popoldne tradicionalno skalaško srečanje, ki sta ga organizirala GK dr. Henrik Tuma in GK Karavanke. Sveto mašo je daroval "triglavski župnik" g. France Urbanija, predsednik Častnega razsodišča Skale. Posvečena je bila svetovno znanemu alpinistu, smučarju in gorskemu reševalcu Davu Karničarju, ki nas je pred kratkim nesrečno in nepričakovano zapustil.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

KAMNIŠKI VRH - sobota, 12. oktober 2019

 

Jesenski izlet na Kamniški vrh so pohodniki pričeli v kraju Klemenčevo. Obiskali so tudi znamenite Korošaške slapove.

 

FotoGALERIJA

 

 

TRAVNA GORA - sobota, 5. oktober 2019

 

Rajko Peterlin je pripravil lepo turo, katere izhodišče je bilo pri romarski cerkvi v Novi Štifti.Travna gora je visoka kraška planota, ki se nahaja zahodno nad Ribniškim poljem. Pot nas je vodila do koče na Kamnem griču, kjer so nas prijazno sprejeli domači planinci. S travnatega vrha, ki ga obdaja gozd, je lep razgled na okoliško hribovje.

 

FotoGALERIJA

 

 

POT SUVERENOSTI - sobota, 28. september 2019

 

Skalaši smo se pridružili častilcem slovenskega jezika in Maksa Pleteršnika, snovalca prvega slovensko – nemškega slovarja ter oboževalcem slovenskega tolarja, lastnega denarja v osamosvojeni, suvereni državi Sloveniji. V povezavi s Turističnim društvom Pišece je GK Dr. Henrik Tuma zasnoval Pot suverenosti, ki proslavlja simbole suverenosti: denar, jezik. Šest do sedem ur dolga krožna pot poteka iz Pišec, mimo domačije Maksa Pleteršnika, gradu Pišece, spominskega bivaka družine Maček do Preske in Velikega vrha na Orlici.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

OKOLI VRTAŠKEGA VRHA - sobota, 21. september 2019

 

Lepa, brezpotna, krožna tura na Vrtaški vrh v organizaciji gorniškega kluba Karavanke, vodnik Julij Ulčar (Belca, Vrtaški vrh, Vrtaška planina, Mojstrana). Vrtaški vrh je razgledna gora nad dolino Vrat. S travnatega vrha, ki je okrog in okrog poraščen z rušjem, je lep pogled na sosednje Sleme in Drobeče Sleme. Za omenjenima vrhovoma pa izstopa Kukova špica. Lepo pa se vidijo tudi Karavanke, zlasti Kepa. Vrtaški vrh ima skrinjico in v njej vpisno knjigo.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

OSORŠČICA - OTOK MALI LOŠINJ - sobota, 14. september 2019

 

Po nekaj vikendih s slabim vremenom in odpadlih turah je naša tura, ki sta jo pripravila Magda in Samo Butkovič na Osorščico, nadoknadila zamujeno. Prekrasni razgledi na morsko pokrajino in kot se spodobi tudi skok v osvežilno modrino bodo ostali v lepih spominih.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

STORŽEK - nedelja, 18. avgust 2019

 

Lepa tura na Storžek v organizaciji Gorniškega kluba Savinjske doline in spominska maša na Okrešlju za vse žrtve gora. Storžek oz. Belski turn je 2110 m visoka gora, ki se nahaja na avstrijski strani Jezerskega sedla. Z vrha, ki na večini slovenskih zemljevidov ni vrisan, se nam odpre lep razgled na bližnji Ledinski vrh, Veliko (Koroško) Babo, Mrzlo goro in severna ostenja osrednjih Grintovcev.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

LUČKI DEDEC - sobota, 10. avgust 2019

 

V okviru Lučkega dneva smo se podali na pohod na Lučkega Dedca. Z Dleskovške planote smo se mimo Deske in Vodotočnega jezera povzpeli na Lučkegega Dedca in se mimo požganega Kocbekovega doma spustili na Moličko planino, kjer smo se pošteno odžejali. Po približno 7 urah hoje smo naše potepanje zaključili v Lučah.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

ŠKRLATICA - četrtek, 1. avgust 2019

 

Naši gorniki so tudi letos tradicinalno osvojili Škrlatico. Popoldanske sv. maše v Vratih se je udeležilo lepo število gornikov.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

SLOVENSKA SMER - SEVERNA STENA TRIGLAVA  III/II-III, 750 m


V petek, 26. julija 2019 so se naši gorniki, kljub nič kaj obetavni vremenski napovedi, odpravili preplezat Slovensko smer v severni steni  Triglava. Plezali so Silvo Vrhovec, Samo Butkovič in Janez Golf, ki je to smer plezal prvič. Od Aljaževega doma do vstopa smeri so porabili 1:15 ure. Zaradi večinskega varovanja so bili bolj počasni. Za izstop preko Freliha so zato potrebovali 4:30 ure. Pogoji za plezanje so bili odlični. Težav ni bilo, saj so snežišče pred Frelihovo polico obšli po desni strani. Iz smeri  so izstopili približno ob 12-h, zato so  se odločili, da gredo preko Kugyjve police še na vrh Triglava.  Nato  so preko luknje sestopili do  Aljaževega doma.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

REISSKOFEL - sobota, 20. julij 2019

 

Letos je vreme vrnilo lanskoletni dolg, zato je Vinko Gartner lahko izpeljal lepo turo na Reisskofel v Ziljski dolini.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

VIŠNJEGORSKA ALPINISTIČNA SMER V NOVEM VRHU (VI-/III+/II-III)


Ob prejemu klina je naš član Silvo Vrhovec Turističnemu društvu Višnja Gora obljubil, da bo klin dobil svoje mesto na začetku Višnjegorske smeri.
Obljuba je bila izpolnjena 20. julija 2019, ko so smer v navezi preplezali Marko Leban, Boštjan Skubic in Silvo Vrhovec. To je bil Boštjanov prvi alpinistični vzpon, ob katerem je pokazal pristno navdušenje nad plezanjem. Pred vzponom so na vstopu zabili klin v obliki polža, ki označuje začetek Višnjegorske smeri.
Smer Višnjegorska je alpinistična in zahteva dobro psihofizično pripravljenost. Ima oceno VI-/III+/II-III, 250 m. Smer je vpisana in označena na Primorskih stenah. Vse potrebne informacije o vzponu najdete na portalu Gore-ljudje in na Primorskih stenah.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

LOPIČ - nedelja, 14. julij 2019

 

Lopič je najvišji vrh Muzcev in Julijskih Predalp. Prestavitev ture, ki sta jo izpeljala naša vodnika Irma in Stane, se je izkazala za dobro potezo. Imeli smo lepo vreme in zelo lep razgled na vse vrhove.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

KRNIČKA GORA - sobota, 6. julij 2019

 

Gorniki Slovenskega gorniškega kluba Skala smo opravili lepo krožno turo na Krničko goro. Začetek v Matkovi krnici, nadaljevali smo do Matkove planine in naprej do sedla in po grebenu do vrha. Spust po krušljivi grapi mimo jame in po drugi grapi do sedla in spust po melišču do Matkove planine. Od Matkove planine pa po poti pod Matkovo kopo do izhodišča. Pot je polna adrenalina, zahteva varen korak, je strma, prepadna, grape pa zelo krušljive. Vodnika Tonika in Andrej sta lepo izbrala traso in nas varno vodila.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

FERATE NA GORI PERALBA IN CHIADENIS - sobota, 29. junij 2019

 

Bine Mlač in Slavica Dudanova sta popeljala gornike po lepih feratah. Po spanju v koči Rifugio Sorgenti del Piave se v jutranjih urah podajo proti koči Calvi in naprej po feratah na omenjeni gori. Vreme čudovito, tura je kar naporna, ves čas pohoda je potrebno biti zelo pazljiv, da ne pride do kakega zdrsa. Razgledi pa čudoviti.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

ČADRG - IZVIR TOLMINKE - torek, 25. junij 2019

 

Mitja Šavli je že tradiconalno pripravil turo ob Dnevu državnosti po slikoviti Tolminskih koritih ob reki Tolminki. Bil je lep praznični dan.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

VELIKI ROB - VRH MUZCEV - nedelja, 23. junij 2019

 

Greben Muzcev je skalnat zid med Rezijo in Dolom po Meji, njegov osrednji greben pa je dolg 6 km in se razteza od Zajavorja na zahodu, do Kadina na zahodu. Vmes sta še dva izrazitejša vrhova, Veliki Rob in Vrh Muzcev. Tja je gornike vodil Davorin Gaberšček (GK Gornjesoške doline).

 

FotoGALERIJA

 

 

 

JEZERSKO IN GOLI VRH - sobota, 15. junij 2019

 

Zbrali smo se na Zgornjem Jezerskem ob Planšarskem Jezeru. Od tam smo se po lepi naravi sprehodili do Gorniškega centra Davo Karničar, kjer je v čast sv. Bernardu Menthonskemu, zavetniku gornikov, daroval mašo g. France Urbanija. Po maši smo se povzpeli na Goli vrh, ki ga krasijo čudoviti razgledi na vrhove nad Jezerskim.


FotoGALERIJA

 

 

 

SVETI PETER - nedelja, 2. junij 2019

 

Tokrat so se nam na svojevrstnem izletu pridružili mladi pohodniki iz vrtca Čebelica iz Šentvida pri Stični in njihovi starši. Spoznavali so osnovne veščine varne hoje in s svojo pozitivno energijo in mladostno razigranostjo navdušili vse udeležence. Morda se nam v prihodnje kdo pridruži na naših skupnih poteh.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

KUCELJ NA ČAVNU - sobota, 1. junij 2019

 

Bruna Dekleva (GK Dr. Henrik Tuma) je pripravila zanimivo, razgledno turo do Kuclja na Čavnu. Pohodniki so se vračali proti Predmeji, za konec pa so se ustavili še v Vipavskem križu.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

BOSKOVEC IN KOCBEKOVO PRIZNANJE ZA LETO 2018 - sobota, 18. maj 2019

 

Podelitev Kocbekovega priznanja smo pričeli s turo na Boskovec. Slovesna podelitev Kocbekovega priznanja za leto 2018 v organizaciji GK Savinjske doline je bila na Mozirski planini. Kocbekovo priznanje je prejel Jože Benedik za dologoletno delo v Slovenskem gorniškem klubu Skala. Po uradnem delu je sledilo še prijetno druženje, ki so ga popestrili Lučki pevci in harmonikarji.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

7. TRIDNEVNI POHOD "PRIJETNO DOMAČE" - 10. do 12. maj 2019

 

Sedmi pohod po Krožni pešpoti Prijetno domače, ki sta ga organizirala občina Ivančna Gorica in Zavod Prijetno domače, je potekal od petka 10. maja, do nedelje 12. maja. Vseh dvanajst krajevnih skupnost v občini Ivančna Gorica, oziroma vseh dvanajst info točk na Krožni pešpoti Prijetno domače v skupni dolžini skoraj 112 km, je letos uspelo v treh dneh obiskati 40 udeležencem. Štirje naši člani so že sedmič prehodili celotno pot.

 

FotoGALERIJA

 

FotoGALERIJA Občina Ivančna Gorica

 

 

 

LISCA PO PLEZALNI SMERI - sobota, 13. april 2019

 

Janko Kovačič in Bojan Okrogar sta organizirala pomladno turo na Lisco z obiskom rastišča svišča-encijana pri cerkvici sv. Lovrenca. Adrenalinska plezalna pot je izziv za vsakogar.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

ALJAŽEV STOLPIČ - BORIČ - KREMPA - sobota, 6. april 2019

 

Naši člani so ob Kolpi obiskali lani odkriti Aljažev stolpič in nadaljevali turo na Borič ter Krempo. Ob koncu pa so se veselili vodnih dogodivščin.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

SV. JOŠT - ŠPIČASTI HRIB - SV. MOHOR - sobota, 30. marec 2019

 

Andrej Hude (GK Karavanke) je svoj okrogli jubilej praznoval z gorniškimi prijatelji in jih vodil na Sv. Jošt (845 m), kjer je stara romarska cerkev, preko Čepulj na Špičasti hrib (837 m), do Sv. Mohorja (949 m). Ob koncu ture so se gorniki s slavljencem poveselili ob obloženi mizi.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

LEDINSKI ELEFANT 65 st./ 40 - 50 st. 150 m - PRVENSTVENA SMER -

marec 2019

 

Naš član Silvo Vrhovec je s soplezalcem Markom preplezal prvenstveno smer na Ledinskem vrhu. Več o podvigu si lahko preberete na spodnji povezavi.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

SV. JAKOB IN MARIJINO CELJE - sobota, 23. marec 2019

 

Pohodniki so se pod vodstvom Emila in Dušana (GK Gornjesoške doline) podali iz Kanala po pobočjih Kanalskega Kolovrata do razglednega vrha s cerkvico sv. Jakoba. Nadaljevali so po grebenu do Liga oziroma cerkve nad njim, Marijinega Celja, ob kateri stoji tudi Aljažev stolpič. V Kanal so se vrnili po drugi poti in se sprehodili tudi skozi park Pečno.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

JAKOBOVA POT I. SLOVENSKA VAS - KOSTANJEVICA - sobota, 9. marec

 

Kot skoraj vsako soboto smo se člani GK Limberk odpravljali na turo. Tokrat to ni bila planinska tura, ampak romanje. In smo šli… iz Slovenski vasi. Preko Ponikev, Poštene vasi, Bušeče vasi, do Kostanjevice ob Krki. Začeli smo namreč s slovensko različico Kamina ali po naše, Jakobove poti. Vodnika Magda in Samo Butkovič sta se uspešno spoprijela z izzivom, da v doglednem času prehodimo celotno pot. Skupaj je prvi del prehodilo 28 udeležencev.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

LEDNO PLEZANJE - sobota, 16. februar 2019

 

Tradicionalno ledno plezanje, ki je potekalo v soteski Mlačca v Mojstrani, je vsako leto dodana vrednost našim turam, saj predstavlja svojevrsten izziv v čudoviti naravni kulisi.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

ZIMSKA TURA - BEGUNJŠČICA - VELIKI VRH - sobota, 9. februar 2019

 

Silvo Vrhovec in Samo Butkovič sta turo začela ob 7.00. Ob dogovorjenem času sta bila na izhodišču sama, zato sta si nataknila smuči in se podala mimo postaje  Zgornja žičnica preko Centralne grape (alpinistična ocena III/II-III, odvisno od količine snega). Imela sta super razmere. Z vrha sta začela s turnim smukom preko Šentanskega plazu. Pobočje je izjemno plazovito in v trdem nevarno za zdrs. Skupna dolžina vzpona in spusta je bila 8,96 km in 1295 višinskih metrov. Turo sta uspešno zaključila v 3 urah in 45 minutah.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠMARNA GORA - petek, 8. februar 2019

 

Tradicionalni skalaški izlet na priljubljeno izletniško točko smo povezali z udeležbo pri sveti maši, ki jo je ob slovenskem kulturnem prazniku daroval g. France Urbanija, v spomin na vse kulturnike.

 

FotoGALERIJA

 

 

ROŽNIK - sobota, 2. februar 2019

 

Dež ni popuščal. Z dežnikom v eni roki in palico v drugi, z lučkami na glavi, skozi blato, večja in manjša vodna “zajetja”, po ledenih ploščah je tekla nočna pot od Muzeja novejše zgodovine do cerkve na Rožniku. Tradiciji se nismo izneverili. Na svečnico 1921 je bila ustanovljena Skala. Nadaljujemo njeno izročilo.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

URŠLJA GORA - sobota, 26. januar 2019

 

Tonika Nadvežnik in Andrej Jeraj (GK Savinjske doline) sta vodila gornike na Uršljo goro. Pot jih je večinoma vodila skozi gozd, proti vrhu pa so se odprli lepi razgledi na okoliške vrhove. Tik pod vrhom stoji najvišje ležeča cerkvica sv. Uršule, poleg nje pa stoji planinski dom. Ob povratku so se ustavili še v Črni, kjer so si ogledali snežne umetnine. Snegu in domišljiji, spodbujeni z legendo o kralju Matjažu, so se predali graditelji snežnih skulptur na prireditvi 27. Gradovi kralja Matjaža.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

VELIKI JAVORNIK / BOHOR - sobota, 19. januar 2019

 

Prve naše letošnje ture (vodnik Franc Koželj) na Veliki Javornik (1024 m), ki je najvišji vrh na območju Bohorja, se je udeležilo 22 gornikov. Dobili smo se v Velikem Trnu nad Rako, kjer je bivši krški župnik Marko Burger daroval sv. mašo za varno in uspešno gorniško sezono. Nato smo se odpeljali do vznožja pogorja Bohor in se razdelili v dve skupini. Tura je potekala po tako imenovani Poti štirih slapov preko zanimivih točk na vrh Velikega Javornika ter nato do Koče na Bohorju, kjer se je prileglo toplo okrepčilo. Prijetnemu razpoloženju je dodala svoje čudovita zimska kulisa, ki je na greben Bohorja nasula preko 30 cm pršiča.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠPILK - sobota, 12. januar 2019

 

Med Črnim grabnom in Tuhinjsko dolino se je zleknilo hribovje, ki se vleče od Starega gradu nad Kamnikom do Ločice pri Vranskem. Dve daljši vezni poti, Domžalska in Rokovnjaška, obiščeta nekaj starožitnih naselij in tudi Špilk, najvišji vrh hribovja med Trojanami in Kozjakom, ki je bil osrednji cilj ture GK Savinjske doline, ki sta jo pripravila Tone Primožič in Bojan Okrogar. Izhodišče poti je bila Krašnja. Pot je pohodnike vodila na Konja, nato na Vrh nad Krašnjo ter v sosednjo Gabrovnico in naprej do Češnjic. Po razgledni poti so prišli na Špilk, z ličnim majhnim zavetiščem. Vračali so se proti Trojanam.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

SINJI SLAP - 8. januar 2019

 

Silvo Vrhovec je s soplazalcem Markom preplezal Sinji slap na Jezerskem. Začela sta še v mraku. Snega skoraj ni bilo, a sta vseeno nadaljevala do izhodišča. Na prvem raztežaju je bil trd led (krožnik). Na izpostavljenih delih je bilo dovolj ledu za varen prehod. Na zadnjem raztežaju pa je bil led zopet zelo trd. Sestopila sta po markirani poti, na nekaterih delih pa sta malo prečila. Dan je bil za plezanje zelo primeren, vremenske razmere pa odlične.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

ROBLEK IN BEGUNJŠČICA - sreda, 2. januar 2019

 

18 gornikov se je v organizaciji GK Karavanke podalo na Roblek in tako odprlo koledarsko gorniško sezono. Ker so bile razmere ugodne, se je skupina podala tudi na Begunjščico.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

PRIZNANJE GK LIMBERK OB 20-LETNICI - petek, 21. december 2018

 

V športni dvorani OŠ Stična je potekala že tradicionalna prireditev v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti s podelitvijo priznanj športnikom občine Ivančna Gorica za leto 2018. Na prireditvi sta letošnjo rdečo nit imela pohodništvo in raziskovanje planin in gora. Gorniški klub Limberk je prejel priznanje ob 20-letnici delovanja.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

VISOKI MAVRINC IN KUMLEHOVA GLAVA - sobota, 17. november 2018

 

Naše zadnje letošnje ture se je udeležilo 23 gornikov. Z 2. ovinka Vršiške ceste smo se po vzporedni dolini podali na Visoki Mavrinc. Po kratkem postanku smo nadaljevali na Kumlehovo glavo, kjer nas je pozdravilo tudi sonce in lepi jesenski razgledi. Sledil je še spust proti Koči na gozdu.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

DONAČKA GORA - sobota, 10. november 2018

 

Bojan Okrogar in Janko Kovačič (GK Savinjske doline) sta popeljala gornike na krožno turo mimo Rudijevega doma in cerkvice sv. Donata na Donačko goro. Ko je sonce "razkadilo" meglo, se je narava razkrila v vsej lepoti jesenskih barvnih odtenkov. Vodnika sta poskrbela tudi za okusen kulinarični zaključek ture.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

FRANCE URBANIJA - ZLATOMAŠNIK - sreda, 31. oktober 2018

 

Praznični dan se je izluščil iz deževne sivine kot blagoslov, kot darilo našemu gorniškemu prijatelju Francetu Urbaniji, zlatomašniku, ob 50-letnici pastoralnega dela. Skalaši smo ta jubilej proslavili nad Dovjem, na Radotovem rovtu. Pod velikim križem, na obrobju gozda, je France daroval "skalaško mašo". Že dopoldne pa so se naši gorniki na drugi strani doline spoprijeli s feratama v ostenju Grančišča nad Mojstrano.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

VELIKI CIRNIK - sobota, 20. oktober 2018

 

Silvo Klemenčič je pripravil turo in opisal njen potek. Megleno jutro. Zbirno mesto pri cerkvi sv. Jurija na Čatežu ob Savi. Ob 8-ih. Enajst udeležencev; vodenje prepustimo domačinki Miji. Najprej vzpon do cerkve sv. Vida, kjer nas obsije sonce. Megla zastira pogled na Brežice in akumulacijsko jezero. Pot pelje pretežno skozi bukov gozd mimo vasi Žejno in Sobenja vas, po strmini do Velikega Cirnika (621 m) in nato do Malega Cirnika. Ob 12.30 smo na Turistični kmetiji pri Martinovih v Globočicah. Odličen ričet s prekajeno svinjino vrne energijo. Z lahkoto prehodimo še gozdno pot skozi Mrzlavo vas do Čateža.Vsega skupaj smo opravili 16 kilometrov hoje. Utrinki s poti. Cerkev sv. Jurija na Čatežu ob Savi. Mimo vinogradov, kjer je cviček doma. Skupna pri sv. Vidu. Po okrepčilu v Globočicah.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

FURLANSKI DOLOMITI - sobota, 13. in nedelja 14. oktober 2018

 

Dvodnevno turo pod ostenji gorskih podskupin Spalti di Toro, Monfalconi di Montanaia, Monfalconi di Cimoliana in Monfalconi di Forni sta v idiličnih vremenskih razmerah izpeljala Bine Mlač in Slavica Dudanova. Skupina desetih gornikov je na poti občudovala Montanaiski stolp (Campanile di Val Montanaia) in številne druge stolpe in ostrice.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

RIBNICA IN VELIKA GORA - sobota, 22. september 2018

 

Rajko Peterlin je v sodelovanju z domačimi gorniki, ki bodo razvijali našo gorniško dejavnost tudi v Ribnici in njeni okolici, pripravil pohod na Veliko goro. Za uvod pa smo se srečali s suharobarsko zgodovino in tradicijo - ogledali smo si muzej na gradu in suhorobarski center. Nato smo si ogledali župnijsko cerkev sv. Štefana in obiskali grob župnika Janeza Petka, ki je dolga leta na naših pohodih daroval svete maše za uspešno in varno gorniško sezono. Z avtomobili smo se nato odpeljali do druge serpentine pod vrh Okamenelih svatov in kljub dežju nadaljevali peš do Belih sten. Vreme se je izboljšalo, ko pa so se pojavile še gobe, smo se prešerno razpoloženi vrnili na izhodišče. Za konec smo se ustavili še ob izviru Ribnice.

 

FotoGALERIJA

 

 

VELIKI IN KRASJI VRH - sobota, 15. september 2018

 

Emil Tomazetič (GK Gornjesoške doline) je 7 gornikov vodil na Veliki vrh. 6 gornikov pa se je povzpelo na Krasji vrh s planine Zapleč do planine Zaprikraj in mimo kolujev (topniški protiletalski položaji). Z razglednega vrha so sestopili po krožni poti  mimo bunkerjev in ostankov 1. sv. vojne. Ob poti so si ogledali še  snežno jamo. 

 

 

FotoGALERIJA

 

 

 

ŠPLEVTA - nedelja, 9. september 2018

 

Naslednja od naših tur, ki sta jo pripravila Majda in Polde Sadar. 14 gornikov se je, ob lepih pogledih na Triglav, podalo na Šplevto. Nadaljevali so tudi na bližnji Dovški križ. Vračali so se mimo bivaka II.

 

 

FotoGALERIJA

 

 

 

MÖNCH (4107m), JUGOZAHODNI GREBEN (Assez Difficile AD, UIAA III)

 

26. 8. 2018 sta se Silvo Vrhovec (GK Limberk) in Abdurahim Abdushi – Himi (SHB Sharri PZ) odpeljala v Švico. Njun cilj je bil Eiger, smer Mittellegi Grat. V mestu Grindenwald, ki je na nadmorski višini 1034 m, sta prespala v hostlu (Mountain Hostel). Od tam se zelo lepo vidi severna stena gore Eiger. Naslednji dan naj bi se odpravila do koče Mittellegihute, kjer sta imela rezervirano prenočišče. Sporočili so jima, da bodo kočo zaradi slabih vremenskih razmer zaprli in da bo odprta šele čez 2 dni, v primeru izboljšanja vremena. Spremenila sta načrt in se z zobato železnico odpeljala na sedlo Jungfraujoch (3454 m), ki je izhodišče za vzpon na Mönch. Izbrala sta smer preko Jugozahodnega grebena. Težavnost smeri je Assez Difficile AD, UIAA III. Od Jungfraujocha sta šla preko ledenika in po približno pol ure prispela do prepoznavnega skalnega stolpa, kjer se začne smer. Preplezala sta kamin težavnosti III in nato nadaljevala po grebenu (skala, sneg) težavnosti II-III do višine 3800 m. Zadnjih 300 m sta hodila po snežnem grebenu (težavnost II, 35°) do vrha. Z vrha sta se spustila preko zelo izpostavljenega južnega grebena (normalna smer), težavnost AD, UIAA II, do meteorološke postaje. Tam je skala malo lažja. Prišla sta do svedrovca, pri katerem sta naredila »abzajl« in se spustila na ledenik na 3650 m. Nato sta hodila še pol ure in prispela nazaj do sedla Jungfraujoch.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

MANGARTSKA PLANINA - nedelja, 19. avgust 2018

 

Tradicionalno srečanje skalašev pri brunarici GK Gornjesoške doline na Mangratski planini je imelo tudi letos lepo udeležbo. Že dopoldne so bili osvojeni okoliški vrhovi vključno z Mangartom po ferati Via Italiana in Slovenski smeri.

 

 

FotoGALERIJA

 

 

 

BOŽIČNA JAMA - sreda, 15. avgust 2018

 

Ob sodelovanju gornikov GK Savinjske doline smo lahko občudovali podzemni svet Menine planine. Božično jamo je v letu 2016 odkril domačin Rafko Žerovnik, ki nas je popeljal v skrivnostni svet jamskih lepot.

 

 

FotoGALERIJA

 

 

PREČENJE OLŠEVE - sobota, 11. avgust 2018

 

V okviru Lučkega dneva je Gorniški klub Savinjske doline organiziral prečenje pogorja Olševe preko več vrhov do najvišjega vrha Govce. Pohodniki so obiskali tudi Potočko zijalko in Obel kamen.

 

 

FotoGALERIJA

 

 

TRIGLAV - avgust 2018

 

Med osvojenimi vrhovi ne sme manjkati naš očak. Lepo vreme in čudoviti razgledi so le še prispevali k dobremu razpoloženju.

 

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠKRLATICA - VRATA - sreda, 1. avgust 2018

 

Tradicionalne ture na Škrlatico in popoldanske sv. maše ter družabnega srečanja se je tudi letos udeležilo lepo število gornikov.

 

 

FotoGALERIJA

 

 

REISSKOFEL - sobota, 21. julij 2018

 

Kljub neobetavni vremenski napovedi smo se pod vodstvom Vinka Gartnerja (GK Karavanke) odpeljali v Ziljsko dolino, mimo Šmohorja in Raisana na Jochalm planino, ki je izhodišče za vzpon na 2371 m visoki Reisskofel. Ker je bilo izboljšanje vremena zgolj kratkotrajno in so sledile nove nevihte, smo se odločili, da bo gora počakala do naslednjega leta. Vmes pa smo se podprli in nabavili domači sir. Da pa dan ni minil brez aktivnosti, so se naši udeleženci ture ob povratku povzpeli do bivaka Alojzija Žaklja, ki se nahaja v severni steni Mežakle.

 

 

FotoGALERIJA

 

 

PO POTI SAŠKEGA KRALJA - sobota, 14. julij 2018

 

Bine Mlač (GK dr. Henrik Tuma), odličen poznavalec domačih in tujih gora, je izpeljal zanimivo turo Po poti Saškega Kralja z udeležbo trinajstih gornikov, mimo koče Brunner, v dolini Belega potoka.

 

 

FotoGALERIJA

 

 

BRANA Z JERMANCE - sobota, 7. julij 2018

 

Smer Brana z Jermance združuje gorništvo in alpinizem. Na tej poti, ki sta se jo lotila Silvo Vrhovec in Janez Mežan, je zaradi brezpotij pomembna dobra koncentracija. Dolžina poti je bila skoraj 14 km, v sedmih urah in pol pa sta premagala 1874 m višinske razlike. 

 

 

FotoGALERIJA

 

 

SREČANJE V ZAVRHU - sobota, 7. julij 2018

 

Tudi letos je potekala slavnostna akademija s kulturnim programom v počastitev obletnice rojstva Jakoba Aljaža ter občinskega praznika Občine Medvode. Na akademiji so podelii častni znak gornikom, ki so v pretekli sezoni opravili Aljaževo pot od doma do doma.

 

 

FotoGALERIJA

 

 

SNEŽNIK - sobota, 30. junij 2018

 

Z izhodišča v Grdi dragi so se gorniki na turi GK dr. Henrik Tuma (vodnica Bruna Dekleva) najprej povzpeli na Mali Snežnik, od tam pa po razglednem grebenu med ruševjem na Veliki Snežnik. Sestopili so po krožni poti do izhodišča.

 

FotoGALERIJA

 

 

DAN DRŽAVNOSTI - VRSNIK - ponedeljek, 25. junij 2018

 

Skalaši so se ob Dnevu državnosti zbrali v Vasi na Skali - v Vrsniku, kjer je bila darovana sv. maša.

 

FotoGALERIJA

 

 

VELIKI BABANSKI SKEDENJ - sobota, 23. junij 2018

 

17 gornikov se je pod vodstvom Toneta Primožiča povzpelo na vrh na južni strani Kaninskega pogorja, na eno od kop, ki jo od glavnega grebena razmejujejo obširni Kaninski podi. Ponekod iz doline, predvsem iz Bovca, se vidi kot drzna ostrica, spet od drugje pa komaj opazna, saj je skrita pred višjimi vrhovi v glavnem grebenu.

 

FotoGALERIJA

 

 

V NEZNANO - GOLIČICA - nedelja, 10. junij 2018

 

Turo v neznano, ki je bila izpeljana na Goličico, je organiziral Benjamin Černe iz GK Gornjesoške doline. Zaznamovali so jo svojevrstni razgledi na Jalovec in druge okoliške vršace ter vodnikovo "češnjevo" presenečenje na vrhu.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

3. KMEČKE IGRE - nedelja, 27. maj 2018

 

Ekipa GK Limberk se je udeležila 3. kmečkih iger v Dobu pri Šentvidu in osvojila prvo mesto. Pokazala je zvrhano mero spretnosti in "požela" rezultate celoletnega udejstvovanja tako na številnih turah v gorah kot tudi plezalnih aktivnosti na umetni steni.

 

FotoGALERIJA

 

 

VELIKI RISNJAK - sobota, 19. maj 2018

 

Naslednja izmed naših tur, ki jo je pripravil Franc Koželj. Tokrat smo se podali na sosednje hrvaško hribovje. Pot nas je vodila na Veliki Risnjak, ki je eden od najslikovitejših hrvaških vrhov. Celotno področje je bogato z raznoliko floro in zanimivim živalskim svetom ter je zaščiteno kot nacionalni park. Ob lepi vidljivosti se z vrha vidijo tudi slovenski vrhovi vse do Julijskih in Kamniško Savinjskih Alp. Bila je zelo lepa in zanimiva tura, s kar spoštljivo višinsko razliko, dobra priprava za prihajajoče ture v visokogorje.

 

FotoGALERIJA

 

 

KOCBEKOVO PRIZNANJE ZA LETO 2017 - sobota, 12. maj 2018

 

Podelitev Kocbekovega priznanja smo pričeli s turo na Lovrenška jezera in Roglo (1517 m). Turo smo zaključili v planinski koči Pesek, kjer se je ob 15. uri pričela slovesna podelitev Kocbekovega priznanja za leto 2017. Slovesnost so otvorili Lučki pevci z Skalaško himno. Slavnostni govor je imel predsednik Skale Tonč Žunter. Kocbekovo priznanje je prejel dr. Gregor Gomišček za dologoletni prispevek pri razvoju Slovenskega gorniškega kluba Skala, katerega predsednik je bil minula dva mandata. Po uradnem delu je sledilo še prijetno druženje, ki so ga popestrili Lučki pevci, manjkala pa ni niti harmonika.

 

FotoGALERIJA

 

 

6. TRIDNEVNI POHOD "PRIJETNO DOMAČE" - 4. do 6. maj 2018

 

Šesti pohod po Krožni pešpoti Prijetno domače, ki sta ga organizirala občina Ivančna Gorica in Zavod Prijetno domače, je potekal od petka 4. maja, do nedelje 6. maja. Vseh dvanajst krajevnih skupnosti, oziroma vseh dvanajst info točk na Krožni pešpoti Prijetno domače, v skupni dolžini dobrih 100 km, je letos uspelo v treh dneh obiskati 28 udeležencem, od tega kar 11 našim članom. Štirje naši člani pa so, za jubilejno petič prehojeno pot, prejeli posebno priznanje.

 

FotoGALERIJA

 

FotoGALERIJA Občina Ivančna Gorica

 

 

SVETE VIŠARJE - torek, 1. maj 2018

 

Tudi letos smo poromali ob obnovljenih kapelicah, ki jih je umetniško ustvaril Tone Kralj, na Svete Višarje. Spremljal nas je Križ prijateljstva, ki simbolizira povezanost z gorniki z avstrijske strani Karavank. Duhovni vodja romanja je bil g. France Urbanija, ki je daroval sv. mašo za domovino.

 

FotoGALERIJA

 

 

20-LETNICA GORNIŠKEGA KLUBA LIMBERK - sobota, 21. april 2018

 

Osrednja slovesnost ob praznovanju 20-letnice Gorniškega kluba Limberk je bilo odkritje Aljaževega stolpiča z vpisno knjigo obiskovalcev na južni slovenski meji, ob Tonglovem stebru pod Boričem (915 m), nad vasico Srobotnik ob Kolpi v občini Kostel. Odkritja stolpiča se je udeležilo preko 70 gornikov in domačinov. Zaključno slovesnost so sooblikovali županja občine Kostel ga. Lilijana Butina s sodelavci in Šentviški slavčki, katerih ubrane melodije so simbolično izpričale dediščino Jakoba Aljaža (Oj Triglav moj dom…). Vsem velika zahvala.


Eden od ciljev Skale je spodbujanje klubov k postavljanju Aljaževih stolpičev zlasti na naših obmejnih hribih, da tako sebi in drugim na najlepši možni način označimo meje svoje domovine. Postavljanje malih Aljaževih stolpičev, ki so jih prvi postavili člani GK Gornjesoške doline na samotne vrhove na zahodni slovenski meji, kasneje pa so jim sledili drugi klubi, odraža predvsem skalaško domoljubje in zavezanost kulturi našega naroda.

 

Gorniški klub Limberk je ob 15-letnici delovanja jubilej obeležil z odkritjem in blagoslovom dveh Aljaževih stolpičev z vpisnima knjigama obiskovalcev na območju občin Grosuplje in Ivančna Gorica, kjer deluje naš gorniški klub. S tem smo se pridružili klubom Skale, ki negujejo tradicijo postavljanja Aljaževih stolpičev.

 

Če sta bila prva dva stolpiča postavljena ob kulturnih znamenitostih, pa ta tretji stolpič stoji ob Kolpi, ob svojevrstni naravni posebnosti, 38 m visokem kamnitem Tonglovem stebru (611 m), s tremi bori in izobešeno slovensko zastavo na vrhu, za kar je bil potreben pravi alpinistični podvig. S tem je tudi južna meja dobila »svoj« Aljažev stolpič.

 

Ob 20-letnici Gorniškega kluba Limberk se zahvaljujemo vsem članom, gorniškim prijateljem s katerimi se srečujemo na turah in prireditvah Slovenskega gorniškega kluba Skala in številnim podpornikom, ki v našem delu prepoznavate ljubezen do sočloveka, lepot narave, gorskega sveta. Veselimo se novih izzivov in prihodnjih srečanj na skupnih poteh!

 

FotoGALERIJA

 

 

LABINSKA PLANINSKA POT - 2. DEL - sobota, 7. april 2018

 

Še eno izmed naših nepozabnih tur je pripravil Rado Kralj. Ker smo lani prehodili prvo polovico Labinske planinske poti, je sledilo nadaljevanje od Brseča do Rabca. Tura pa ni bila kar tako, saj smo se najprej povzpeli na 835 m visoki Sisol, se spustili do morja v Plominu in na poti do Rabca osvojili še 474 m visoki Standar in pri tem prehodili dobrih 22 kilometrov. Nebo brez oblačka in izjemni razgledi na morsko pokrajino, pa vse tja do Triglava, so poskrbeli za prešerno razpoloženje.

 

FotoGALERIJA

 

 

KORAB (2764 m) - sobota, 24. marec 2018

 

Naš član Silvo Vrhovec se je z gorniškimi prijatelji podal z albanske strani na Korab (v nekdanji Jugoslaviji drugo najvišjo goro za Triglavom). Korab leži na meji med Makedonijo in Albanijo. V Albaniji goro imenujejo Korab, v Makedoniji pa Golem Korab, kar pomeni Veliki Korab. Iz albanske vasi Radomire so, zaradi slabih vremenskih razmer, za vzpon in spust s Koraba potrebovali 7 ur in pol. Naredili so 1582 višinskih metrov.

 

FotoGALERIJA

 

 

BOČ IN VELIKONOČNICE - sobota, 24. marec 2018

 

Janko Kovačič (GK Savinjske doline) je na prehodu iz zime v pomlad organiziral pohod čez Babo na Boč (z razglednim stolpom), po plezalni smeri, do planinskega doma pod Bočem. V bližini doma so si gorniki ogledali tudi rastišče velikonočnic. Ob koncu ture pa je sledil še ogled gradu Studenice.

 

FotoGALERIJA

 

 

PORČINJ PRI ČEDADU - sobota, 10. marec 2018

 

Jože Benedik in g. Bogdan Vidmar sta pripravila romanje v Porčinj k Materi Božji oziroma Sveti Mariji, kot ji pravijo domačini. V Porčinju jo imenujejo tudi »Marija žanjica«, ker je upodobljena s srpom v roki. 20 udeležencev se je zbralo v Kobaridu, obiskalo Čedad in Ahten, od koder so se po pešpoti podali do Porčinja. Vmes so ob temeljitih razlagah g. Vidmarja spoznavali številne znamenitosti.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠMARNA GORA - četrtek, 8. februar 2018

 

Tradicionalni skalaški izlet na priljubljeno izletniško točko v okolici Ljubljane smo povezali z udeležbo pri sveti maši, ki jo je ob slovenskem kulturnem prazniku daroval g. France Urbanija, v spomin na vse kulturnike. Zatem je potekal tudi kulturni program.

 

FotoGALERIJA

 

 

PO DOLENJSKIH HRIBIH - NANDETOV POHOD - sobota, 20. januar 2018

 

Prva letošnja tura GK Limberk in obletnica, ko smo se na njegovi turi poslovili od prijatelja in vodnika Nandeta. Pot smo prehodili njemu v spomin in nadaljevali njegovo tradicijo, da je bila na turi darovana sveta maša za uspešno gorniško sezono. Zbralo se nas je več kot 50. Na pot smo se podali iz Višnje gore, se povzpeli na 706 m visoko Gradišče nad Višnjo Goro, nadaljevali na 748 m visok Kucelj in se po poti dveh slapov ponovno spustili v dolino. Začeli smo v megli, prišli do snega, malo za tem tudi do sonca in čudovitih razgledov na Kamniško Savinjske Alpe. Kmalu nas je spet zagrnila megla in se ponovno umaknila soncu. Uživali smo ob božanju sončnih žarkov in šumenju manjših in malo večjih slapov ob vodi. V dolini nas je spet pričakala megla, ki pa ni mogla več pokvariti našega dobrega razpoloženja, ki se je nadaljevalo za obloženo mizo.

 

FotoGALERIJA

 

 

VELIKI VRH NA ORLICI - sobota, 13. januar 2018

 

Z letom 2018 vstopamo v 12. leto uvedbe evropske valute evro, s katero smo potrdili našo kulturno srednje evropsko identiteto. Seveda pa smo to prej dokazali z vredno lastno državno valuto, tolarjem. Na Velikem vrhu na jugu Orlice stoji spomenik edini lastni valuti, tolarju, ki so ga gorniki obiskali v organizaciji GK dr. Henrik Tuma.

 

FotoGALERIJA

 

 

ROBLEK - torek, 2. januar 2018

 

Lepo število gornikov je pod vodstvom Andreja Hudeta (GK Karavanke) zakorakalo v novo leto in tako odprlo koledarsko gorniško sezono. V idiličnih zimskih razmerah, ki jih po nižinah že malo pogrešamo, so obiskali Roblekov dom na Begunjščici, ki je postal naj planinska koča v letu 2017.

 

FotoGALERIJA

 

 

ZBORNIK SKALA 2018

 

Ogledate si lahko e-ZBORNIK SKALA 2018, ki poleg opisov tur in prireditev Skale v prihodnjem letu, vsebuje nagovor Tonča Žunterja, novega predsednika Skale in ključne poudarke programa dela Slovenskega gorniškega kluba Skala v obdobju 2018-2021. Zanimivo je tudi razmišljanje dosedanjega predsednika Gregorja Gomiščka ob dvajsetletnici Skale in prispevka o dvajsetletnici Turnega kluba gora in GK Karavanke. Seveda ne manjka prispevek o Kocbekovih nagrajencih. Za leto 2016 so to Lučki pevci. Vabljeni k prebiranju.

 

Zbornik Skala 2018

 

 

SV. DANIJEL - ŠKABRIJEL - sobota, 4. november 2017

 

Eno zadnjih letošnjih tur je že tradicionalno izvedel Benjamin Černe, vodnik GK Gornjesoške doline. Pohodniki so se podali po grgarskih poljih do vasice Ravnica, kjer so videli eno najstarejših lip v Sloveniji. Nadaljevali so do hriba Sv. Danijel, se nato spustili na prelaz Vratca in se po Poti miru povzpeli na vrh Škabrijela in naprej do Prevala. Na novo urejeni Poti miru, ki je bila urejena ob sto letnici soške fronte, so se srečali s številnimi pomniki tistih težkih časov.

 

FotoGALERIJA

 

 

KONJIŠKA GORA - STOLPNIK - sobota, 28. oktober 2017

 

Jesensko potepanje na Konjiško goro in na njen najvišji vrh Stolpnik je organiziral Bojan Okrogar (GK Savinjske doline). S Stolpnika je lep razgled na Stenico, Paški Kozjak, Roglo in Boč. Ob povratku je pohodnike pot vodila tudi do Žičke kartuzije.

 

FotoGALERIJA

 

 

PIRHOVEC - sobota, 21. oktober 2017

 

Emil Tomazetič, vodnik GK Gornjesoške doline je pripravil turo z izhodiščem v vasici Magozd. Na vrh so se povzpeli po vojaških in lovskih poteh čez pobočje Morizne. Ob koncu so si ogledali še slikoviti slap Kozjak.

 

FotoGALERIJA

 

 

SLEMENOVA ŠPICA - sobota, 14. oktober 2017

 

Lepo je bilo tam gori, pravljično lepo. Z macesnov padajo zlate iglice, pogled na Jalovec pa je od tam najlepši. Na vrh so se gorniki pod vodstvom Francija Jesenka podali čez Grlo, sestopili pa mimo Črnih vod. Na poti so obiskali tudi preko 1000 let star macesen v Mali Pišnici.

 

FotoGALERIJA

 

 

ZADNJIŠKI OZEBNIK - sobota, 7. oktober 2017

 

Osamljeni vrh, s strmimi skalnatimi in travnatimi pobočji, ki se dviga visoko nad dolino Zadnjice, je bil cilj zadnje letošnje ture GK Limberk. Turo sta v razkošju jesenskih barv vodila Irma in Stane. Pogled na našega očaka je z Zadnjiškega Ozebnika res nekaj posebnega.

 

FotoGALERIJA

 

 

KRN - sobota, 30. september 2017

 

Franci Melink (GK Gornjesoške doline) je pripravil turo na Krn, najvišji vrh Krnskega pogorja. Z vrha, na katerem se nahaja razgledna plošča, je bil v lepem vremenu izjemen razgled, ki seže od Jadranskega morja, prek Matajurja in Kobariškega stola do Kanina ter na najvišje vrhove Julijskih Alp.

 

FotoGALERIJA

 

 

BRANA ČEZ KOTLIČE - sobota, 9. september 2017

 

Bilo nas je neustrašnih, kljub malo slabši vremenski napovedi. Pred vrhom, pod Kotliči, nas je zajela megla z dežjem. Orientacija je bila skrajno otežena, vendar so nas vrli vodniki izvlekli iz težav in pripeljali do koče na Kamniškem sedlu. Po vratolomnem spustu po melišču so nam gostitelji Polde, Majda in David pripravili bogato pogostitev.

 

FotoGALERIJA

 

 

VELIKI KLEK - nedelja, 27. avgust 2017

 

Stüdlgrat je izjemno izpostavljen vzpon po jugozahodnem grebenu najvišje avstrijske gore - Velikega Kleka (Grossglockner 3798 m). Tura je bila opravljena v okviru usposabljanja prostovoljnih gorniških vodnikov GK Limberk na zaledenelih vzponih.

 

FotoGALERIJA

 

 

KURJI VRH - sobota, 26. avgust 2017

 

Divji svet v senci Martuljških gora je bil cilj tokratne ture GK Limberk. Izhodišče je bilo pri jezeru Jasna v Kranjski Gori, nato pa nas je pot vodila preko Rogarjevega grabna. Pot je tam strma, zato smo hitro pridobivali na višini in po slabih treh urah je vseh 17 udeležencev doseglo vrh. Lepo vreme je dodatno polepšalo veličastno kuliso okoliških vrhov. Spustili smo se proti planini Jasenje in Gozd Martuljku. Pri izviru Mrzle vode, z mahom poraščenem slapišču, ki je bil še nedavno eden izmed naravnih biserov, smo občutili moč in "igro" narave. Letošnja suša je povzročila, da je izvir popolnoma presahnil, za nameček pa je viharni veter podrl nekaj okoliških smrek in preoblikoval njegovo podobo.

 

FotoGALERIJA

 

 

MANGARTSKA PLANINA - nedelja, 20. avgust 2017

 

Mangart (2679 m) je med najvišjimi gorami v Sloveniji. Vrh je prostoren in nam omogoča lep razgled na vse strani. Nanj smo se povzpeli po italijanski in slovenski ferati. Na vrhu je bilo sneženo. Druženje smo tradicionalno nadaljevali s piknikom pri brunarici na Mangartski planini, kjer nas vselej prijazno sprejmejo gorniški prijatelji iz GK Gornjesoške doline.

 

FotoGALERIJA

 

 

NA UTE - sobota, 12. avgust 2017

 

V okviru Lučkega dneva je Gorniški klub Savinjske doline organiziral pohod po lovski oz. pastirski poti čez Črni hriber na stari pastirski stan na Utah. Turo je vodila Tonika Nadvežnik.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠKRLATICA - torek, 1. avgust 2017

 

Na Škrlatici je bila na tradicionalni turi udeležba kar množična, bogoslužje v prelepem vremenu, razpoloženje enkratno. Na koncu hlajenje v Triglavski Bistrici...

 

FotoGALERIJA

 

 

JEPCA - sobota, 29. julij 2017

 

Na mejnem sedlu Jepca, pod vrhom Kepe, je nekoč stala Anina koča (Annahütte 1587 m), ki pa je pogorela. Pot do nje vodi s slovenske strani po slikoviti dolini potoka Belca. 26. julija je god sv. Ane, zato se zadnjo soboto v mesecu obhaja žegnanjski dan pri ostankih Anine koče. Romarji pohodniki prihajajo iz Slovenije, Avstrije in Italije. Duhovni vodja poti iz Slovenije je g. France Urbanija. Gorniki so se ob tej priložnosti podali tudi na Kepo.

 

FotoGALERIJA

 

 

KOŠTRUNOVE ŠPICE - nedelja, 16. julij 2017

 

Miloš Gabrijelčič in Leon Markič, prizadevna vodnika GK Gornjesoške doline, sta organizirala turo na Koštrunove špice (2502 m), ki jih sestavlja dolg, raztrgan greben nad škrbinama Prednje in Zadnje špranje. Ob številčni udeležbi in lepih razgledih smo zares uživali v lepotah Viševega "okrožja". Trije najbolj zagnani so se podali tudi na Viš in se po znameniti Anita Goitan spustili v dolino Belega potoka, ki jo je raziskovala druga skupina gornikov pod vodstvom Mitje Šavlija.

 

FotoGALERIJA

 

 

POHORJE - sobota, 15. julij 2017

 

Franc Zabukošek (GK dr. Henrik Tuma) je gornike popeljal na Pohorje, "zeleni klobuk" Štajerske dežele.

 

FotoGALERIJA

 

 

POLDANOVEC - sobota 8. julij 2017

 

Turo na Poldanovec, na severnem robu Trnovske planote, je vodil Jože Benedik iz GK Karavanke. Izbrana pot je bila kar "divja", po nemarkiranem in redko obiskanem svetu. Tudi tokrat je bil zaključek ture "osvežilen".

 

FotoGALERIJA

 

 

MONTE SERNIO - nedelja, 2. julij 2017

 

Tura GK Gornjesoške doline na Monte Sernio (2180 m), 17 udeležencev, štirje so se zaradi slabega počutja vrnili v dolino. Vodnika sta nas razdelila v tri skupine. Prvi dve sta se povzpeli na vrh, tretja je odšla do sedla, bivaka in koče. Poleg odličnega vodenja sta vodnika na koncu poskrbela tudi za pogostitev. Žejni nismo bili, siti pa fejst...

 

FotoGALERIJA

 

 

SLAVNOSTNA AKADEMIJA OB 20-LETNICI GK JAKOB ALJAŽ - sobota, 1. julij

 

Udeležili smo se slavnostne akademije ob 20-letnici ustanovitve GK Jakob Aljaž, prevzeli priznanje za sodelovanje in se v lepem vremenu povzpeli na Šmarno goro.

 

FotoGALERIJA

 

 

JEREBICA - sobota, 24. junij 2017

 

Mitja Šavli (GK Gornjesoške doline) je pripravil turo na Jerebico z naše strani iz Možnice. Po vročem, soparnem vzponu, po dobrem okrepčilu, se je kopel na koncu naravnost prilegla.

 

FotoGALERIJA

 

 

RZENIK- sobota, 17. junij 2017

 

Z različnih strani so se pohodniki v lepem številu podali na planino Rzenik, kjer je v čast sv. Bernardu Menthonskemu, zavetniku gornikov, daroval sv. mašo g. France Urbanija.

 

FotoGALERIJA

 

 

SUHI VRH - NANOS - sobota, 10. junij 2017

 

Nanos je 12 km dolga kraška planota, navišji pa je Suhi vrh (1313 m), ki je bil tokratni cilj pod vodstvom Brune Dekleva. Nanj so se gorniki povzpeli po nezahtevnih gozdnih poteh iz vasi Strane, kjer ob cerkvi sv. Križa raste znamenita stara tisa, najdebelejša znana tisa v Sloveniji. Od tam jih je pot vodila mimo zanimive cerkvice sv. Brica in vojaškega bunkerja na vrh. Na koncu so prehodili še delček slovenske Jakobove poti.

 

FotoGALERIJA

 

 

OD RODICE DO ČRNE PRSTI IN NOVI VRH - LIMBERŠKA - sobota, 3. junij 2017

 

Tura našega gorniškega kluba, ki sta jo pripravila Silvo Vrhovec in Magda Butkovič, je bila razdeljena na dva dela. Del gornikov je opravil vzpon po poti na Novi vrh - Limberška smer, ki je zelo raznolik, vključuje pa tudi zahtevno plezanje. Druga skupina gornikov se je iz vasi Rut povzpela na Rodico, razgledno goro v Spodnjih Bohinjskih gorah in nadaljevala pot po grebenu do Črne prsti ter nazaj na izhodišče. V tem letnem času krasijo pot številne planinske cvetice.

 

FotoGALERIJA

 

 

ZGORNJA DOLINA BUT - sobota, 27. maj 2017

 

Turo v prvo od sedmih karnijskih dolin Bût je organiziral Bine Mlač, izjemni poznavalec Karnijskih Alp. Na tem območju, zlasti v območju Malega in Velikega Pala, Freikofla, Crete di Collinette so se v prvi svetovni vojni odvijali srditi boji. V dostopu in sestopu smo hodili po nekdanjih vojaških mulatjerah. Ogledali smo si dve lepi kapelici, ki so ju v presledkih med boji zgradili vojaki - alpini. Vmes smo se zaustavili pri zavetišču Pal Piccolo, od koder so čudoviti razgledi po ostenjih Gamspitz in Creta di Timau.

 

FotoGALERIJA

 

 

PLEZANJE NA NARAVNI STENI - POLTARCA - nedelja, 21. maj 2017

 

Na naravni steni nad izvirom Poltarce je potekalo usposabljanje iz vrvne tehnike, na katerem smo ponovili vozle, uporabo reverze, osmice, abzail... Koristno pred prihajajočimi turami v visokogorje.

 

FotoGALERIJA

 

 

VELIKA PLANINA - sobota, 20. maj 2017

 

Pot je gornike vodila iz Stahovice skozi vas Praprotno do cerkvice sv. Primoža in naprej do planine Kisovec in Male planine.

 

FotoGALERIJA

 

 

20 LET SGK SKALA IN PODELITEV KOCBEKOVEGA PRIZNANJA - 13. maj 2017

 

Letos obeležujemo 20. letnico ustanovitve novodobne Skale: Slovenskega gorniškega kluba Skala - zveze gorniških klubov, ki je ponovno obudila spomin na predvojne skalaše.

 

Osrednjo slovesnost ob 20 letnici Skale je pripravil Gorniški klub Savinjske doline v Lučah. Že dopoldne smo se udeležili ture na Kašni vrh, Lepenatko in Rogatec. Na Knezovi domačiji nad Robanovim kotom je župnik France Urbanija daroval sveto mašo v spomin podpisa ustanovne pogodbe zveze gorniških klubov. Vsebinsko bogato slovesnost v dvorani v Lučah so sooblikovali pevski zbor Žetev, Lučki pevci, recitator Tone Kuntner, osnovna šola Luče, citrar Matk, Ljudski godci iz Luč. Slavnostni govornik je bil dr. Anton Jeglič, prvi predsednik Skale. Zbranim se je za vse opravljeno delo zahvalil predsednik Skale dr. Gregor Gomišček. Kocbekovo priznanje za leto 2016 so prejeli Lučki pevci za dolgoletni prispevek pri ohranjanju glasbene gorniške tradicije (skalaška himna,...).

 

FotoGALERIJA

 

 

5. TRIDNEVNI POHOD "PRIJETNO DOMAČE" - 5. do 7. maj 2017

 

Peti množični pohod po Krožni pešpoti Prijetno domače, ki sta ga organizirala občina Ivančna Gorica in Zavod Prijetno domače, je potekal od petka 5. maja, do nedelje 7. maja. V vseh treh dneh se je pohoda udeležilo več kot 200 pohodnikov. Dnevno se je pohoda udeležilo od 50 do 80 pohodnikov. Vseh dvanajst krajevnih skupnosti, oziroma vseh dvanajst info točk na Krožni pešpoti Prijetno domače v skupni dolžini dobrih 100 km, je letos uspelo v treh dneh obiskati 34 udeležencem, od tega kar 13 našim članom. Pet naših članov pa je že petič prehodilo celotno pot.

 

FotoGALERIJA

 

FotoGALERIJA Občina Ivančna Gorica

 

 

SVETE VIŠARJE - ponedeljek, 1. maj 2017

 

Romarski pohod ob obnovljenih kapelicah, ki jih je umetniško ustvaril Tone Kralj, na Sv. Višarje, je bil letos še posebej slovesen, saj je bil z nami križ prijateljstva, ki simbolizira povezanost z gorniki z avstrijske strani Karavank. Duhovni vodja romanja je bil g. France Urbanija.

 

FotoGALERIJA

 

 

FRANKOLOVO - KONJIŠKA GORA - BRDCE - sobota, 29. april 2017

 

Pestra družba ljubiteljev pohodništva in gornikov se je na Slomškovi poti, ki se je prepletala z Bezenškovo potjo, spominjala 20. letnice ustanovitve SGK Skala. Turo je pripravil Franc Zabukošek.

 

FotoGALERIJA

 

 

PO MEDVEDOVIH STOPINJAH - sobota, 22. april 2017

 

Tudi letos so se naši "medvedi" udeležili 61,5 km dolgega vzdržljivostnega pohoda po Roški pešpoti v Kočevskih gozdovih in ga uspešno prehodili v predvidenih časovnih okvirih. Čestitke za vztrajnost!

 

FotoGALERIJA

 

 

IZ RABCA NA SKITAČO - sobota, 8. april 2017

 

Naslednjo od letošnjih tur GK Limberk je pripravil Rado Kralj. Lani jo je zagodlo vreme, zato pa je letos vse vrnilo z obrestmi. Iz Rabca smo se podali po slikoviti soteski proti Labinu, nato pa po grebenski poti proti najvišjemu vrhu Oštri (531 m) in naprej do Skitače. Vmes smo opazovali številne zapuščene domačije, ki so nemi pričevalci nekdanjega življenja v tem delu hrvaške Istre. Ob koncu smo se okrepčali in po vrnitvi na izhodišče preizkusili "temperaturo" morja.

 

FotoGALERIJA

 

 

KRNIŠKE VODE - sobota, 1. april 2017

 

Bine Mlač je gornike tokrat popeljal v zanimivo sotesko pri naših avstrijskih sosedih, po geološki plati staro na stotine milijonov let. Opazovali so, kaj naredi erozija vode. Krožna tura do planine Kühweger (Alm) je navdušila vse udeležence. Sledil je kratek počitek in potem povratek na izhodišče po vijugavi cesti in gozdnih poteh.

 

FotoGALERIJA

 

 

GJERAVICA (2656m)  –  Kosovo, sobota 25. marec 2017

 

Silvo Vrhovec (GK Limberk), Ilir Himaduma, Nedih Limani in Deni Hameli (vsi trije člani Turno smučarskega kluba Kosovo), so se povzpeli na  najvišjo goro Kosova Gjeravico in smučali z nje. Kar nekaj tednov so spremljali vremenske razmere za vzpon. Za konec marca je bila napoved optimistična. Silvo je v petek, 24. marca odletel v Prištino, ker sta ga pričakala Ilir Himaduma in Nedih Limani. Odpeljali so se v Prizren, kjer so se zvečer sestali tudi s članom planinske in alpinistične zveze Kosova ter predsednikom PD Shari Kosova, Prizren, g. Sadikom Shpotom. Naslednje jutro so se odpeljali do vasi Junik. Tam jih je čakal terenski avto. Odpeljali so se  proti gori  na višino 1690 m. Tam so si pripeli smuči in nadaljevali po poti Pre Bačile Gropa E Erienikut. Pri potoku Ernik  so  se razšli. Ilir In Deni  sta nadaljevala pot po pobočju in se povzpela na vrh po severozahodu preko Djeravičkog jezera. Silvo in Nedih pa sta se odločila, da bosta preplezala eno od večih grap, ki se je dvigala do sedla. Prečila sta potok Ernik in na 1950 m vstopila v grapo. Po njej sta nadaljevala pot proti sedlu.  Na višini 2200 m sta prišla pod skok, ki je visok cca. 15 – 20 m, ocena plezanja II in III. Nato sta ponovno vstopila  v grapo, ki ju je vodila do sedla na višini 2350 m. Grapo, ki je dolga 400 m, sta preplezala v 1,5 ure.  Pot sta nadaljevala po grebenu jugovzhodne smeri do vrha. Skupni čas vzpona je trajal 4,5 ure. Z Denijem sta z vrha smučala  po grebenu do vstopne grape. Nato  sta prečila v severno pobočje Gjeravice in iskala prehode do smeri vstopa  na goro. Ilir in Nedih pa sta smučala  mimo Gjeravičkog jezera in po pobočju nazaj  v dolino vstopa.

 

FotoGALERIJA

 

 

DOBERDOBSKI KRAS - sobota, 25. marec 2017

 

Benjamin Černe (GK Gornjesoške doline) je organiziral pohod po Doberdobski planoti, najzahodnejšem delu matičnega Krasa, od katerega ga loči Doberdobski suhi Dol in državna meja. Udeleženci so se sprehodili med ostalinami, ki spominjajo na 1. sv. vojno, saj so tam potekali najsrditejši boji na Soški fronti.

 

FotoGALERIJA

 

 

KOMEN IN ČRNO JEZERO - sobota, 18. marec 2017

 

Gorniki so na zimsko-spomladanski turi GK Savinjske doline pod vodstvom Alenke Rosenstein obiskali Ljubno, Smrekovec, Krnes, Črno jezero in Komen (1684 m). V gorah je ta čas še precej južnega snega.

 

FotoGALERIJA

 

 

POHOD PO JURČIČEVI POTI - sobota, 4. marec 2017

 

Na letošnjem 24. pohodu po Jurčičevi šolski poti iz Višnje Gore, kjer je znani pisatelj obiskoval šolo, do Muljave, njegove rojstne vasi, se je zbralo lepo število skalašev. Na to, da hodijo po literarni pešpoti, so pohodnike večkrat spomnili namigi kozla Lisca, ki jim je pomagal pri reševanju literarnega kviza, pripravljenega na osrednjo temo letošnjega pohoda, znanega Jurčičevega dela Kozlovska sodba v Višnji Gori.

 

FotoGALERIJA

 

 

STORŽIČ - sobota, 25. februar 2017

 

Storžič (2132 m), najvišja gora v zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp, je bil z dobrih 1500 višinskih metrov cilj zimske ture GK Limbek, ki jo je vodil Franc Koželj. Po kar obilnem sneženju je upravičila svoje ime, zato je terjala dodatno previdnost pri grebenskem dostopu. Izjemna zimska kulisa je udeležencem poplačala vse napore zahtevne ture.

 

FotoGALERIJA

 

 

PREDSTAVITEV KNJIGE O SKALI - četrtek, 16. februar 2017

 

"Skala, divja skala, kras gorenjskih gor. Skala, divja skala, ti vedno boš nam vzor. Trden kakor skala je slovenski rod, kvišku kakor skala vodi naša pot..." Iz družbe idealističnih, celo romantičnih in v gore zaljubljenih rosno mladih ljudi je na Slovenskem v obdobju med obema vojnama nastala močna planinsko-športna in kulturno-vzgojna organizacija - Turistovski klub Skala. Knjiga "Trden kakor Skala. Kratka zgodovina Turistovskega kluba Skala." je prva zgodovinska monografija o TK Skali, ki na 112 straneh prinaša zgodovinski pregled delovanja tega elitnega slovenskega gorniškega kluba. V monografiji so predstavljeni najpomembnejši skalaši, v knjigi je dodanih kar 141 fotografskih enot, veliko od njih je sploh prvič predstavljeno javnosti. Avtorja knjige sta zgodovinar dr. Peter Mikša in kustosinja Slovenskega planinskega muzeja Elizabeta Gradnik.

Predstavitev je bila v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Kulturni program je oblikovala Vokalno-instrumentalna skupina Triglavski zvonovi. Zapeli so štiri pesmi, ki jih je med leti 1934 in 1941 napisal in uglasbil član jeseniške podružnice Turistovskega kluba Skala Tone Berlot (Nazaj v planine, Plezalna, Smučarska, Skalaška). Pesmi so posnete tudi na zgoščenki, ki jo je izdal Gornjesavski muzej Jesenice/Slovenski planinski muzej. Izdajo knjige in zgoščenke je podprl in sofinanciral Slovenski gorniški klub Skala.

FotoGALERIJA

 

 

VALENTINOV POHOD NA KORINJ, NOČNI POHOD NA ROBLEK,

POHOD NA VRH – petek, sobota, nedelja - 10., 11., 12. februar 2017

Za nami je pester pohodniški vikend. Začelo se je v petek z nočnim, 15. Valentinovim pohodom s Krke na Korinj (Ciganov vrh). V soboto je Bogdan Ambrožič (GK dr. Henrik Tuma) organiziral še enega od nočnih pohodov ob polni luni, tokrat na Roblek. V nedeljo pa je potekal 6. pohod KS Dob na Vrh (grad Šumberk in grad Kozjek), z zelo številčno udeležbo naših članov.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠMARNA GORA - sreda, 8. februar 2017

 

Tudi letos so se gorniki ob kulturnem prazniku zbrali na Šmarni gori. Sveto mašo je daroval g. France Urbanija.

 

FotoGALERIJA

 

 

PRVA IN NUJNA MEDICINSKA POMOČ V GORAH – ponedeljek, 6. februar 2017

 

Gorniški klub Limberk je v telovadnici OŠ Stična v terminu redne rekreacijske vadbe organiziral  predavanje oz. usposabljanje s področja prve pomoči v gorah. Svoje znanje in izkušnje sta z nami delila Luka in Miha Elsner iz Turnega kluba Gora.

Gorski svet ima svoje zakonitosti, zato je tudi pomoč ponesrečencem zahtevnejša. Poleg teoretičnih vidikov smo se lahko praktično preizkusili v temeljnih postopkih oživljanja (TPO) do prihoda nujne medicinske pomoči, ki vključujejo: ugotavljanje odzivnosti ponesrečenca, vzdrževanje proste dihalne poti, umetno dihanje, stiskanje prsnega koša, uporabo avtomatskega defibrilatorja. Dobili smo tudi napotke, kako ukrepati v primeru poškodb pri padcih, krvavitvah, zadušitvah s tujkom, ob zastrupitvah, višinski bolezni, šoku, pikih kač.

 

FotoGALERIJA

 

 

RATITOVEC - sobota, 4. februar 2017

 

Naslednja od tur GK Karavanke, ki jo je vodil Vinko Gartner. Gorniki so se najprej s Prtovča podali na Kosmati Vrh, nato pa pot nadaljevali do Krekove koče, ki se nahaja na pobočju Ratitovca pod Gladkim vrhom. Od koče je lep razgled po Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju, v daljavi pa se vidijo tudi Julijske Alpe, Karavanke in Kamniške in Savinjske Alpe. Razgleda zaradi megle tokrat niso imeli, kljub neobetavni vremenski napovedi, pa jih je del poti spremljalo sonce.

 

FotoGALERIJA

 

 

LEDNO PLEZANJE - sobota, 29. januar 2017

 

Ledno plezanje, ki se ga je udeležilo lepo število skalašev, je potekalo v soteski Mlačca v Mojstrani. Tam so se na varen način in pod strokovnim vodstvom Pavla Skumavca preizkusili v veščinah hoje in plezanja v ledu. Posebno doživetje pa je že samo sprehod po "ledenem kraljestvu". Pred plezanjem so naši člani opravili turo do bivaka Črna Gora, od koder je eden najlepših pogledov na slap Peričnik.

 

FotoGALERIJA

 

 

SINJI IN SKRITI SLAP - 21. in 26. januar 2017

 

Silvo Vrhovec nadaljuje s svojim soplezalcem vzpone po zaledenelih slapovih. Tokratna cilja sta bila Sinji in Skriti Slap. Prvi je v bližini Jezerskega, v dolini Ravenske Kočne, kjer pod ostenji Grintovcev leži nekaj najbolj plezanih slapov (Ledinski slapovi, Vikijeva sveča in Sinji slap). Skriti slap pa leži v dolini Tamar.

 

FotoGALERIJA

 

 

V SPOMIN - FERDINAND ZAJEC

 

Ferdinand Zajec - Nande je bil med prvimi iz naših krajev, ki ga je že v rani mladosti očaral svet gora z očakom Triglavom na čelu. Težko bi prešteli vse njegove ture po naših prelepih gorah. Užival je v naravi in njenih lepotah. Posebej so mu bila ljuba romanja na Marijine božje poti: Zaplaz, Svete Višarje, Kredarico in Šmarno goro.

Z nastankom gorniškega kluba Limberk se je aktivno vključil v delo kluba, postal prostovoljni gorniški vodnik in član upravnega odbora. S svojo mirnostjo in preudarnostjo je bil vedno dragocen sogovornik in sodelavec.

Že tradicionalno je v januarju organiziral prvi klubski pohod po dolenjskih gričih, na katerem je bila darovana sv. maša za varno in uspešno gorniško sezono. Tudi letos naj bi bilo tako. Usoda pa je hotela, da se je njegova pot končala med gorniškimi prijatelji, ko nas je še zadnjič popeljal po dolenjski pokrajini.

Zahvaljujemo se mu za vse opravljeno delo, domačim pa izrekamo iskreno sožalje.

 

Od njega smo se poslovili v sredo, 25. januarja na pokopališču v Šentvidu pri Stični.

 

FotoGALERIJA - Nandetu v spomin

 

 

MENINA - VIVODNIK - sobota, 14. januar 2017

 

Zimsko turo GK Savinjske doline na Menino planino in njen najvišji vrh Vivodnik iz Gornjega grada je vodila Tonika Nadvežnik. Pot je gornike vodila mimo Šemprimožnika, cerkvice Sv. Florjana do koče na Menini planini. Po sneženju so bili izjemni razgledi na Rogatec, Ojstrico, Planjavo in Raduho. Ogledali so si tudi dve jami, ki v zimskem času ponujata pogled na zanimivo igro narave.

 

FotoGALERIJA

 

 

SLAP KOSCA - četrtek, 12. januar 2017

 

Najvišji slap na lehnjakovi podlagi v Sloveniji je slap Kosca pri Višnji Gori. Med vrhom spodnjega slapa in dnom zgornjega slapa je približno 10 m z lehnjakom prevlečene police. Nad njim se v več stopnjah dviga skoraj 20 m visok zgornji slap. Malo nad njim se soteska zapre s strmimi stenami izpod katerih izvira potok. Slap je zanimiv v vseh letnih časih. Če je zima dovolj mrzla in dolga je zaledenel, spomladi je najmogočnejši zaradi obilice vode, poleti in jeseni pa ves obdan z mahom in zelenjem.

 

Nekaj zadnjih let je naš član Silvo Vrhovec čakal na priložnost, da bi slap zaledenel. V teh mrzlih januarskih dneh se mu je želja izpolnila, da je lahko ledno preplezal ta biser v naši soseščini, ob katerem je speljana Pot dveh slapov in Krožna pešpot Prijetno domače.

 

FotoGALERIJA

 

 

LUBNIK - sobota, 7. januar 2017

 

Prvo turo Skale v novem letu je organiziral Andrej Hude (GK Karavanke). Pohodniki smo se podali iz centra Škofje Loke mimo Loškega gradu na hrib Krancelj in nadaljevali pot preko Gabrovega na vrh Lubnika. Vračali smo se mimo Starega gradu. Škofja Loka je nekoč imela kar tri gradove, ki so skupaj sestavljali enoten obrambni sistem. Za konec smo si ogledali še cerkev sv. Jakoba.

 

FotoGALERIJA

 

 

BOŽIČNO NOVOLETNE TURE GK LIMBERK

 

Za konec leta so bile razmere v sredogorju skoraj idealne, zato so naši člani opravili tri zanimive ture. Na Dan samostojnosti in enotnosti, 26. decembra so osvojili Košutnikov turn. Na zadnji dan leta je Benjamin Černe vodil zelo obiskano turo na Sabotin, ki je odpadla v začetku novembra. Ker je 2. januarja spet praznik, so se gorniki spet zbrali na Robleku, pred tem pa so se po direktni poti povzpeli na Begunjščico.

 

FotoGALERIJA Košutnikov turn

 

FotoGALERIJA Sabotin

 

FotoGALERIJA Begunjščica

 

 

 

GRINTOVEC IN TRIGLAV - sobota, 4. in 11. december 2016

 

V teh mrzlih decembrskih dneh, ko ni razpisanih tur Skale, so naši člani ob relativno ugodnih razmerah v visokogorju, osvojili najvišja vrhova Kamniško Savinjskih in Julijskih Alp. Razgledi in občutki so bili res enkratni.

 

FotoGALERIJA Grintovec

 

FotoGALERIJA Triglav

 

 

MIKLAVŽEVO SREČANJE - petek, 2. december 2016

 

Čeprav smo bili šele drugega, nas je že obiskal Sv. Miklavž, ob večerji, ki smo jo organizirali za člane in prijatelje GK Limberk in nas vse obdaril. Ni kaj, smo pač bili vse leto pridni. Prejeli smo tudi zbornik z razpisanimi turami za prihodnje leto, čestitali smo našim članom, ki so obeležili okrogle jubileje, sprejeli v svojo sredo tri nove člane. Samo Butkovič, ki se je udeležil tekaškega maratona v New Yorku, pa nam je pripravil zanimiv potopis in nam predstavil, kako izgleda udeležba na tako veliki prireditvi. Veseli smo bili tudi spodbudnih besed predsednika Slovenskega gorniškega kluba Skala dr. Gregorja Gomiščka.

 

FotoGALERIJA

 

 

KOMEMORACIJA NA DOVJEM IN TURA V OKOLICI -

ponedeljek, 31. oktober 2016

 

Tudi letos je bila na Dovjem komemoracija posvečena našim zaslužnim gornikom (Jakob Aljaž, gospodična Copeland, Klement Jug in Stanko Kofler). Pred tem je Julij Ulčar (GK Karavanke) organiziral turo v bližnji okolici.

 

FotoGALERIJA

 

 

STENICA IN KISLICA - sobota, 22. oktober 2016

 

Bojan Okrogar (GK Savinjske doline) je pripravil jesenski pohodna dva "hriba", povezana z brezpotjem, po gozdnih cestah, s strmimi vzponi po pobočjih, lepimi, skritimi razgledi. Pohodniki so iz Vitanja, mimo kapelice Marijina Roka, prispeli na vrh Stenice. Nato so si ogledali razvaline gradu Lindek in se po ostrem skalnatem grebenu povzpeli na Špičasti vrh z lepim razgledom na celjsko kotlino. Nadaljevali so s prečenjem Kislice do Kozjeka in se vrnili na izhodišče.

 

FotoGALERIJA

 

 

DEBELA PEČ - nedelja, 16. oktober 2016

 

Prestavitev ture GK Karavanke (vodnik Andrej Hude) na nedeljo se je izkazala za odlično potezo. Petnajst udeležencev se je s Planine Zajavornik podalo prek Lipance na Debelo peč in Brda, ki se z ene strani strmo dvigata nad dolino Krme, na drugo stran pa se zložno spuščata proti prostranim Pokljuškim gozdovom. Uživali so na jesenskem soncu in v zlatorumenih odtenkih gorskega sveta.

 

FotoGALERIJA

 

 

BOHOR - sobota, 8. oktober 2016

 

Po šestih letih so se pohodniki vrnili v Posavje. Silvo Klemenčič (GK dr. Henrik Tuma) je organiziral turo na Bohor in obisk Podsrede, kjer je potekala prireditev Teden kozjanskega jabolka. Bogat program so zaključili s simbolično trgatvijo modre kavčine (žametne črnine) z Lenta.

 

FotoGALERIJA

 

 

RJAVCA - sobota, 1. oktober 2016

 

Rjavca je 1789 m visok vrh, ki se nahaja severno od glavne verige mejnega grebena Karavank. Z vrha, na katerem stoji križ, se nam odpre razgled na severna ostenja osrednjih Karavank ter del Dravske doline. Franci Jesenik je gornike popeljal na pot z Ljubelja.

 

FotoGALERIJA

 

 

 

ŠPIK HUDE POLICE - sobota, 24. september 2016

 

Gorniški klub Gornjesoške doline je pod vodstvom Benjamina Černeta organiziral turo na Špik Hude police, razgleden vrh v pogorju Zahodnih Julijcev, ki leži med Montažem in Višem. Na vrh se je del udeležencev povzpel s planine Pecol po poti za Montaž po Ferati Leva.

 

FotoGALERIJA

 

 

KONJSKI ŠPIK - sobota, 10. september 2016

 

Tura v režiji Vinka Gartnerja (GK Karavanke) na Konjski špik (Monte Cavallo), ki se dviga nad smučiščem Mokrine na meji med Italijo in Avstrijo. Nekaj gornikov se je podalo še na bližnjo dokaj "zračno" ferato.

 

FotoGALERIJA

 

 

CRETA DI COLLINETA IN COGLIANS - 3. in 4. september 2016

 

Davorin Gaberšček (GK Gornjesoške doline) je pripravil dvodnevno turo na meji med Italijo in Avstrijo. Prvi dan na Creto di Collinetto po zelo zahtevni zavarovani plezalni poti Sentiera senza confini (Pot brez meja). Poleg zahtevne ferate so si ogledali še okoli 200 m dolg rov in ostanke utrdb iz 1. svetovne vojne. Drugi dan pa je 9 gornikov osvojilo še Coglians, ki je z 2780 metri najvišja gora Karnijskih Alp. Z vrha, na katerem stoji križ in zvonec, je zelo lep razgled po celotnih Karnijskih Alpah, v lepem vremenu pa pogled seže vse do Triglava, Ankogla in Marmolade. Gora je znana tudi po vojaških bitkah, ki so tam potekale med prvo svetovno vojno.

 

FotoGALERIJA

 

 

ČEŠKA KOČA - sobota, 3. september 2016

 

Cilj 14-tih pohodnikov je bila Češka koča, ki se nahaja na manjši ravnini imenovani Spodnje Ravne. Od koče je lep pogled proti severnim stenam osrednjih Grintovcev, na drugi strani pa na gore okrog Jezerskega.

 

FotoGALERIJA

 

 

RUTARSKI VRŠIČ - sobota, 27. avgust 2016

 

Še ena izmed naših tur na kateri se nas je zbralo 26 udeležencev. V idealnih razmerah nas je pot vodila po obnovljeni stezi ob Spodnjem Martuljškem slapu na planino Jesenje z Ingotovo brunarico, Finžgarjevo kapelico in spomenikom ponesrečenim planincem. Nato smo si od blizu ogledali Zgornji Martuljški slap. Po zahtevni označeni poti smo nadaljevali v krnico Za Akom (1340 m) in do bivaka. Z vrha Rutarskega Vršiča se je odpiral redko viden pogled na velikane Martuljka. Sestop proti izhodišču je bil po slikoviti dolini Belega potoka, kjer so nas navdušili slapovi Vzhodnih in Zahodnih Skočnikov.

 

FotoGALERIJA

 

 

JEPCA - 30. julij 2016

 

Zadnjo julijsko soboto so se skalaši zbrali na Jepci, nekaj pa se jih je podalo tudi na vrh Kepe. Jepca je sedlo pod vrhom Kepe nad slovensko vasjo Belco in avstrijskim Baškim jezerom (Faaker See). Na njem je nekoč stala Anina koča (Annahütte 1587 m), ki pa je pogorela. 26. julija je god sv. Ane, zato se zadnjo soboto v mesecu obhaja žegnanjski dan pri ostankih Anine koče. Duhovni vodja poti s slovenske strani je bil g. France Urbanija, turo pa so vodili Gregor Gomišček, Marjan Perme in Franci Jesenik. Prijateljsko druženje in pogostitev je bila namenjena tudi zbiranju sredstev za ponovno postavitev Anine koče.  

 

FotoGALERIJA

 

 

TABOR GK LIMBERK NA MANGARTSKI PLANINI 22. - 24. julij 2016

 

Lepo število se nas je zbralo pri brunarici GK Gornjesoške doline na Mangartski planini na "Taboru GK Limberk". Vikend je bil namenjen dvema turama v bližnji okolici in druženju. Novim prostovoljnim gorniškim vodnikom Skale so bile podeljene vodniške značke. Slovenski gorniški klub Skala - zveza gorniških klubov je v zimskem in spomladanskem obdobju pripravil usposabljanje za prostovoljne gorniške vodnike (»Voluntary Mountain-Walking Leader« po »Union Internationale des Associations d'Alpinisme«). Usposabljanje je uspešno zaključilo sedem naših članov. Z novimi vodniki bomo lahko tudi v prihodnje pripravljali in izvedli zanimive ture in pohode.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠPIK NAD NOSOM - 24. julij 2016

 

Zadnji dan tabora na Mangartski planini smo se udeležili ture GK Gornjesoške doline (vodnik Miloš Gabrijelčič) na Špik nad Nosom (2531 m visok vrh v skupini  Montaža), ki skupaj s Špikom nad Špranjo sestavlja enotno gmoto. Oba "Špika" povezuje skoraj vodoravno sleme. Vreme je bilo radodarno, zato so udeleženci uživali v družbi gamsov in kozorogov.

 

FotoGALERIJA

 

 

GROSSVENEDIGER - 16. in 17. julij 2016

 

Grossvenediger (Veliki Benečan 3666 m) se nahaja na avstrijskem Tirolskem v nacionalnem parku pogorja Visoke ture (Hohe Tauern). Za Velikim Klekom (Grossglockner) je drugi najvišji vrh v tem delu  Avstrije. Dviguje se nad krasnimi gorskimi dolinami, kjer je ohranjena neokrnjena narava s starimi pastirskimi kočami, kjer še vedno pasejo govedo in drobnico. Minuli vikend je bil Veliki Benečan cilj 9 naših članov. Čeprav zaradi razmer in goste megle vrha niso dosegli, so se vrnili z novo izkušnjo iz ledeniškega sveta.

 

FotoGALERIJA

 

 

BRODENJE PO REKI ZALI - sobota, 16. julij 2016

 

Samo Zupančič (GK dr. Henrik Tuma) je organiziral raziskovanje reke Zale. Z Rakitne se pot spusti proti sotočju Zale in Iške. Tam je 6 udeležencev stopilo v vodo in dobršen del poti prebredlo. Vmes jih je čakalo kar nekaj plezanja preko balvanov in številni slapovi ter tolmuni.

 

FotoGALERIJA

 

 

MONTE PISIMONI - sobota, 9. julij 2016

 

Še eno izmed letošnjih tur GK Limberk je vodila Irma Sterle Erjavc. Med Julijskimi in Karnijskimi Alpami izstopa gora Monte Pisimoni, na katero vodi kar zahtevna označena steza in ki nudi svojevrsten razgled z zanimivim prečenjem preko celotnega slemena gore. Ture se je udeležilo 18 gornikov, ki so se na koncu "osvežili od zunaj in od znotraj".

 

FotoGALERIJA

 

 

LIMBERŠKA - PRVENSTVENA SMER V NOVEM VRHU - sobota, 2. julij 2016

 

GK Limberk ima svojo alpinistično smer, ki je poimenovana po imenu kluba. Po preplezani smeri - prvi ponovitvi "Prijetno domače" se je, glede na okoliščine, spontano ponudila nova smer, ki so jo "morali" Silvo Vrhovec, Janez Mežan in Samo Butkovič takoj preplezati. Po osvojenem vrhu, popisu, so čakali samo še na potrditev. Bravo naši!

 

Limberška

 

FotoGALERIJA

 

 

OTMARJEVA POT - sobota, 25. junij 2016

 

Na dan državnosti se je 13 pohodnikov pod vodstvom Mitje Šavlija (GK Gornjesoške doline) podalo na celodnevno, 25 km dolgo turo po Otmarjevi poti. Otmar Črnilogar je bil duhovnik, filolog in prevajalec, profesor latinščine in grščine, velik ljubitelj gora. Otmarjeva pot mimo desetih cerkva poteka iz Podrage preko Socerba v Vrabče, Tabor, Griže, Mahniče do Štjaka nazaj v Podrago. Vse cerkve so iz 14. do 18. stoletja in stojijo na področju Vipavskih brd in Vrheh.

 

FotoGALERIJA

 

 

PRIJETNO DOMAČE IN MUSKLFIBR - PRVENSTVENI SMERI V NOVEM VRHU - nedelja, 19. junij 2016

 

Silvo Vrhovec in Marko Leban sta preplezala dve novi prvenstveni smeri v Novem vrhu, ki sta ju poimenovala Prijetno domače in Musklfibr.

 

Prijetno domače

 

Musklfibr

 

FotoGALERIJA

 

 

RZENIK - sobota, 18. junij 2016

 

Tradicionalni skalaški izlet na planino Rzenik je bil dobro obiskan. Dogodek so letos obogatili tudi glasbeniki. Gospod France Urbanija je daroval sveto mašo v čast sv. Bernardu Menthonskemu, zavetniku gornikov.

 

FotoGALERIJA

 

 

SKUTNIK - nedelja, 5. junij 2016

 

GK Gornjesoške doline je pod vodstvom Antona Štruklja izpeljal turo na Skutnik (Monte Guarda), mejni vrh med Slovenijo in Italijo, med reko Učjo in dolino Rezije. Od prelaza Sella Carnizza so se udeleženci podali po 8 km dolgem grebenu do vrha. Ves čas se jim je odpiral pogled, na levi na dolino Rezije z vršaci visoke Rezijanske poti do Kanina, na desni pa na Stol in greben Muzcev.

 

FotoGALERIJA

 

FRATAR - sobota 28. maj 2016

 

Naslednjo izmed tur GK Limberk na 1353 m visoki Fratar na Hrvaškem sta pripravila Majda in Polde Sadar. Kar dolge in razmeroma naporne ture se nas je udeležilo 13 gornikov. Iz vasi Podkilovac, ki se nahaja na robu Grobniškega polja, smo se podali v kanjon Mudna dol. Po dveh urah plezanja v slikovitem kanjonu, so se začeli odpirati razgledi proti Kvarnerskemu zalivu. Poleg Fratarja je bil osvojen tudi sosednji Suhi vrh. Mimo koče Hahlići smo se vrnili na izhodišče, kjer nas je čakala domača pojedina.

 

FotoGALERIJA

 

 

TOLSTI VRH IN PODELITEV KOCBEKOVEGA PRIZNANJA ZA LETO 2015 -

sobota 21. maj 2016

Kot uvod v podelitev najvišjega priznanja Skale za leto 2015, je GK Savinjske doline pripravil turo na Dobrovlje – Tolsti vrh. Navdihujoči razgledi, ogledi  cerkvic in zlasti spust v jamo Štebirnico so bili za udeležence nepozabni.

Kocbekovo priznanje za leto 2105 je prejela Marija Jesenik, ki bo letos dopolnila častitljiv jubilej – 80 let. Priznanje je izraz spoštovanja in skromna pozornost za dolgoletno prostovoljno delo na različnih področjih, pa tudi nagrada za srčnost, pogum, vztrajnost in predanost na področju gorništva. Njena zvestoba in stalnost je vedno za vzor, s katerim nas opogumlja in navdušuje ter nam vedno znova dokazuje, da se je tudi v zrelih letih življenja vredno potruditi, da velja odhajati v naravo in uživati v pohodništvu po hriboviti pokrajini ali v vzponih na naše čudovite gore.

 

FotoGALERIJA

 

 

4. POHOD PO KROŽNI PEŠPOTI "PRIJETNO DOMAČE"

 

Četrti množični pohod po Krožni pešpoti Prijetno domače, ki sta ga organizirala občina Ivančna Gorica in Zavod Prijetno domače, je potekal od petka 6. maja, do nedelje 8. maja. V vseh treh dneh se je pohoda udeležilo več kot 170 pohodnikov. Na delu poti se jim je pridružilo tudi preko 130 učenk in učencev Osnovne šole Ferda Vesela Šentvid pri Stični. Dnevno se je pohoda udeležilo približno od 50 do 80 pohodnikov. Navigacijske naprave so pokazale, da so pohodniki v 34 urah ter po približno 3500 višinskih metrov vzponov, prehodili nekaj več kot 100 km. Vseh dvanajst krajevnih skupnosti, oziroma vseh dvanajstih info točk je letos uspelo v treh dneh obiskati kar 42 udeležencem, kar je rekordna številka. Med njimi je bilo tudi 10 naših članov. Posebej za ta dosežek čestitamo Vinku Buhu, ki je bil najstarejši udeleženec tridnevnega pohoda.

 

FotoGALERIJA

 

 

3. VZDRŽLJIVOSTNI POHOD "PO MEDVEDOVIH STOPINJAH (61,5 km),

sobota, 23. april 2016

 

Kočevski rog pokriva največji slovenski gozd, ki ga najlažje doživite na pohodu po Roški pešpoti. Zamisel za traso poti je dal znani kočevski gozdar Tone Prelesnik. Pot nam odkriva najzanimivejše kotičke tega dela Roga, speljana je mimo številnih naravnih zanimivosti, kot so: gozdni rezervat Pugled-Žiben, pragozd Rajhenavski Rog, gozdni rezervat Prelesnikova koliševka,... in ostankov nekdanjih vasi. Pot je dobro označena z odtisom medvedje šape. Začne in konča se v Kočevju.

 

Naši zagnani člani Samo, Magda, Rado, dva Janeza, Majda in Marta so se pohoda udeležili prvič in pot v dolžini 61,5 km prehodili v dobrih šestnajstih urah. To je bila "krajša" priprava na tridnevni pohod Prijetno domače, da bo pripravljenost "na nivoju". Čestitke za lep dosežek!

 

 

VELIKOLAŠKE POTI, sobota, 16. april 2016

 

Tretjo letošnjo turo GK Limberk je organiziral Rajko Peterlin. 24 udeležencev se nas je z Roba, kjer smo si ogledali župnijsko cerkev Marijinega rojstva, podalo proti Krvavi peči. Vmes smo se spustili v sotesko Iške do zanimive jame Kevdrc. Pogled s Krvavih pečin je bil ob močnem "vetru v laseh" kar adrenalinski. Od cerkvice sv. Lenarta smo se spustili do Doma veteranov vojne za Slovenijo Velike Lašče in po okrepčilu nadaljevali pot mimo Repičnikovega brezna do Kureščka z božjepotno cerkvijo Marije kraljice miru.

 

FotoGALERIJA

 

 

VZDRŽEVANJE KROŽNE POTI PRIJETNO DOMAČE - april 2016

 

Naš gorniški klub vzdržuje 35 km krožne pešpoti "Prijetno domače" od Ambrusa do Debelega hriba. Pot povezuje vseh dvanajst krajevnih skupnosti občine Ivančna Gorica. Da bo pot dobro pripravljena za letošnji že četrti tridnevni pohod (6. - 8. maj), so poskrbeli naši prizadevni člani.

 

FotoGALERIJA

 

 

PALEC - KNAPOVSKA - prvenstvena, 24. marec 2016

 

Naš član Silvo  Vrhovec in Marko Leban (AO Cerkno) sta plezala Pomladni cvet v Palcu 750m M3/40-50st/30 st. Že ob vzponu na vrh sta se pogovarjala o možnostih sestopa. Nista namreč hotela po isti smeri nazaj in tudi ne po Suhem rušju na Zelenico. Prečila sta ostenje Palca s slovenske strani. Marko je na levi strani opazil grapo, ki je vodila nazaj v dolino. Smer sta poimenovala Knapovska. Smer je lepa in jo priporočata v kombinaciji s Pomladnim cvetom.

 

FotoGALERIJA

 

 

VELIKI VRH NA DLESKOVŠKI PLANOTI - VEŽI - sobota, 9. april 2016

 

Turo GK Savinjske doline v zimskih razmerah na Veliki vrh nad Vežo je pripravil in vodil Bojan Okrogar. Kljub neobetavni vremenski napovedi je 8 gornikov opravilo turo po predvidenem načrtu. Zahtevna tura je bila dobra priprava na prihajajočo poletno sezono.

 

FotoGALERIJA

 

 

GLINŠČICA- sobota, 2. april 2016

 

Dolina Glinščice je bila tokratni cilj naših gornikov. Bine Mlač jih je popeljal po ferati Biondi, nato pa so opravili krožno pot po dolini. Vseskozi pa so pogledi uhajali na Tržaški zaliv.

 

FotoGALERIJA

 

 

MRZLI VRH - nedelja, 20. marec 2016

 

Alojz Gašperčič (GK Gornjesoške doline) je gornike vodil na Mrzli vrh. Ob poti so spoznali Puščavnikovo jamo, primer tolminskih planin in številne ostaline prve svetovne vojne.

FotoGALERIJA

 

 

USPOSABLJANJE PROSTOVOLJNIH GORNIŠKIH VODNIKOV SKALE,

sobota in nedelja, 12. in 13. marec 2016

 

Nova generacija prostovoljnih gorniških vodnikov Skale (»Voluntary Mountain-Walking Leader« po »Union Internationale des Associations d'Alpinisme«) je na Pokljuki opravila usposabljanje s področja gibanja in vodenja v gorah pozimi. Usposabljanje je vodil gorski vodnik Miha Kuhar.

 

FotoGALERIJA

 

 

VOJAK - sobota, 12. marec 2016

 

Naša tura na Vojak, najvišji vrh Učke in Istrskega polotoka, ki jo je pripravil Samo Butkovič, je bila zimska s pogledom na morje. Na krožni poti smo osvojili tudi sosednji Suhi vrh. Kot je za Učko značilno, nas je spremljala starka burja, ki pa nam ni mogla do živega.

 

FotoGALERIJA

 

Ogledate si lahko tudi nekaj utrinkov z ogledne ture: FotoGALERIJA.

 

 

23. JURČIČEV POHOD - sobota, 5. marec 2016

 

Petnajst kilometrov dolga, razgibana, a nikakor zahtevna pot, imenovana po našem prvem romanopiscu Josipu Jurčiču, vodi mimo Starega gradu grofov Višnjegorskih, čez Polževo mimo čudovite cerkvice Sv. Duha, od tam do Muljave pa ves čas navzdol mimo prizorišč Jurčičevih literarnih stvaritev. Kot vsako leto tudi z našo udeležbo.

 

FotoGALERIJA

 

Več o pohodu na Prijetno domače

 

 

USPOSABLJANJE NA NARAVNI STENI - sobota, 27. februar 2016

 

GK Limberk je ponovil usposabljanje s področja vrvne tehnike na naravni steni pri jami Poltarici na Krki. Dobre vremenske razmere in suhe skale so omogočili test pridobljenih teoretičnih in praktičnih znanj (samostojno spuščanje po vrvi - "abzajlanje", dvigovanje na viseči vrvi, iskanje ponesrečencev pod plazom).

 

FotoGALERIJA

 

 

5. POHOD NA VRH - nedelja, 14. februar 2016

 

Kulturno športno društvo Dob in Krajevna skupnost Dob sta pripravila že 5. tradicionalni množični pohod na Vrh. Na petnajst kilometrov dolgi poti so si v Hrastovem Dolu ogledali tudi razstavo »Tako smo živeli«. Razstava prikazuje življenje v Šentviški fari leta 1950.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠMARNA GORA - ponedeljek, 8. februar 2016

 

Kljub dežnim kapljam se je lepo število pohodnikov udeležilo tradicionalnega skalaškega izleta na Šmarno goro, kjer so se udeležili svete maše, ki jo je ob slovenskem kulturnem prazniku daroval g. France Urbanija v spomin na vse kulturnike.

 

FotoGALERIJA

 

 

USPOSABLJANJE PROSTOVOLJNIH GORNIŠKIH VODNIKOV SKALE -

sobota, 6. februar 2016

 

Z enodnevno spoznavno preizkusno turo se je pričel program za usposabljanje nove generacije prostovoljnih gorniških vodnikov Slovenskega gorniškega kluba Skala. Pred sončnim vzhodom so se zbrali v Mojstrani in se odpravili proti 1593 m visokemu Jerebikovcu. V načrtu so bili osvojitev vrha, sestop in ledno plezanje na ledeni steni v Mlačci. Ker so bile temperature previsoke, so se morali lednemu plezanju odpovedati.

 

FotoGALERIJA

 

 

ROŽNIK - NOČNI POHOD OB OBLETNICI SKALE - torek, 2. februar 2016

 

Nočni pohod na Rožnik je obeležil 95-letnico ustanovitve Skale. Na svečnico leta 1921 so se v Ljubljani, v Prešernovi sobi gostilne Novi svet, zbrali gorniški navdušenci na ustanovnem zboru Skale.

 

FotoGALERIJA

 

 

REDNI LETNI OBČNI ZBOR GK LIMBERK - sreda, 27. januar 2016

 

Letni občni zbor je potekal v sejni sobi Občine Ivančna Gorica. Na dnevnem redu je bila obravnava in sprejem poročil o delu v letu 2015 (letno poročilo, finančno poročilo in poročilo nadzornega odbora). Večino zastavljenih ciljev smo dosegli, zato se vsem, ki so k temu kakorkoli pripomogli, najlepše zahvaljujemo. Predstavljen je bil ambiciozno zastavljen načrt dela za leto 2016. Novima članicama sta bili slovesno podeljeni članski izkaznici.

 

Navzoče so pozdravili in nagovorili župan Občine Ivančna Gorica g. Dušan Strnad, predstavnik ZŠO Grosuplje g. Andrej Cevc, predstavnik ZŠO Ivančna Gorica g. Mitja Hren in predsednik SGK Skala dr. Gregor Gomišček.

 

FotoGALERIJA

 

 

NOČNI POHOD NA KAMNIŠKO SEDLO - sobota, 23. januar 2016

 

Nočni pohod ob polni luni je Bogdan Ambrožič tokrat izpeljal na Kamniško sedlo. Prave zimske razmere in nizke temperature so od udeležencev zahtevale kar nekaj napora, zato pa je bilo zadovoljstvo na koncu toliko večje.

 

FotoGALERIJA

 

 

POHOD PO DOLENJSKIH GRIČIH - sobota, 16. januar 2016

 

Prve letošnje ture GK Limberk, ki jo je vodil Ferdinand Zajec, se je udeležilo kar 49 pohodnikov. Iz Ivančne Gorice smo se napotili na Polževo, ki je ponujalo zimsko idilo v različnih odtenkih. Del poti smo prehodili po Jurčičevi poti in na Kravjeku, v cerkvi sv. Janeza Krstnika, opravili sv. mašo za uspešno gorniško sezono. Preko Velikega Črnela smo se vrnili na izhodišče, kjer nas je čakalo okrepčilo.

 

FotoGALERIJA

 

 

ROBLEK IN BEGUNJŠČICA - sobota, 2. januar 2016

 

Na drugi dan novega leta smo se pod vodstvom Andreja Hudeta (GK Karavanke) podali na Roblek in Begunjščico. Otvoritev nove koledarske sezone je več kot uspela.

 

FotoGALERIJA

 

 

OGLED ŽIVIH JASLIC V LEDU - sobota, 26. december 2015

 

V soteski Mlačca v Mojstrani, kjer skalaši navadno ledno plezamo, smo si ogledali žive jaslice v ledu, ki jih že tradicionalno organizira Pavel Skumavc z zagnano ekipo sodelavcev in igralcev. Že dopoldan pa smo opravili turo na Jerebico, ki se nahaja na meji med Slovenijo in Italijo in sicer med Možnico in Jezersko dolino. Z vrha se odpre lep pogled na vrhove nad omenjenima dolinama ter proti večjemu delu Julijskih Alp.

 

FotoGALERIJA

 

 

Naš član SILVO VRHOVEC - športnik leta 2015 po izboru bralcev Klasja

 

Tudi letos smo lahko občanke in občani na podlagi razpisa uredništva občinskega glasila Klasje izbirali športnika občine Ivančna Gorica.

 

Med predlogi je bil s prepričljivo večino za športnika leta 2015 izbran naš član SILVO VRHOVEC za njegov alpinistični vzpon na enega najvišjih vrhov gorovja Pamir v Kirgiziji, Pik Razdelnaya (6180 m). Razglasitev najboljšega športnika leta je potekala v sklopu tradicionalne prireditve ob dnevu samostojnosti in enotnosti, v sredo, 23. decembra 2015 v športni dvorani OŠ Stična v Ivančni Gorici.

 

Čestitamo!

 

FotoGALERIJA

 

FotoGALERIJA

 

 

USPOSABLJANJE NA NARAVNI STENI - nedelja, 20. december

 

GK Limberk je za svoje člane organiziral usposabljanje s področja vrvne tehnike na naravni steni pri jami Poltarici na Krki. Kljub letnemu času so bile razmere odlične, udeleženci pa zelo zadovoljni. Pri plezanju so prav prišle veščine, pridobljene pri tedenski vadbi.

 

FotoGALERIJA

 

 

MIKLAVŽEVO PREDNOVOLETNO SREČANJE - petek, 4. december

 

Člani in prijatelji GK Limberk smo se dobili na tradicionalnem Miklavževem prednovoletnem srečanju. Uvodoma smo zapeli skalaško himno in nato spremljali zanimive prizore iz naših gorniških zgodb. Čestitali smo jubilantom, ki so v tem letu slavili okrogli jubilej in slovesno podelili članske izkaznice novim članicam. S Silvom Vrhovcem smo ob predstavitvi na platnu podoživeli njegov vzpon na Pik Razdelnaya (6180 m) v gorovju Pamir v Kirgiziji. Večer sta obogatila kitarist in citrarka. Po večerji je sledila še predstavitev gorovja Prokletije v Črni gori, ki ga bomo obiskali v prihodnjem letu. Pričakali smo tudi Miklavža, ki nas je obdaril za vsa naša prizadevanja in nam dal spodbudo za delo v prihodnje.

 

FotoGALERIJA

 

 

3. SAMOSTOJNI KONCERT MOŠKEGA PEVSKEGA ZBORA DOB

 

v nedeljo, 29. novembra, je Moški pevski zbor Dob, ki sodeluje tudi na prireditvah našega gorniškega kluba, pripravil 3. samostojni koncert v avli osnovne šole Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični. Na programu pod skupnim naslovom V HRIBIH SE DELA DAN, so bile pesmi o gorah. Poleg Skalaške so odmevale: Planinska, Po jezeru, Triglav, Planinska roža,... Gostje večera so bili Mešani pevski zbor Nazarje, Otroški pevski zbor Dob in Dobuski pritrkovalci. Fotoutrinke si lahko ogledate na spletni strani občine Ivančna Gorica.

 

Fotoutrinki s koncerta

 

 

KUK - VODICE - PREŠKI VRH - SVETA GORA - sobota, 14. november

 

Benjamin Černe (GK Gornjesoške doline) je izpeljal lepo jesensko turo po vrhovih, ki zaključujejo južni rob Banjške planote. Pred sto leti je tam vihrala ena največjih morij. Sprehod po takratnih bojiščih, zlasti številnih kavernah in rovih, ki so nemi pričevalci tistih težkih časov, te težko ohrani ravnodušnega. Obiskali smo tudi Sveto goro in Marijino svetišče. Po fotografiranju pri Frančiškovem kipu, smo se spustili v 260 m dolg rov, ki vodi na drugo stran gore. Sledil je zaljuček ture ob okusni joti, domačem vinu in grgarskem kolaču.

 

FotoGALERIJA

 

 

SLOMŠKOVA POT - nedelja, 8. november

 

Slomškovo pot od Olimja do Bizeljskega so udeleženci podoživeli na izviren način, delno peš, delno s prevozom.

 

 

VIŠNJA GORSKA - nova smer - oktober 2015

 

Naš član Silvo Vrhovec in Marko Leban nadaljujeta z uspešnimi plezalnimi podvigi. Splezala sta novo smer v Novem vrhu, ki sta ji dala ime Višnja gorska. 23. oktobra sta plezala zgornji dve tretjini smeri. Prvo ponovitev sta opravila 31. oktobra.

 

Višnja gorska smer

 

3. SKALAŠKI LETNI TRIATLON - sobota, 24. oktober

 

V okviru 3. letnega skalaškega triatlona Skale je bila opravljena tura na Dovško Babo, ki v jesenskih barvah ponuja čudovite razglede. Proti vrhu so se podali tudi kolesarji. Družabno srečanje je bilo že tradicionalno pri Radotu pod Bvaščevo skalo, kjer so udeleženci preizkušali  plezalne spretnosti. Druženje se je zaključilo s sveto mašo, ki jo je daroval župnik France Urbanija.

 

FotoGALERIJA

 

 

VADBA Z UPORABO PLEZALNE STENE

 

Ob ponedeljkih ob 20.00, je v športni dvorani OŠ Stična za člane GK Limberk organizirana vadba z možnostjo uporabe plezalne stene.

 

FotoGALERIJA

 

 

KRESIŠČE - MALOŠKO POLDNE - TRUPEJEVO POLDNE - sobota, 17. oktober

 

Vodnik France Urbanija je najprej v kapelici na Srednjem vrhu daroval sveto mašo, nato pa popeljal gornike v lepote božjega stvarstva Karavanškega grebena, v zlatorumeni svet macesnov.

 

FotoGALERIJA

 

 

PAŠKI KOZJAK - sobota, 10. oktober 2015

 

Bojan Okrogar (GK Savinjske doline, Luče) je pripravil jesensko potepanje po Paškem Kozjaku. Odpravili so se po Anini poti do najvišjega vrha Basališča. Mimo cerkvice sv. Jošta so nato prispeli do planinskega doma na Paškem Kozjaku. Vračali so se po južnem grebenu.

 

FotoGALERIJA

 

 

RAZPIS - za začetek usposabljanja za prostovoljnega gorniškega vodnika Slovenskega gorniškega kluba Skala

 

PRIJAVNICA

 

 

KRALJEVSKA ŠPICA - sobota, 3. oktober 2015

 

Po legendi je Kraljevska špica dobila ime po Langobardskem kralju, ki naj bi se povzpel na goro, da bi z vrha vrgel oko na Furlansko nižino. 10 gornikov pod vodstvom Francija Jesenka (GK Karavanke) je pregnalo dežne kaplje in osvojilo razgleden vrh nad Rabljem.

 

FotoGALERIJA

 

 

RACNA GORA - sobota, 26. september 2015

 

Zadnjo letošnjo turo GK Limberk na Racno goro, podolgovato goro v južnem delu Notranjske planote, je vodil Rajko Peterlin. Pot je potekala od Svetega Gregorja, preko Žimaric, Janežev, Malega Loga, Sv. Florjana, lovske koče Urška do vrha. Zaključek ture je obogatil Moški pevski zbor Dob.

 

FotoGALERIJA

 

 

KRNIŠKE SKALE - GARTNERKOFEL - sobota, 19. september 2015

 

Vinko Gartner (GK Karavanke) je gornike peljal na "svojo" goro. Morda so jo sosedje avstrijci imenovali po njem. Pot je potekala ob smučišču Mokrine (Nassfeld) do sedla Gartner in naprej na vrh. 20 gornikov se je imelo lepo. Tudi svizci so bili veseli.

 

FotoGALERIJA

 

 

KANJON VELA VRŽENICA - sobota, 12. september 2015

 

Enkrat na leto gremo "v hribe na morje". Samo nas je ponovno pripeljal v Baško na otoku Krku, mesto s 110 letno turistično tradicijo. Krenili smo iz središča mesta mimo kampa Bunculuka do zaliva Vrženice. Z obale se začenja vzpon v slikoviti kanjon Vrženica, kjer smo nekajkrat dobro "raztegnili" vse okončine. Preko Rebice (311 m) smo se spustili v zaliv Vela Luka in nato še do Male Luke. Ob pozno poletnem soncu je bila osvežitev v morju pravi balzam, zato je čas kar prehitro minil. Sledil je povratek ob čudovitih razgledih. Za konec pa še nadomestilo za izgubljene kalorije.

 

FotoGALERIJA

 

 

LOPA - nedelja, 30. avgust 2015

 

Miloš Gabrijelčič je izpeljal turo na Lopo, razgleden, razpotegnjen vrh v glavnem slemenu Kaninskih gora. Vrh je dosegljiv le po sosednjih grebenih, z vzhodne strani ga je osvojilo štirinajst gornikov. O razgledih pa ne kaže zgubljati besed. Letošnje poletje nam je res naklonjeno.

 

FotoGALERIJA

 

 

SKALA - MANGARTSKA PLANINA - nedelja, 23. avgust 2015

 

Tradicionalnega srečanja na Mangartski planini, ki ga organizirajo prizadevni člani GK Gornjesoške doline pri njihovi brunarici, se je tudi letos udeležilo lepo število gornikov. Tudi tistih, ki se običajnih tur ne morejo več udeleževati. V dopoldanskem delu so številni osvojili Skalo. Vzpon nanjo terja kar nekaj plezalnih veščin. Popoldansko veselo druženje je minilo ob kulinaričnih in drugih dobrotah.

 

FotoGALERIJA

 

 

PIK RAZDELNAYA (6180 m)

 

V ponedeljek, 3. avgusta 2015, je našemu članu Silvu Vrhovcu, skupaj z Markom Pratnikarjem (Planinsko društvo Mežica) in Abdushijem Abdurahimom (PD Sharri Prizren), uspelo osvojiti enega najvišjih vrhov gorovja Pamir v Kirgiziji, Pik Razdelnaya (6180 m).

 

Na odpravo in vzpon so se pripravljali že doma z več enodnevnimi turami v domačih gorah in z dvodnevno turo na štiritisočak v Italiji. Vedeli so, da se na samem vzponu lahko srečajo s težavami, pogojenimi z višino. Načrte na najvišji vrh Kirgizije Pik Lenin 7132 m (kamor se je odpravila sedemčlanska odprava) so prekrižali predvsem slabi pogoji (dež, veter, sneg, megla). Največ težav jim je povzročal močan veter.

 

Še predno so začeli pot ob vznožju gorovja, so ugotovili, da se je izgubil del prtljage oziroma opreme za vzpon: višinska hrana, višinski čevlji in rokavice. V baznem taboru so začeli z aklimatizacijo na višino in vzpon. Na višini 4408 m je član odprave Marko Leban (Cerkno) dobil višinsko bolezen in se je moral zato vrniti v dolino. Preostali so pot nadaljevali. V nadaljevanju vzpona jim je zagodlo tudi vreme, tako da so vrh videli le za kratek čas. Tretjega avgusta so nadaljevali pot z 5200 m višine proti vrhu. Silvu je na 5900 m v nogi počila mišica. Kljub bolečini, je pot nadaljeval do vrha Pik Razdelnaya in ga osvojil, skupaj še z dvema članoma odprave. Na vrhu je, poleg slovenske zastave, ponosno izobesil tudi zastavo občine Ivančna Gorica.

 

Ob spustu z vrha Pik Razdelnaya v bazo so na višini 5200 m srečevali tudi druge naveze in si v pogovoru izmenjali svoje izkušnje. Ko so se z višine 4400 m spustili v bazni kamp na 3600 m, so po radio postajah izvedeli, da se je ena izmed navez ponesrečila. Ob padcu se je en planinec smrtno ponesrečil, dva sta utrpela hujše poškodbe, eden pa je dobil samo zunanje praske. Po tem dogodku so se odločili, da bodo končali bivanje v gorah in se vrnili do mesta Osh, kjer so bili nastanjeni.

 

Silvo je osvojil svoj prvi šesttisočak. Ob osvojitvi vrha Pik Razdelnaya mu čestitamo in mu želimo še veliko uspehov pri gorniškem in alpinističnem udejstvovanju.

 

FotoGALERIJA

 

 

MOLIČKA PEČ - sobota, 15. avgust 2015

 

Kot vsako leto je bila tudi letos na Veliki šmaren maša pri kapelici sv. Cirila in Metoda na Molički peči.

 

FotoGALERIJA

 

 

JALOVEC - sobota, 8. avgust 2015

 

Ture GK Gornjesoške doline (vodnik Emil Tomazetič) se nadaljujejo. Tokrat na Jalovec, goro kristal, nad izvirom Soče. Vzpon nanj ni enostaven z nobene strani. Zato pa je zadovoljstvo na vrhu toliko večje.

 

FotoGALERIJA

 

 

TRIGLAV - petek, 7. avgust 2015

 

Na dan, ko so pred 120-imi leti na našem najvišjem vrhu Triglavu postavili stolp, ki ga je na željo dovškega župnika Jakoba Aljaža izdelal kleparski mojster Anton Belc iz Šentvida nad Ljubljano, so našega očaka osvojili tudi naši gorniki. Na pot so krenili iz Vrat čez Prag. Naša naveza je vrh dosegla po adrenalinskem plezanju preko severne Triglavske stene.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠKRLATICA - sobota, 1. avgust 2015

 

Tradicionalne skalaške ture na Škrlatico se je v jasnem vremenu udeležilo lepo število gornikov. Na vrhu je bila kratka svečanost ob obletnici blagoslovitve novega križa, popoldne pa je župnik France Urbanija daroval sv. mašo v kapelici sv. Cirila in Metoda v Vratih.

 

FotoGALERIJA

 

 

ABRAMOVA POT POD PIHAVCEM - sobota, 25. julij 2015

 

Na Vrhu osojne krnice stoji Aljažev stolpič z vpisno knjigo in spominsko ploščo s posvetilom Josipu Abramu - Trentarju, zaslužnemu župniku v Trenti. GK Gornjesoške doline je pod vodstvom Mitje Šavlija organiziral turo med ovčjo planino Zajavor in področjem pod Kriškimi podi.

 

FotoGALERIJA

 

 

SKUTNIK - GRIVA - sobota, 18. julij 2015

 

V tretje je šlo, splačalo se je vztrajati. Benjamin Černe je gornike vodil po Skutniku in Grivi, malo obiskanih vrhovih v krnskem pogorju, ki ju obiskujejo zlasti zbiralci ostalin prve svetovne vojne. Našemu fotografu pa je "poziral" beloglavi jastreb.

 

FotoGALERIJA

 

 

MONTE ZERMULA - nedelja, 12. julij 2015

 

GK Gornjesoške doline je pod vodstvom Davorina Gaberščka organiziral turo na Monte Zermulo, razgledno goro v Karnijskih Alpah. Ture se je udeležilo 25 gornikov. Vzpon so opravili po zavarovani plezalni poti. Poleg tega vrha so osvojili tudi Monte Pizzul.

 

FotoGALERIJA

 

 

MATAJUR - četrtek, 25. junij 2015

 

Na praznični dan je Mitja Šavli (GK Gornjesoške doline) pripravil turo na Matajur, mejno goro, ki se dviga nad Kobariško kotlino in Slovensko Benečijo. S slovenske strani je na Matajur več poti. Na vrh so se udeleženci povzpeli z Livka.

 

FotoGALERIJA

 

 

RZENIK - sobota, 20. junij 2015

 

Tradicionalni skalaški izlet na planino Rzenik je vodil predsednik Skale dr. Gregor Gomišček. G. France Urbanija je daroval sveto mašo v čast sv. Bernardu Menthonskemu, zavetniku gornikov.

 

FotoGALERIJA

 

 

MONTE CUZZER - sobota, 13. junij 2015

 

Irma in Stane Erjavc sta 11 gornikov vodila v slikovito dolino Rezije, alpsko dolino z izrednimi naravnimi lepotami na italijanski strani Kaninskega pogorja. Z Monte Cuzzerja je lep razgled na Strmo peč, Montaž, Žrd, Kanin in greben, ki se od Skutnika spušča proti Muzcem. Kljub spremenljivim razmeram na poti so se udeleženci zadovoljni razšli po druženju ob obloženi mizi.

 

FotoGALERIJA

 

 

SLAVNIK - sobota, 6. junij 2015

 

Ob dvajseti obletnici Gorniškega kluba dr. Henrik Tuma, smo skalaši v Tumovi koči na Slavniku, počastili spomin na velikega Slovenca dr. Henrika Tumo, ki je preminul pred osemdesetimi leti.

 

 

GORIŠKA BRDA - sobota, 6. junij 2015

 

Gorniški klub Gornjesoške doline je tudi letos pripravil potovanje po deželi češenj - Goriških Brdih, znani po številnih vinogradih na hribčkih, vinarjih, vinotočih, sadjarjih in kmečkih turizmih, kjer lahko poleg dobre žlahtne kapljice dobimo tudi odlično domačo hrano.

 

FotoGALERIJA

 

 

OB SOČI NAVZGOR - 1. in 2. junij 2015

 

Trije gorniki so prvega in drugega junija opravili, ob dobri tehnični podpori kolegov iz GK Gornjesoške doline Dorice in Mitja Šavli, lepo raziskovalno kolesarsko turo ob Soči navzgor. Pri znamenitem solkanskem mostu  so vstopili na povsem novo kolesarsko stezo, ki je vodila do Plav. Po stranski cesti so dosegli Kanal in imeli srečanje še z nekaterimi člani domačega kluba. Po nasvetu tehnične ekipe so se do Mosta na Soči podali po levi strani reke, kjer je teren postal bolj živahen in je delno prešel v čisto brezpotje. V Tolminu so si ogledali globoka korita, ki jih je izdolbla reka Tolminka v tisočletjih. Nazaj grede so se povzpeli na 956 m visoko Sedlo Solarje in se po razglednem Kanalskem Kolovratu čez Kambreško vračali nazaj v Solkan. Tura je bila enkratna. Jo priporočajo še drugim kolesarskim navdušencem.

 

FotoGALERIJA

 

 

JAMA POLTARICA - torek, 2. junij 2015

 

Jamarski klub Krka je našim članom omogočil ogled jame Poltarice, ki je soseda Krške jame in je bila odkrita aprila leta 2003. Nahaja se nad vasico Gradiček, tik nad izvirom Poltarice, prvega pritoka reke Krke. Do danes je raziskanih 740 metrov podzemnih rovov, dvoran, kanjonov in sifonov. Krasijo jo številni kapniki, zavese, cevčice, pet sifonskih jezer, človeške ribice in brzice. Ob visokem vodostaju je moč videti tudi podzemni slap. Temperatura v jami je med 8 in 9 stopinj. Jama ni turistično urejena, si jo je pa v spremstvu jamarjev in v soju karbidovk možno ogledati v dolžini 180 m.

 

FotoGALERIJA

 

 

OD GRPIŠCE DO ZAJČNIKA - sobota, 30. maj 2015

 

Na tokratni turi GK Limberk se je zbralo 18 gornikov. Podali smo se na grebensko prečenje oz. na vrhove Karavank med Kranjsko Goro in Srednjim vrhom - na Grpišco, Tamarčo, Vošco in Zajčnik. Vreme je omogočalo lepe razglede na Martuljkovo skupino in ostale vrhove Julijcev, svoje pa je dodalo razkošje pomladnega cvetja.

 

FotoGALERIJA

 

 

PRVA ŽELEZNIŠKA - prvenstvena smer v steni Novega vrha

 

V torek, 12. maja, je naš član Silvo Vrhovec, ki se aktivno ukvarja s plezanjem, z Markom Lebanom (AO Cerkno) splezal zgoraj navedeno smer (na sliki označena z modro barvo). To je prvenstvena smer, ki ponuja veliko naravnih prehodov v zahodni steni Novega vrha.

 

FotoGALERIJA

 

 

KOCBEKOVO PRIZNANJE ZA LETO 2014 - 16. maj 2015

 

Kot uvod v podelitev Kocbekovega priznanja je Gorniški klub Savinjske doline, Luče pripravil turo na Savinjsko sedlo.

 

Slovesna podelitev Kocbekovega priznanja je potekala v Logarski dolini pri planinskem domu ob Kocbekovem planinskem obeležju. Najvišje priznanje Skale sta za dolgoletno požrtvovalno delo na področju gorništva prejela Bojan Okrogar in njegova pokojna žena Lojzka.

 

FotoGALERIJA

 

 

PRIJETNO DOMAČE - 8. do 10. maj 2015

 

Tretji množični pohod po Krožni pešpoti Prijetno domače v občini Ivančna Gorica je potekal od petka 8. maja, do nedelje 10. maja. V vseh treh dneh se je pohoda udeležilo več kot 150 pohodnikov. Dnevno se je pohoda udeležilo od 50 do 70 pohodnikov. Vseh dvanajst krajevnih skupnosti, oziroma vseh dvanajstih info točk na Krožni pešpoti Prijetno domače pa je uspelo v treh dneh obiskati 27 udeležencem. Med njimi je bilo 8 naših članov. Kar nekaj pa se nas je pohoda udeležilo v posameznih dneh. Tudi letos je naš gorniški klub prejel priznanje za zgledno vzdrževanje približno tretjine poti od Ambrusa do Debelega hriba.

 

FotoGALERIJA

 

 

LIMBERK - nedelja, 3. maj 2015

 

Marjan Perme je organiziral turo na "naš hrib" Limberk, ki se nahaja na gozdnatem področju jugovzhodno od Grosupljega. 21 pohodnikov je ponovno pogledalo "naše korenine", si ogledalo stene primerne za resno plezarijo in razvaline Starega gradu. Slikovit je bil tudi vzpon na Ostri vrh. V nadaljevanju je bilo zanimivo pohajkovanje po naravoslovni učni poti Po sledeh vodomca. Za konec pa so gorniki obiskali lani odkrit Aljažev stolpič na Taboru Cerovo.

 

FotoGALERIJA

 

 

SVETE VIŠARJE - petek, 1. maj 2015

 

Tradicionalnega romanja k Višarski Mariji ni preprečila slaba vremenska napoved. Nasprotno, vreme je zdržalo na zadovoljstvo prek 30 udeležencev. Župniku Francu Urbaniji so se pri sveti daritvi pridružili tudi minoriti.

 

FotoGALERIJA

 

 

HUDIČEV BORŠT - sobota, 25. april 2015

 

Novo turo GK Karavanke po programu Skale je pripravil Andrej Hude ob udeležbi 11-tih gornikov. Pot jih je vodila do cerkve sv. Jakoba. Nadaljevali so proti Potoški gori (1283 m) do visokogorskega bukovega gozda osamelca – Hudičevega boršta (1325 m). Od julija 2014 je tam novo zavetišče. Mimo izvira v Hudičevem borštu so se vrnili v dolino.

 

FotoGALERIJA

 

 

GRAN PARADISO / nedelja - ponedeljek, 19. - 20. april 2015

 

Čakanje na idealne vremenske razmere se je izplačalo. Čista gorska poezija. Bogdan Ambrožič je vodil 8 gornikov na dvodnevni turi na štiritisočak Gran Paradiso (4062 m), ki spada v Grajiške Alpe, ki ležijo na skrajnem severozahodu Italije. Vrh jim je ponujal veličastne poglede na Mont Blanc na severozahodu, Apeninski mejni greben na severovzhodu in gorovje Dauphine na jugozahodu. Poleg gorniških sodi tudi med najboljše turnosmučarske vrhove v Alpah, saj ponuja 2000 višinskih metrov smučarskih užitkov. Zato se eden od naših članov proti vrhu ni podal s smučmi po naključju.

 

FotoGALERIJA

 

 

KUREN - VRHNIKA - sobota, 11. april 2015

 

Še eno izmed tur GK Limberk iz letošnjega programa sta vodila Vinko Buh in Jožica Varga. Najprej so se pohodniki povzpeli na Kuren s cerkvico sv. Miklavža. Nato so se napotili proti Ulovki in naprej na Vranje pečine. Od tam so pot nadaljevali na vrhniški najbolj obiskan hrib Planina in se preko Lintverna in Starega malna vrnili na Vrhniko.

 

FotoGALERIJA

 

 

MIRNA GORA - sobota, 28. marec 2015

 

Drugo letošnjo turo GK Limberk na Mirno goro sta pripravila Majda in Polde Sadar. 25 pohodnikov se je iz Črmošnjic povzpelo preko smučišča Bela na Gače (955 m) in nato po grebenu na vrh Mirne gore. Kar nekaj snega je ustvarilo še na pol zimsko vzdušje. Vračali smo se preko Bele stene. Za konec smo si ogledali slikovite brzice in lehnjakove slapove Divjega potoka in cerkev Marije Vnebovzete. Sledil je še pogovor z vodnikoma ob domačih dobrotah in žlahtni kapljici.

 

FotoGALERIJA

 

 

KUCELJ - sobota, 14. marec 2015

 

GK Gornjesoške doline (vodnik Benjamin Černe) je 20 udeležencev popeljal na Kucelj, enega od vrhov Čavna nad Vipavsko dolino. Iz Vrtovina so se podali najprej na Školj sv. Pavla s cerkvico, kjer je že v prazgodovini stalo gradišče. Nadaljevali so po južnem pobočju Trnovske planote do razglednega vrha. Preko Modrasovca jih je pot vodila do Koče na Čavnu, sledil pa je še spust mimo Črne peči do izhodišča.

 

FotoGALERIJA

 

 

ZIMSKO KAMNIŠKO SEDLO - sobota, 21. februar 2015

 

Bine Mlač (GK dr. Henrik Tuma), alpinist, gornik, avtor strokovnih knjig in priročnikov s področja slovenskega planinstva, je letos spet vodnik na naših turah. Pot na Kamniško sedlo v zimskih razmerah, mimo tovorne žičnice, Pastirjev, čez Jermanova vrata, je ob vetru, ki je nekatere "lažje" udeležence kar dobro "prestavljal", ponudila vse, kar lahko doživiš v gorah pozimi. Se že veselimo naslednjih popotovanj z Binetom.

 

FotoGALERIJA

 

 

KRIMŠČEK NAD RAKITNO - sobota, 14. februar 2015

 

Na pustno in Valentinovo soboto je Samo Zupančič (GK dr. Henrik Tuma) organiziral pripravljalno turo na Krimšček nad Rakitniško planoto. Kot se spodobi za ta letni čas, so bile razmere povsem zimske. Ob zaključku je vodnik pripravil bogato pogostitev, na delu pa so bile seveda tudi maškare.

 

FotoGALERIJA

 

 

OBČNI ZBOR GK LIMBERK - četrtek, 12. februar 2015

 

Redni letni občni zbor je potekal v sejni sobi Občine Ivančna Gorica. Soglasno so bila sprejeta poročila o delu v letu 2014 (letno poročilo, finančno poročilo in poročilo nadzornega odbora). Predstavljen je bil plan dela in aktivnosti za leto 2015.

 

Občni zbor je imel na dnevnem redu predčasne volitve organov GK LImberk. Za štiriletni mandat so bili izvoljeni nov upravni in nadzorni odbor in častno razsodišče. Dosedanji predsednik Marjan Perme je bil predlagan in izvoljen za častnega predsednika GK Limberk. Za dolgoletno požrtvovalno delo in vodenje gorniškega kluba smo se mu gorniški prijatelji in sodelavci zahvalili s simbolično publikacijo. Nov predsednik GK Limberk pa je postal Janez Mežan.

 

Novima članoma sta bili slovesno podeljeni članski izkaznici. Z maketo Aljaževega stolpiča se je klub zahvalil Alojzu Šinkovcu za delo pri izdelavi in postavitvi Aljaževih stolpičev na Kamen vrhu in na Taboru Cerovo v lanskem letu. Navzoče je pozdravil tudi Miha Genorio, direktor zavoda Prijetno domače, ki je poudaril velik prispevek GK Limberk pri promociji pohodništva.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠMARNA GORA - nedelja, 8. februar 2015

 

Tradicionalnega skalaškega izleta na Šmarno goro in svete maše ob slovenskem kulturnem prazniku se je udeležilo kar nekaj naših članov.

 

FotoGALERIJA

 

 

LEDNO PLEZANJE - sobota, 31. januar 2015

 

Soteska v Mlačci pri Mojstrani je lednim plezalcem omogočila nabiranje novih veščin in izkušenj v prekrasni naravni kulisi.

 

FotoGALERIJA

 

 

NOČNI ZIMSKI POHOD NA NANOS - sobota, 24. januar 2015

 

Nočni zimski pohodi, ki jih pripravlja Bogdan Ambrožič, so postali stalnica v ponudbi tur SGK Skala. Tokratni cilj je bil Nanos z Razdrtega. Navzgor pa direktni, zahtevnejši poti, navzdol pa mimo cerkvice sv. Hieronima.

 

FotoGALERIJA

 

 

POHOD PO DOLENJSKI - sobota, 17. januar 2015

 

Prve ture GK Limberk v letu 2015 se je udeležilo kar 41 pohodnikov. Ferdinand Zajec nas je iz Podboršta vodil proti vasi Sela pri Šumberku, kjer smo imeli v cerkvi sv. Janeza Krstnika sv. mašo za uspešno in varno gorniško leto. Bogoslužje je obogatil Moški pevski zbor kulturno športnega društva Dob. Pot smo nadaljevali proti Šumberku do razvalin enega najstarejših gradov na Kranjskem in nato do Srebotnic, kjer nas je čakal okusen pasulj. Vreme je zdržalo prav do konca, zato smo se, po zaključnem okrepčilu, zadovoljni razšli.

 

FotoGALERIJA

 

 

URŠLJA GORA - sobota, 10. januar 2015

 

GK Savinjske doline, Luče je pod vodstvom Bojana Okrogarja organiziral turo na Uršljo goro (Plešivec). Na njej stoji v kotanji pod vršnim grebenom, poleg RTV oddajnika, obnovljena cerkev sv. Uršule iz 16. stoletja, ki je najvišje ležeča cerkev na Slovenskem.

 

FotoGALERIJA

 

 

ROBLEK - sobota, 3. januar 2015

 

Prva tura v novem letu na 1657 m visoki Roblek je bila primeren uvod v gorniško koledarsko leto. Julij Ulčar (GK Karavanke) je udeležence popeljal v zimske razmere, ki so nudile težko pričakovane snežne užitke. Proti vrhu Begunjščice je zima pokazala tudi manj prijeten obraz.

 

FotoGALERIJA

 

 

MIKLAVŽEVO PREDNOVOLETNO SREČANJE - sobota, 6. december 2014

 

Tudi letos smo se člani in prijatelji GK Limberk zbrali na že tradicionalnem Miklavževem in prednovoletnem srečanju, da podoživimo minulo gorniško leto in se pogovorimo o novih načrtih.

 

Po skalaški himni in čestitki našim jubilantom smo medse sprejeli novega člana. Predsednik GK Limberk je orisal ključne dosežke v letu, ki se poslavlja. Naš gorniški klub je postavil in slovesno odkril dva Aljaževa stolpiča (Kamen vrh, Tabor Cerovo). Ob slikah z naših tur smo se nato nasmejali že malo pozabljenim dogodivščinam.

 

Presenečenje večera je bil obisk Božička, ki je prehitel Miklavža in prinesel novo zastavo Gorniškega kluba Limberk, trak za skalaški prapor in Zbornik tur in prireditev Skale za leto 2015. Predsedniku Skale dr. Gregorju Gomiščku se zahvaljujemo za obisk in posredovanje pri Božičku.

 

Prvi dobri mož Miklavž nas je tudi bogato obdaroval za vse naše napore, prehojeno skalovje, grmovje in morske obale. Druženje med gorniškimi prijatelji je kar prehitro minilo. Božiček pa je obljubil, da bo tretji dobri mož prinesel nove klubske majice, za katere še zbira prijave.

 

FotoGALERIJA

 

 

DONAČKA GORA- sobota, 11. november 2014

 

Predzadnja tura Skale v tem letu na Donačko goro, ki je zanimiv biotski biser, je kljub meglenemu vremenu, postregla z dobro voljo udeležencev. Pogled na Haloze pa bo kdaj drugič.

 

 

UŠESA ISTRE - sobota, 25. oktober 2014

 

Na zadnji letošnji turi, ki jo je v okviru Skale organiziral GK LImberk, se je zbralo 21 pohodnikov. Irma in Stane Erjavc sta jih popeljala po skrajnem jugu Kraškega roba, tik ob meji s Hrvaško. Od vasi Gračišče jih je pot vodila preko Lačne, Kuka, Velikega Gradeža do vasi Dvori. Osrednja zanimivost je bil vzpon do spodmolov - Istrskih ušes, ki so svojevrsten naravni biser.

 

FotoGALERIJA

 

 

TABOR CEROVO - ODKRITJE ALJAŽEVEGA STOLPIČA,

nedelja, 19. oktober 2014

 

Odkritje in blagoslov Aljaževega stolpiča z vpisno knjigo obiskovalcev je bilo vključeno v prireditev Dan tabora Cerovo. Tabor Cerovo s cerkvico Sv. Nikolaja je eden najbolje ohranjenih protiturških taborov na Slovenskem.

 

Gorniki smo si v dopoldanskem času ogledali izredno zanimivo Županovo jamo in imeli voden ogled po samem taboru. Sledil je program Turističneg društva Št. Jurij ob vključitvi spletne kamere za Grosupeljsko dolino, ki so ga sooblikovali recitatorji, glasbeniki, Grosupeljski oktet in Moški pevski zbor Dob, ki je zunaj obzidja ob Aljaževem stolpiču zapel tudi skalaško himno. Navzoče sta nagovorila predsednik GK Limberk Marjan Perme in predsednik Slovenskega gorniškega kluba Skala dr. Gregor Gomišček. Aljažev stolpič so odkrili predsednik GK Limberk, župan občine Grosuplje in predsednik Turističnega društva Št. Jurij, blagoslovil pa ga je domači župnik. Slovesnost se je zaključila z vpisom v vpisno knjigo in druženjem, ki so ga pripravili prijazni domačini.

 

FotoGALERIJA

 

 

JEREBIKOVEC IN 2. LETNI SKALAŠKI TRIATLON - sobota, 18. oktober 2014

 

V okviru 2. letnega skalaškega triatlona Skale je GK Karavanke pod vodstvom Julija Ulčarja izpeljal turo na Jerebikovec, ki se odlikuje z lepimi razgledi proti Karavankam in Triglavski skupini. V popoldanskem programu je pri Radotu pod Blažčevo skalo nad Dovjem sledil preizkus plezalnih spretnosti. Srečanje se je zaključilo s sveto mašo, ki jo je daroval župnik France Urbanija. Ob tej priložnosti so se mu skalaši za njegovo dolgoletno delo v Skali zahvalili s praktičnim darilom.

 

FotoGALERIJA

 

 

PO VRHOVIH DO OKREŠLJA - sobota, 11. oktober 2014

 

Bogata življenska in gorniška pot Lojzke Okrogar se je z zadnjim slovesom končala na Okrešlju, ob prisotnosti številnih skalašev. Spomini na nepozabna doživetja in druženja v lepotah gorskega sveta pa ostajajo za vedno.

 

FotoGALERIJA

 

 

VACLAVOVA GREBENSKA POT - sobota, 4. oktober 2014

 

Tokrat smo se v hribe podali na morje, na otok Krk, kjer smo opravili grebensko prečenje po Vaclavovi poti od prelaza Treskavac do Baške. Vodnik Samo Butkovič je 33 pohodnikov popeljal po razglednih vrhovih Obzovo, Zminj, Veli Hlam do slikovitega obmorskega mesta Baška. Dan je bil brez oblačka, nekaj pogumnih je okusilo tudi osvežilno sinjemodro kopel. Ob številnih domačih dobrotah se je tura zaključila s prijetnim druženjem.

 

FotoGALERIJA

 

 

VELIKA MONTURA - nedelja, 28. september 2014

 

Letos je Alojzu Gašperčiču (GK Gornjesoške doline) uspelo v idealnih razmerah izpeljati že za lani načrtovano turo na Veliko Monturo, ki se nahaja nad Malim krnskim jezerom. Ob poti so udeleženci spoznavali številne zanimivosti in ostaline iz obdobja med obema vojnama, ki so jih dopolnjevali spomini vodnika na čase, ko je tam potekalo drugačno življenje. Obiskali so tudi Krnsko jezero, ki je v jesenskih barvah še posebej skrivnostno.

 

FotoGALERIJA

 

 

MARMOLADA - nedelja, 7. september 2014

 

Vodniško turo na 3343 m visoko Marmolado, najvišjo goro v italijanskih Dolomitih, je vodil Bojan Pograjc. Termin ture je bil prilagojen vremenskim razmeram. Devet skalašev je v prekrasnem vremenu uživalo na ledeniku in razgibani ferati.

 

FotoGALERIJA

 

 

STENAR - sobota, 6. september 2014

 

Tura našega gorniškega kluba pod vodstvom Marjana Permeta na Stenar se je izkazala za kar resno, saj se je 10 udeležencev srečalo z zahtevnimi razmerami, tudi zimskimi. Pot jih je vodila od Aljaževega doma v Vratih, proti bivaku IV na Rušju do Stenarja. Vračali so se skozi Stenarska vratca na Dovška vrata in skozi Sovatno v dolino Vrat.

 

FotoGALERIJA

 

 

MANGARTSKA PLANINA - nedelja, 24. avgust 2014

 

Tradicionalno srečanje ob koncu avgusta na Mangartski planini, ki ga organizira Gorniški klub Gornjesoške doline, je bilo zaznamovano z vzponom na Skalo, Mangart in družabnim srečanjem ob brunarici gorniškega kluba.

 

FotoGALERIJA

 

 

VISOKI KANIN - nedelja, 17. avgust 2014

 

Miloš Garbrijelčič (GK Gornjesoške doline) je izpejal turo na Visoki Kanin, najvišji vrh Kaninskega pogorja. Z Nevejskega sedla jih je pot vodila do zavetišča Gilberti in od tam po ferati na vrh. Zadovoljni udeleženci so uživali v prekrasnih razgledih.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠKRLATICA - petek, 1. avgust 2014

 

Tradicionalne skalaške ture se je tudi letos udeležilo lepo število gornikov. Škrlatica ima za skalaše prav poseben pomen, saj na njenem vrhu stoji skalaški križ. Ob koncu ture je bila v kapelici sv. Cirila in Metoda v Vratih še sv. maša, ki jo je daroval župnik France Urbanija.

 

FotoGALERIJA

 

 

RINKE / KRIŽ - sobota, 26. julij 2014

 

Tonč Žunter (Gorniški klub Savinjske doline, Luče) je pripravil turo na Koroško in Štajersko Rinko. Pot jih je vodila od slapa Rinka, mimo Okrešlja proti Savinjskemu sedlu, preko stare plezalne poti v Križu, ki je bil zaradi razmer tudi glavni cilj ture. Sledil je še spust skozi Turski žleb na Okrešelj in nato v Logarsko dolino.

 

FotoGALERIJA

 

 

ZELENIŠKE ŠPICE - sobota, 19. julij 2014

 

Ker je tura na štiritisočake v švicarskih Alpah zaradi slabega vremena odpadla, so se štirje naši zagnani člani podali na zahtevnejše prečenje Zeleniških špic. Greben Zeleniških špic se nahaja blizu najbolj obljudenih planinskih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah in poteka približno v smeri sever-jug. Na zahodu leži Repov kot, na vzhodu dolina Kamniške Bele. S Staničevega vrha so se spustili po izpostavljeni in strmi steni na škrbino in nadaljevali naprej po grebenu. Imeni imata poleg Staničevega vrha še Največji špic (1937 m) in Najvišji rob Zeleniških špic (2127 m).

 

FotoGALERIJA

 

 

SKUTNIK - sobota, 12. julij 2014

 

GK Karavanke je z vodnikom Jožetom Benedikom pripravil turo na Skutnik, ki se nahaja severno od reke Učje, na meji z Italijo. Udeležence so razveseljevali lepi pogledi na Kaninsko pogorje in na razkošje gorskega cvetja. Pot jih je vodila mimo Kala, vzdolž strmega in razglednega grebena na vrh.

 

FotoGALERIJA

 

 

CIPRNIK IN VITRANC - sobota, 5. julij 2014

 

Pete letošnje ture GK Limberk se je udeležilo 27 gornikov. Iz Podkorena nas je pot vodila mimo smučišča Velika dolina, od koder smo se po dokaj strmem brezpotnem svetu pričeli vzpenjati proti Ciprniku. Priključili smo se na pot, ki vodi iz Planice in ob čudovitih razgledih prispeli na vrh Ciprnika. Ciprnik je eden izmed tistih vrhov, na katerih zlahka pozabiš na čas in napore ob vzponu. Nekaj udeležencev se je po razgibanem grebenu podalo še na bližnjo Visoko peč. Po obveznem skupinskem fotografiranju je sledil grebenski "sprehod" na Vitranc in postanek pri Mojčinem domu. Ob pogledih na Kranjsko Goro smo se pod ostenjem Velikega in Malega Vratnika spustili do jezera Jasna, kjer smo v prijetnem razpoloženju zaključili turo.

 

FotoGALERIJA

 

 

VAJNEŽ - sobota, 28. junij 2014

 

Za začetek ture so se udeleženci pri sv. maši, ki jo je daroval France Urbanija, spomnili živih in umrlih skalašev. Po maši pa je pot vodila mimo umetnega jezera in učnega centra Trilobit skozi Medji dol na Sečo do sedla Medvedjak. Nekaj skalašev se je odločilo za grebensko Skalaško pot čez Viševnik. Na vrhu Vajneža, ob križu, se je potrdilo: »Lep je Božji svet, krasen je razgled…«.

 

FotoGALERIJA

 

 

RZENIK - sobota, 21. junij 2014

 

Tudi letos se je veliko gornikov udeležilo tradicionalnega srečanja na planini Rzenik. V čast sv. Bernardu Menthonskemu, zavetniku gornikov, je daroval sv. mašo župnik France Urbanija.

 

FotoGALERIJA

 

 

KRNČICA - sobota, 14. junij 2014

 

Tura GK Gornjesoške doline pod vodstvom Benjamina Černeta na Skutnik in Grivo je imela, zaradi neugodnih snežnih razmer, rezervni cilj Krnčico. Krnčica je vrh v valovitem slemenu, ki se vleče od Bovca do Krna. Pravzaprav je to Krnov severozahodni greben. Dostopna je po starih vojaških poteh, z izjemnimi razgledi na vse strani.

 

FotoGALERIJA

 

 

AMARIANA - nedelja, 8. junij 2014

 

Amariana je razgledna gora piramidske oblike, ki se dviga nad Tolmezzom in spada v Karnijske Alpe. Davorin Gaberšček (Gorniški klub Gornjesoške doline) je poskrbel za dobro organizacijo in prijetno vzdušje na turi in po njej.

 

FotoGALERIJA

 

 

SLAVNIK - sobota, 7. junij 2014

 

Tradicija, da se vsaj enkrat v letu obišče Tumovo kočo na Slavniku, ki nosi ime velikega slovenskega alpinista in narodnega buditelja dr. Henrika Tume, se nadaljuje tudi letos. Silvo Klemenčič je osem udeležencev pripeljal na vrh, ki ga je Stojan dosegel s kolesom.

 

 

PO GORIŠKIH BRDIH - sobota, 31. maj 2014

 

Boris Jakončič (GK Gornjesoške doline) je pripravil pohod po Goriških Brdih, čudovitih in zanimivih krajih. Na poti se je prek 30 pohodnikov srečalo z bogato naravno in kulturno dediščino, saj so Brda dežela gradov in belih cerkvic ter prijaznimi in gostoljubnimi domačini. Seveda niso manjkale češnje in dobra kapljica.

 

FotoGALERIJA

 

 

ČRNI VRH - nedelja, 25. maj 2014

 

Mala gora je bila tokratni cilj ture, ki jo je organiziral naš vodnik Rajko Peterlin. Ena skupina udeležencev se je zbrala v Podtaboru (Struge), druga  pa v Lepovčeh (Ribnica). Skupini sta se srečali pri Planinskem domu na sv. Ani, kjer je bila krajša slovesnost z domačimi gorniki. Pot so nadaljevali po vrhu slemena do Črnega vrha in se nato spustili v Ribniško dolino.

 

FotoGALERIJA

 

 

"ŠKAF" IN PODELITEV KOCBEKOVEGA PRIZNANJA ZA LETO 2013 -

sobota, 24. maj 2014

 

Kot uvod v podelitev Kocbekovega priznanja za leto 2013 je Gorniški klub Savinjske doline, Luče pod vodstvom Tonča Žunterja izpeljal turo na "Škaf" v Matkovem kotu. Po obilnih zimskih padavinah je "Škaf" še posebej mogočen.

 

Slovesnost podelitve Kocbekovega priznanja, najvišjega priznanja Skale, pa je potekala na turistični kmetiji Klemenšek. Letošnji dobitnik je Mitja Šavli, predsednik GK Gornjesoške doline. Mitja Šavli je alpinist, gorski vodnik, bil pa je tudi gorski reševalec. Zelo mlad se je vključil v PD Tolmin. Leta 1997 se je včlanil v SGK Skala. Od leta 2006 je prostovoljni gorniški vodnik in od takrat dalje vsako leto organizira in vodi gorniške ture.

 

FotoGALERIJA

 

 

KAMNIŠKI VRH - sobota, 17. maj 2014

 

Tura gorniškega kluba dr. Hernik Tuma na Kamniški vrh je imela za izhodišče Klemenčevo, od koder je pot vodila po soteski Korošak, planine Osredek in Planjave do Kamniškega vrha. Neopaženi niso ostali niti bližnji slapovi.

 

FotoGALERIJA

 

 

2. POHOD PO KROŽNI PEŠPOTI "PRIJETNO DOMAČE" 9. - 11. maj 2014

 

Drugi množični pohod po Krožni pešpoti Prijetno domače v Občini Ivančna Gorica je potekal minuli konec tedna, od petka 9. maja, do nedelje 11. maja. V vseh treh dneh se je pohoda udeležilo več kot 180 pohodnikov. Dnevno se je pohoda udeležilo od 50 do 70 pohodnikov. Vseh dvanajst krajevnih skupnosti, oziroma vseh dvanajstih info točk na Krožni pešpoti Prijetno domače pa je uspelo v treh dneh obiskati 34 udeležencem, od tega je bilo kar 15 naših članov.

 

Pohodniki so v 35 urah in 30 minutah ter po približno 3100 višinskih metrov vzponov, prehodili 110 km poti. Udeleženci so bili na številnih postojankah, kmetijah, izletniških turizmih, gostinskih lokalih, razglednih točkah, vinskih goricah, zaselkih izredno lepo sprejeti in pogoščeni, še posebej pa so bili veseli gostoljubja domačinov.

 

FotoGALERIJA

 

 

VIŠARJE - četrtek, 1. maj 2014

 

Tudi letos je GK Karavanke organiziral romarski pohod ob kapelicah, ki jih je umetniško ustvaril Tone Kralj. Več kot 650 let je že minilo od postavitve prve cerkve na Svetih Višarjah. O nastanku božje poti se je ohranilo staro izročilo, ki pravi, da je leta 1360 neki pastir iz Žabnic iskal izgubljene ovce. Našel jih je na vrhu Višarij, klečeče okoli brinovega grma. Začudeni pastir je zagledal v njem lep lesen kip Marije z Jezusom. Višarski Mariji se je priporočilo in zahvalilo čez 70 pohodnikov.

 

FotoGALERIJA

 

 

KOBILJA GLAVA IN JALOVNIK - sobota, 26. april 2014

 

Gorniški klub Gornjesoške doline oz. vodnik Anton Štrukelj je organiziral turo na Kobiljo glavo in Jalovnik, ki zaključujeta verigo vrhov od Bovške kotline do reke Bače in Idrijce, ponujata pa zelo lep razgled po Soški dolini in okoliških vrhovih. Pot je dvajset gornikov vodila do Žabijskega vrha in preko Tolminskega Triglava do planine Lom, od tam pa na oba vrhova. V dolino so se vračali preko Kobale, ki je priljubljeno vzletišče jadralnih padalcev in zmajarjev ter planine Stador.

 

FotoGALERIJA

 

 

ZASAVSKA SVETA GORA - sobota, 12. april 2014

 

Gornški klub dr. Henrik Tuma je na Zasavski Sveti gori pripravil slovesnost ob ravzvitju in blagoslovu nove klubske zastave, ki je oblikovana po motivu novega skalaškega prapora. Zbrane sta nagovorila Silvo Klemenčič in Bojan Pograjc, s svojim recitalom pa je dogodek obogatil igralec in pesnik Tone Kuntner. Novo zastavo je blagoslovil domači župnik. Za konec je sledilo še druženje ob obloženi mizi.

 

FotoGALERIJA

 

 

VELIKI ROG - sobota, 5. april 2014

 

Tretjo letošnjo turo GK Limberk je vodila Majda Sadar. Po deželi rjavih kosmatincev je potovalo 17 udeležencev, ki jih ni odvrnilo neprijazno vreme. Veliki Rog je najvišji vrh sredi neskončnih gozdov kraške planote Kočevki Rog. Vrh je poraščen, na njem stoji razgledni stolp. Pod samim vrhom Velikega Roga so ostanki Auerspergove žage, opuščene pred 2. svetovno vojno. Pohodniki so si poleg ostalih znamenitosti ogledali tudi brezna povojnih pobojev. Pohod se je zaključil ob domačih dobrotah.

 

FotoGALERIJA

 

 

PO JUŽNEM ROBU TRNOVSKE PLANOTE - sobota, 29. marec 2014

 

Tokrat smo se pod vodstvom Benjamina Černeta (GK Gornjesoške doline) sprehodili po južnih skalnatih obronkih Trnovske planote, kjer se stene strmo spuščajo v Spodnjo Vipavsko dolino, preko tega roba pa je speljanih kar nekaj starodavnih poti in stezic. Pot je vodila do hudournika Lijak, mimo Klenovice do vzletišča padalcev nad Lijakom. Nadaljevali smo do Skoznega, naravnega okna in spodmola s kraško jamo in kavernami iz 1. sv. vojne. Po robu planote smo prispeli do Kopitnika, kjer smo se po stari »Napoleonovi poti« spustili proti dolini. Ob poti smo obiskali starodavno cerkvico Marijinega Vnebovzetja nad Vitovljami s protiturškim taborom. Na izhodišče smo se vračali po pobočju planote mimo Šmihela in drugih zaselkov.

 

FotoGALERIJA

 

 

OBČNI ZBOR GK LIMBERK- četrtek, 27. marec 2014

 

Rednega letnega občnega zbora se je udeležilo 31 članov. Soglasno so bila sprejeta poročila o delu v letu 2013 (letno poročilo, finančno poročilo in poročilo nadzornega odbora). Predstavljen je bil plan dela in dejavnostii za leto 2014. Novim članom so bile slovesno podeljene članske izkaznice. Jubilantom, ki so v lanskem letu praznovali okrogle obletnice, pa so bile podeljene posebne plakete z izvirnim voščilom. Občni zbor se je zaključil s prijetnim druženjem.

 

FotoGALERIJA

 

 

POHOD NA OSOLNIK - 22. marec 2014

 

Pohod na Osolnik je pripravil GK Karavanke pod vodstvom Andreja Hudeta. Udeležilo se ga je 18 gornikov. Pot je vodila od Puštala, mimo cerkve na Hribcu, na Sten in nato po grebenih do cerkve svetega Mohorja na Osolniku. Tam so pohodniki nazdravili Andreju in mu zaželeli še veliko uspešnih tur med gorniškimi prijatelji. Povratek je bil v smeri Svete Barbare v Hrastniški grapi.

 

FotoGALERIJA

 

 

POHOD "PRIJETNO DOMAČE" IN SLAVNOSTNO ODKRITJE TER BLAGOSLOV ALJAŽEVEGA STOLPIČA - sobota, 8. marec 2014

 

Praznični dan za gorniški klub Limberk se je začel s turo po delu poti "Prijetno domače" v okolici Ambrusa. Pot se je pričela pri lovski koči Ratenca, čez 60 udeležencev pa je ogrel prvi vzpon proti Boveljski gori. Pod vodstvom Janeza Mežana je sledil adrenalinski spust po vrvi v Vodno jamo pri Korinju (dolžina 191 m, globina 90 m). Potem smo se preko Dularjevega in Savčjega hriba napotili do še ene značilne kraške jame - Kalske zijalke (dolžina 145 m, globina 47 m). Obe jami sta navdušili s svojo velikostjo in lepotami podzemnega sveta. Preko Ambrusa smo "pripotovali" do Kamnega Vrha.

 

Tam je bilo ob sodelovanju Turističnega društva Ambrus in številnih domačinov vse pripravljeno za slovesnost odkritja in blagoslova Aljaževega stolpiča z vpisno knjigo obiskovalcev.

 

V slavnostnem kulturnem programu so sodelovali učenci Osnovne šole Ambrus, Moški pevski zbor kulturno športnega društva Dob in Moški pevski zbor Ambrus. V prekrasni naravni kulisi je odmevala državna in skalaška himna, pa Oj triglav moj dom, Hišica draga domača, Eno devo le bom ljubil... Številne pohodnike, skalaše, povabljene goste in domačine so nagovorili župan občine Ivančna Gorica g. Dušan Strnad, predsednica Turističnega društva Ambrus ga. Jožica Blatnik in predsednik GK Limberk Marjan Perme, ki je predstavil delovanje kluba in simboliko Aljaževih stolpičev. Po odkritju in blagoslovu Aljaževega stolpiča je sledil še prvi vpis v vpisno knjigo in ogled stolpiča do katerega vodi pot ob jeklenici.

 

Po končani slovesnosti je bilo pri lovski koči še družabno srečanje. To je bil dan, ki se ga bomo še dolgo spominjali. Turističnemu društvu Ambrus in prijaznim domačinom se najlepše zahvaljujemo za pomoč pri postavitvi stolpiča in organizaciji slovesnosti.

 

FotoGALERIJA 1

 

FotoGALERIJA 2

 

 

ZIMSKI POHOD NA BLEGOŠ - 15. februar 2014

 

Prava zimsko turo na Blegoš je vodil Vinko Gartner (GK Karavanke). Že začetek je nakazoval, da bo dan razgiban in poln snežnih radosti. Od koče se je večina udeležencev povzpela na vrh in se preko sedla Črni Kal zadovoljna vrnila na izhodišče.

 

FotoGALERIJA

 

 

NOČNI POHOD NA SNEŽNIK - 7. februar 2014

 

Okolica Snežnika je ubežala katastrofi, ki se je v ledenem oklepu dogajala na Pivškem in Postojnskem. Trije gorniki so opravili načrtovani nočni pohod na Snežnik (vodnik Bogdan Ambrožič, GK dr. Henrik Tuma). Razmere so se spreminjale, zato je prav prišla nočitev v topli koči in povratek na kulturni praznik.

 

FotoGALERIJA

 

 

VRH IN ŠUMBERK - 18. januar 2014

 

Prva letošnja tura GK Limberk je, kljub neobetavni vremenski napovedi, privabila kar 52 pohodnikov, ki jih je Ferdinand Zajec popeljal iz Podboršta v svet med Kozjakom in Šumberkom. V cerkvi Janeza Krstnika v vasi Sela pri Šumberku smo imeli sv. mašo za uspešno in varno gorniško sezono, ki jo je daroval g. Petek. V prošnjah smo se spomnili tudi našega umrlega gorniškega prijatelja, skalaša Toneta Udovča. Pot smo nadaljevali proti Šumberku, kjer smo si ogledali grajsko kapelo sv. Katarine in razvaline enega najstarejših "pravih" gradov na Kranjskem. Mimo Kremenjeka smo šli do Srebotnic, kjer se je pri našem članu razlegala pesem ob harmoniki. Prešerno razpoloženi smo se vrnili na izhodišče.

 

FotoGALERIJA

 

 

MOZIRSKA PLANINA IN BOSKOVEC - 11. januar 2014

 

Tura gorniškega kluba Savinjske doline, Luče na Boskovec, je pod vodstvom Bojana Okrogarja, ponudila pravi gorniški izziv z višinsko razliko dobrih 1200 m. Med potjo so si pohodniki ogledali cerkev sv. Radegunde. K dobremu vzdušju so svoje prispevale tudi "pomladne" razmere.

 

FotoGALERIJA

 

 

PEČ / TROMEJA - 4. januar 2014

 

Prvo turo Skale v letu 2014 je pripravil GK Karavanke oz. vodnik Franci Jesenik. Cilj je bila Peč / Tromeja nad Ratečami z vzponom po italijanski smeri. Zima letos ni "prava", kljub temu pa se je trinajst udeležencev, po uspešni otvoritvi gorniške sezone, zadovoljno vrnilo v dolino.

 

FotoGALERIJA

 

 

JANEZOV POHOD NA KORINJSKI HRIB - 1. januar 2014

 

Na novega leta dan organizira Turistično društvo Ambrus že tradicionalen Janezov pohod na Korinjski hrib (Ciganov vrh / 731 m). Udeležilo se ga je kar nekaj naših članov in tako aktivno zakorakalo v novo leto.

 

FotoGALERIJA

 

 

GRADIŠKA TURA - 1. december 2013

 

V Vipavski dolini se nad Vipavo in bližnjo vasico Gradišče dvigajo strme skale, v katerih so si plezalci uredili številne plezalnih poti, planinci pa so med njimi trasirali zanimivo zahtevno zavarovano plezalno pot na Gradiško Turo (eden od nižjih vrhov Nanosa). Na to pot se je v mrzlem in sončnem decembrskem dnevu, ko ni "rednih" tur Skale, podalo osem naših članov.

 

FotoGALERIJA

  

 

MIKLAVŽEVO SREČANJE - 29. november 2013

 

Leto se je bliskovito obrnilo, zato se je ponovno zgodilo srečanje članov GK Limberk, na katerem smo podoživeli naša doživetja v gorah, med gorniškimi prijatelji. Ob zvokih skalaške himne in kulturnem programu smo se zahvalili prijateljem za sodelovanje z našim gorniškim klubom, podelili članske izkaznice novim članom in čestitali jubilantom za okrogle obletnice. Večer je zaznamovala predstavitev lepot poljskih gora, Visokih Tater, v bližini zimskega in pohodniška središča Poljske – Zakopane, ob meji s Slovaško, ki ljubiteljem narave ponuja neskončno izbiro gorskih poti, s pogledi na številne doline in jezera. Skalaš Piotr Skrzypiec, član Turnega kluba Gora, nam je med virtualnim foto potepom celovito orisal prvaka med karpatskimi gorovji. Vrhunec večera pa je bil obisk Miklavža, ki nas je nagradil za naše udejstvovanje v minulem letu.

 

FotoGALERIJA

   

 

TRDINOV VRH - 16. november 2013

 

Na novembrski turi gorniškega kluba dr. Henrik Tuma je bilo 18 gornikov. Na Trdinov vrh smo se odpravili iz vasi Gabrje in po dobri uri prišli do izvira Gospodična, kjer smo preizkusili njegov zdravilni učinek za oči. Izvir zdravilne vode sredi Gorjancev je v ljudskem izročilu znan že od nekdaj, njegovo slavo pa je povzdignil Janez Trdina v bajki Gospodična. Sledil je vzpon do stolpa na Trdinovem vrhu, pozdravilo nas je tudi sonce. Nadaljevali smo po krožni Trdinovi poti do Sv. Miklavža in se mimo Krvavega kamna vrnili k Planinskemu domu pri Gospodični na okrepčilo, da je bila pot do izhodišča lažja.

 

FotoGALERIJA

 

 

1. LETNI SKALAŠKI TRIATLON - 27. oktober 2013

 

Uspešno je bil izveden 1. letni skalaški triatlon na področju Karavank nad Dovjem, ki so ga sooblikovali kolesarji s turo od Dovjega do planine Rožca, pohodniki izpod koče pod Dovško Babo na njen vrh in plezalci na Blažičevi skali. Zlasti plezanje je bilo za udeležence svojevrstno doživetje. Triatlon se je zaključil na Spodnjih Ravnah na rovtu pri Radotu s piknikom SGK Skala in sv. mašo, ki jo je daroval predsednik častnega razsodišča Skale, triglavski župnik France Urbanija.

 

FotoGALERIJA

 

 

PO POTEH VINSKE GORE - 19. oktober 2013

 

Zadnja letošnja tura GK Limberk je minila v znamenju trinajstice. Toliko pohodnikov je namreč, pod vodstvom Irme in Staneta Erjavca, v slabih devetih urah prehodilo celotno traso poti okoli Vinske Gore, z dodatkom na Kačji grad, ki sodi že v občino Dobrna, v skupni dolžini 27 km. Najvišji točki pohoda sta bili 970 m visok Ramšakov vrh in Radojč (937 m), skupaj pa je na poti štirinajst kontrolnih točk. Ob lepem vremenu, gostoljubju vodnikov in naravi, ki je že odeta v pisane jesenske barve, je bil to še en nepozaben dan.

 

FotoGALERIJA

 

 

OD VOŠCE DO KRESIŠČA - 12. oktober 2013

 

V upanju, da se bodo vremena zjasnila, so se deževne ture udeležili štirje člani GK Limberk, ki so bili dobre volje na Blekovi planini na čaju pri prijaznem koroškem Slovencu, pri malici pod dežnikom, počitku pri lovski koči na Železnici. Kljub vztrajnosti in močnemu upanju, da se prikaže sonce, jih je "pralo" vse do končne postaje - sirarne na Srednjem vrhu, kjer jim je slastno kislo mleko povrnilo moči.

 

FotoGALERIJA

 

 

OTVORITVENI POHOD KROŽNE PEŠPOTI "PRIJETNO DOMAČE"

PO OBČINI IVANČNA GORICA, 4. - 6. oktober 2013

 

Občina Ivančna Gorica ima od leta 2011 novo vidno podobo združeno pod blagovno znamko s sloganom »Prijetno domače«. Ob osrednjem simbolu destinacije, se nahaja še dvanajst podsimbolov, ki predstavljajo dvanajst krajevnih skupnosti. V sklopu nove podobe je Občina Ivančna Gorica vzpostavila tudi sistem 12 informativnih turističnih točk, v obliki unikatno oblikovanih info tabel, povezanih v Krožno pot Prijetno domače. Njen namen je povezati dvanajst krajevnih skupnosti, naših dvanajstih biserov, v smiselno celoto z atraktivno turistično ponudbo, ki v občino privablja turiste in druge obiskovalce. Po Krožni poti Prijetno domače se lahko podamo na mnogo načinov. Lahko jo prepeljemo z avtomobilom ali avtodomom, prejezdimo s konjem oz. s konjsko vprego, prevozimo s kolesom, od sedaj naprej pa jo lahko prehodimo tudi peš. Prav pohodništvo je ena najbolj razširjenih in dostopnih oblik rekreacije, zato je želja, da bi pot obiskalo čim več pohodnikov in planincev, skratka ljubiteljev narave. Obiskovalec poti se tako lahko seznani z vsemi naravnimi in kulturnimi znamenitosti, ki jih ponuja občina Ivančna Gorica.

 

Traso, ki povezuje vse omenjene točke so pazljivo trasirala in markirala tri društva: naš Gorniški klub Limberk - sekcija Ivančna Gorica (od Ambrusa do Debelega hriba pri Temenici), Planinsko društvo Polž in Planinsko društvo Šentvid pri Stični. Ob zaključku pohoda so vsi trije partnerji prejeli priznanje Občine Ivančna Gorica za sodelovanje pri vzpostavitvi krožne pešpoti.


Otvoritveni pohod po Krožni pešpoti Prijetno domače je potekal od petka do nedelje. V vseh treh dneh se je pohoda udeležilo približno 150 pohodnikov, dnevno se je na pot podalo od 30 do 50 pohodnikov. Vseh dvanajst krajevnih skupnosti, oziroma vseh dvanajstih info točk na Krožni pešpoti Prijetno domače pa je uspelo v treh dneh prehoditi devetnajstim udeležencem, med njimi je bilo tudi lepo število naših članov. V treh dneh, oz. 34 urah in 20 minutah hoda, ter 3274 višinskih metrov skupnega vzpona, so pohodniki prehodili 115 km.


Pohodniki so bili na številnih postojankah, kmetijah, izletniških turizmih, gostinskih lokalih, razglednih točkah, vinskih goricah, zaselkih in vaseh ter v vseh krajevnih skupnostih izredno lepo sprejeti in pogoščeni z raznimi dobrotami, kot tudi prijaznim nasmehom in gostoljubno besedo navdušenih domačinov.

 

Več informacij o pohodu lahko najdete na spletni strani občine Ivančna gorica v rubriki aktualno, o sami pohodniški poti in krajih, ki jih povezuje, pa v brošuri:

 

Vodnik po Krožni pešpoti Prijetno domače

 

FotoGALERIJA

 

 

LEPA GLAVA - 5. oktober 2013

 

Turo na goro z "lepim imenom" je pripravil Franci Jesenik (GK Karavanke). Kot je bilo zapisano v opisu, so udeleženci skozi priprta vrata pokukali v plezalni raj nad bivakoma Gorica, ki ju oklepajo Visoka Bela špica, Visoka polica, Rogljič, Velika in Mala Lojtrica in Lepa glava.

 

FotoGALERIJA

 

 

BOSLJIVA LOKA - 28. september 2013

 

Tokrat je bila naš cilj dežela Petra Klepca ob mejni reki Kolpi, ki je ohranila svojo naravno lepoto in prvobitnost. Ture se je udeležilo 26 pohodnikov, ki jih je Samo Butkovič na krožni poti varno vodil po kar zahtevnih stezicah na vrhove Kobile, Krempe in Boriča. Čeprav razgledi niso bili po željah, je vladalo prešerno razpoloženje, ki se je nadaljevalo ob domačih dobrotah in odličnem golažu.

 

FotoGALERIJA

 

 

IZ SOLČAVE NA RADUHO - 21. september 2013

 

Bojan Okrogar (GK Savinjske doline) je popeljal 11 gornikov na Raduho (2063 m) po lovski in plezalni smeri. Stara, opuščena pot do skal pod Raduho skriva številne zanimivosti.

 

FotoGALERIJA

 

 

ZUGSPITZE (NEMČIJA) - 21. september 2013

 

Dva naša člana sta se udeležila samostojne ture na Zugspitze, ki je z 2962 metri najvišji vrh gorske skupine Wetterstein ter tudi najvišji vrh Nemčije. Gora se nahaja južno od kraja Garmisch-Partenkirchen na meji med Avstrijo (Tirolska) in Nemčijo (Bavarska). Na nemški strani vrha se nahaja koča Münchener Haus, na avstrijski strani pa restavracija Panorama Gipfelrestaurant. Vrh na katerem stoji križ se nahaja na nemški strani meje. Pod pobočji vrha se nahajajo ledeniki Höllentalferner, Südliche Schneeferner ter Nördliche Schneeferner. Slednji je z 8,4 hektarji največji ledenik v Nemčiji.

 

FotoGALERIJA

 

 

SKUTA ČEZ DOLGI HRBET - 14. september 2013

 

Turni klub Gora je pod vodstvom Borisa Milikiča organiziral zahtevnejšo turo na Skuto čez Dolgi Hrbet, z zavidljivo višinsko razliko 1750 m. Dolgi Hrbet se nahaja med Grintovcem in Skuto in ima najvišjo steno v teh Alpah (skoraj 1000 m). To je bila še ena od tur, ki je minila v idealnih vremenskih razmerah in temu primernih razgledih.

 

FotoGALERIJA

 

 

VEVNICA - STRUG - PONCE - 7. september 2013

 

Pet naših gornikov je izvedlo ponovitev lanskoletne krožne ture na Vevnico (2340 m) po znameniti plezalni poti "Via della vita" (Pot življenja) in v nadaljevanju grebensko prečenje do Ponc. Vevnica je divja, osamljena gora, ki zaključuje greben, ki se razteza od Ponc proti Vevniškemu sedlu. Vsi dostopi nanjo so težki, ne glede od kje se namenimo nanjo. Izjemno zahtevno je, ob pomanjkljivih varovalih, zlasti grebensko prečenje na Strug in Ponce, ki zahteva temeljito psihofizično pripravljenost. Zato gre za eno izmed najbolj velikopoteznih tur v naših Alpah.

 

FotoGALERIJA

 

 

KOMPOTELA - 31. avgust 2013

 

Na zadnji avgustovski dan se je 18 udeležencev, pod vodstvom Marjana Permeta, na krožni poti povzpelo na štiri vrhove: Košutno, Kompotelo, Vrh Korena in Veliki Zvoh. Dopoldan je bilo vreme jasno, kasneje malo oblačno, vseskozi pa odlično vzdušje. Ogledali so si tudi smučarsko tekmo na vodi, se posladkali in pokrepčali s kislim mlekom.

 

FotoGALERIJA

 

 

VELIKA BAVHA - 17. avgust 2013

 

Še ena izmed letošnjih tur GK Limberk, ki sta jo odlično pripravila Irma in Stane Erjavc ter poskrbela za prijetno druženje pri koncu ture ob domačih dobrotah. Veličasten sprehod po obrobju Kaninskih podov, s številnimi brezni, žlebiči nas je pripeljal na Veliko Bavho, ki je zanimiv vrh severno pod Kaninskim pogorjem in obenem južno pod ostenjem Montaževe in Viševe skupine. Tik pod vrhom stoji speleološki bivak Modonutti-Savoia (1908 m) in veliko objektov iz I. svetovne vojne, ki so nemi pričevalci burnih dogodkov v teh gorskih prostranstvih.

 

FotoGALERIJA

 

 

OBČINA IVANČNA GORICA - POHODNIŠKA POT "PRIJETNO DOMAČE"

 

Gorniški klub Limberk je sodeloval pri trasiranju in markiranju približno ene tretjine nove krožne pohodniške poti med turistično-informacijskimi točkami v vseh dvanajstih krajevnih skupnostih občine Ivančna Gorica. Naši člani so markirali pot od Ambrusa do Debelega hriba pri Temenici. Pohodniška pot se pridružuje že trasirani kolesarski poti in je dolga približno 110 kilometrov. Nekaj utrinkov s poti si že lahko ogledate, po posameznih etapah pa bo pohodniško pot moč spoznati tudi na prihodnjih turah GK Limberk v okviru Skale.


"Krožna pot PRIJETNO DOMAČE vas pod sloganom nove celovite turistične podobe, popelje skozi dvanajst biserov občine Ivančna Gorica in omogoča sproščeno doživetje raznovrstnosti in bogatstva celotne pokrajine. Ne glede na kakšen način jo boste ubrali, peš ali s kolesom, kot avtomobilski izlet z družino, na konju ali pa vseh 12 točk celo pretečete, boste ob tem lahko uživali v prijetnem valovanju naše krajine, spoznavali naše znamenitosti in se mogoče vendarle prepustili skoraj že pozabljenim občutkom domačnosti iz časa vašega otroštva."


FotoGALERIJA

 

 

LUČKI DAN IN TURA NA KRIŽEVNIK - 10. avgust 2013

 

Na Križevnik, kjer stoji tudi Aljažev stolpiček, so se skalaši odpravili s planine Ravne. Prvotna načrtovana pot iz doline je bila zaradi nočnih neviht preveč negotova. So se pa pod vodstvom Tonča Žuntarja (GK Savinjske doline, Luče) imeli odlično v za pohodništvo zelo primernem vremenu, še zlasti glede na prejšnje prevroče dni.

 

FotoGALERIJA

 

 

PRVO RAZVITJE IN BLAGOSLOV PRAPORA SKALE - 1. avgust 2013

 

Za Slovenski gorniški klub Skala - zvezo gorniških klubov je bil letošnji 1. avgust praznični, eden tistih, ki so se zgodili za zgodovino. Skala je dobila nov prapor. Prvo razvitje je bilo opravljeno ob skalaškem križu na Škrlatici, blagoslov prapora pa je bil pri sv. maši ob kapelici sv. Cirila in Metoda v Vratih, kjer je bila izrečena tudi zahvala vsem, ki so prispevali za "žebljičke". Navzoče so prevevala iskrena čustva in veselje, svoje pa je k praznovanju dodala tudi narava. Dan je bil še posebej nepozaben za tiste gornike, ki so prvič stali na vrhu Škrlatice.

 

Skalaši, organizirani v Turistovskem klubu Skala, so imeli svoj prapor. Bil je trikotne oblike in je kot primer slovenske gorniške dediščine razstavljen v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Od tod tudi dokončna spodbuda, da je ideja o novem skalaškem praporu letos dozorela.

 

Nov prapor Slovenskega gorniškega kluba Skala ohranja ozračje zaupanja in optimizma, ki preseže znakovnost, jo umetniško nadgradi in je hkrati prenesen v geometrijsko izražanje duhovnosti. Izraža vrednote kot so urejenost, načrtnost, sistemskost, modularnost, sodobnost, dognanost, stalnost in poudarja uresničevanje ciljev Skale.

 

FotoGALERIJA

 

 

KRIŠKA JEZERA - BOVŠKI GAMSOVEC - 11. avgust 2013

 

Zaradi zaprte poti na Razor (skalni podor) je bila, ob obisku Kriških podov in njegovih jezer, tura prilagojena in je osem udeležencev pod vodstvom Emila Tomazetiča osvojilo Bovški Gamsovec ter se preko Luknje vrnilo v dolino Zadnjico.

 

FotoGALERIJA

 

 

JEPCA / KEPA - 27. julij 2013

 

Na Jepco se podajajo romarji peš in s kolesi vsako leto na dan 2. maja od leta 2004, ko je bila Slovenija sprejeta v Evropsko Unijo. Konec julija je god Sv. Ane, zato se zadnjo soboto v mesecu obhaja žegnanjski dan pri ostankih Anine koče (Annahütte 1587 m). Romarji / pohodniki prihajajo iz Slovenije in Avstrije in ne glede na to, če govorijo slovensko ali nemško, se vsi dobro razumejo. Duhovni vodja poti je bil g. France Urbanija. Pot je vodila iz Dovjega ob potoku Belca, mimo Planine Belca po kolovozih in stezah. Pri Annahütte je bila darovana žegnanjska sveta maša. Glavnina naših gornikov pa je osvojila tudi Kepo.

 

FotoGALERIJA

 

 

PO DOLINI BELEGA POTOKA - POT STOLETNICE - 7. julij 2013

 

Miloš Gabrijelčič (GK Gornjesoške doline) je tudi letos pripravil zahtevnejšo turo po dolini Belega potoka, ki se od jugovzhoda zajeda v gorsko skupino Viša (2666 m) in je ena najslikovitejših dolin v Zahodnih Julijskih Alpah. Obdajajo jo številni vrhovi z navpičnimi stenami dolomitskega značaja, zato je zelo priljubljena med plezalci. Mimo koče Brunner in bivakov Gorizia smo se povzpeli na sedlo Krniška škrbina, kjer se prične znamenita "Pot stoletnice" na Male bele špice, ki je razgibana in dobro zavarovana ferata.

 

FotoGALERIJA

 

 

TRIGLAV - NEMŠKA SMER - 6. julij 2013

 

Če ste že preplezali Slovensko smer v severni steni Triglava, si želite še več, zato bi radi odkrili še kakšno njeno skrivnost. To je vodilo naše gornike, da so si izbrali še Nemško smer in tako dodali nov kamenček v mozaiku "potovanj" na našega očaka. Triglavska stena velja za eno najlepših trdnjav v osrčju Julijskih Alp, plezanje po njej pa je pravi užitek in edinstveno doživetje, ki nikogar ne pusti ravnodušnega.

 

FotoGALERIJA

 

 

DOBRAČ - 29. junij 2013

 

Dobrač na Koroškem v Avstriji je poznana in razgledna gora. GK Karavanke in vodnik Andrej Hude je pohodnike pripeljal na vrh po zložni markirani poti oz. zahodnem grebenu, mimo slovenske cerkvice. Zanimivo je bilo srečanje z živahnimi kavkami, ki se tam počutijo res domače.

 

FotoGALERIJA

 

 

REMŠENDOL - MANGRTSKA PLANINA - 25. junij 2013

 

GK Gornjesoške doline je turo na Mangratsko planino pripravil z izhodiščem v Remšendolu, samotni dolini Belega potoka. Mitja Šavli je izbral slikovito, na trenutke adrenalinsko pot, ki je nudila gorniške užitke vsem udeležencem, z zaključkom pri brunarici na Mangrtski planini.

 

FotoGALERIJA

 

 

SLOMŠKOVA POT - 23. junij 2013

 

Tura, ki jo je vodil Franc Zabukošek, je bila opravljena v počastitev Dneva državnosti

kot praznično romanje v čast blaženemu Antonu Martinu Slomšku. Slomškova krožna pot se prične in konča v Dramljah z vmesnimi točkami Grušce, Brdce, Črešnjice, Žička kartuzija.

 

FotoGALERIJA

 

 

KALŠKA GORA - 22. junij 2013

 

To je bila tura za ljubitelje neokrnjene narave, saj je pot zelo slikovita in v zgornjem delu polna gorskega cvetja. Od Žagane peči se je 11 gornikov, pod vodstvom Bojana Okrogarja, podalo na Kalški greben in Kalško goro.

 

FotoGALERIJA

 

 

URŠLJA GORA - 16. junij 2013

 

Uršlja gora je skrajni vzhodni mejnik Karavank in leži med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem. Devet pohodnikov se je nanjo povzpelo v zjutraj malo meglenem, čez dan pa v čudovitem sončnem in toplem vremenu. Imeli so kar dva vodnika in odlična poznavalca te gore in okoliških krajev (Marjan Senica in Štefan Keber), ki sta jim mnogo povedala o sami gori, planinskem domu in cerkvi Sv. Uršule, ki je najvišje ležeča cerkev  na Slovenskem.

 

FotoGALERIJA

 

RZENIK - 15. junij 2013

 

Tradicionalni skalaški izlet na Rzenik je bil tudi letos lepo obiskan. Pohodniki so z različnih smeri prispeli na planino, kjer je mašo v čast sv. Bernardu Menthonskemu, zavetniku gornikov, daroval župnik France Urbanija. Ponovno je bilo veselo ob srečanju starih gorniških prijateljev.

 

FotoGALERIJA

 

 

PODELITEV KOCBEKOVEGA PRIZNANJA ZA LETO 2012 - 8. junij 2013

 

Kot uvod v podelitev Kocbekovega priznanja sta bili organizirani turi na Matkovo kopo (prostovoljni gorniški vodniki) in na Strelovec. Obe sta se zaključili na planšariji v Robanovem kotu, kjer je bila koča odprta prav za slovesnost ob podelitvi Kocbekovega priznanja, ki ga je za leto 2012 prejel dr. France Sevšek, dolgoletni predsednik SKALE in GK Gora.

 

Obrazložitev Kocbekovega priznanja za leto 2012

 

FotoGALERIJA

 

 

SVINJAK - 2. junij 2013

 

Nenavadno vreme za ta letni čas kroji tudi razpored tur Skale. Tako je bila tura GK Gornjesoške doline na Svinjak, namesto prejšnjo nedeljo, izpeljana ta konec tedna. Dušan Žnidarčič in Benjamin Černe sta 11 gornikov popeljala na vrh, ki se nahaja vzhodno od Bovške kotline. Čeprav se ne ponaša z veliko nadmorsko višino, je z vrha zelo lep razgled na gore nad Sočo in nad Koritnico.

 

FotoGALERIJA

 

 

PTIČJI VRH / GOLICA - 18. maj 2013

 

V velikem številu smo se zbrali na Planini pod Golico, da se podamo v svet cvetočih ključavnic in prebujene narave. Od tega nas je bila skoraj polovica (25 udeležencev) iz našega kluba Limberk. Začeli smo s sv. mašo v cerkvi Svetega Križa, ki jo je daroval župnik France Urbanija, ki je bil tudi vodnik na naši poti. Na pokopališču smo se nato poklonili spominu na Joža Čopa. Krenili smo ob Črnem potoku proti Savskim jamam, mimo Karlovega rovta na sedlo Kočna (1469 m) in po grebenu nadaljevali na Ptičji vrh. Preko sedla Suha, mimo Male Golice in vrha Krvavka (1784 m) smo osvojili legendarno Golico (1835 m). Za povratek k Svetemu Križu smo izbrali direktno zimsko pot. Ker so domačini organizirali tradicionalni praznik narcis, je bilo tudi ob zaključku zelo živahno.

 

FotoGALERIJA

 

 

ELBRUS - maj 2013

 

Naš gorniški sopotnik Silvo je bil član ekipe, ki se je povzpela na "streho Evrope", 5.642 m visoki Elbrus. Elbrus leži v Rusiji na zahodnem delu gorovja Kavkaz ob meji z Gruzijo na severno Iranski planoti.

 

FotoGALERIJA

 

 

OKROG POLOMA - sobota, 11. maj 2013

 

Prišli smo do pete letošnje ture GK Limberk. Kljub deževnemu vremenu je petnajst pohodnikov opravilo načrtovano pot v labirintu Kočevsko/Ribniških gozdov. Iz vasi Polom smo se pod vodstvom Rajka Peterlina podali skozi vas Vrbovec na Črni vrh (963 m) v grebenu Male gore. Vrhunca sta bila spusta v podzemlje, kjer sta nas s svojo velikostjo in kapniki navdušili Koblarska in Gozda jama. Zlasti je občudovanja vredna Koblarska jama, ki je eno največjih prazgodovinskih jamskih grobišč in kultni prostor v Sloveniji.

 

FotoGALERIJA

 

 

MEDVEDJAK /TERSKE STENE IN MOZIRSKE PLANINE - sobota, 4. maj 2013

 

Gorniški klub Savinjske doline in vodnik Tonč Žuntar je izvedel vzpon na Medvedjak po Terskih stenah, ki so lepo vidne iz Radmirja in so del Mozirskih planin (Golte). Lepa spomladanska tura je bila, s plezalnim delom, že kar dobra priprava na zahtevnejše vzpone v poletnih mesecih. Razkošje pomladnega cvetja je dodalo svoj kamenček v mozaik lepih vtisov. Tudi tokrat je vodnik poskrbel za bogat zaključek ture.

 

FotoGALERIJA

 

 

SVETE VIŠARJE - sreda, 1. maj 2013

 

Kot že vrsto let je GK Karavanke tudi letos organiziral romarski pohod ob kapelicah, ki jih je umetniško ustvaril g. Tone Kralj, do Svetih Višarij. Letos je bila, ob obilici snega, narava odeta v zimsko podobo. Mašo za domovino je, ob somaševanju dveh duhovnikov, daroval g. župnik Franc Urbanija.

 

FotoGALERIJA

 

 

PO ANGELSKI GORI - sobota, 27. april 2013

 

GK dr. Henrik Tuma (vodnik Stojan Torkar) je za 20 udeležencev pripravil obisk Gore, planotastega sveta nad zgornjo Vipavsko dolino in njenih številnih zanimivosti. Od kamnitega polža, Otliškega Maja, škrapelj vrh Binčuša, domačije na Sinjem vrhu in znamenitega Otliškega okna.

"Ljudje so si nastanek Otliškega okna razlagali z zanimivimi legendami – tako naj bi okno v jezi naredil hudič s svojim rogom – dejstvo pa je, da je okno poimenovalo  vas Otlica (da je gora votla, narečno otla), vas pa je potem vrnila ime oknu."

 

FotoGALERIJA

 

 

KRVAVICA IN ČRNI VRH (ČEMŠENIŠKA PLANINA) - sobota, 20. april 2013

 

Legenda o Krvavici pravi: "Nad Št. Jurijem ob Taboru je Ojstrica in za njo Krvavica. Tam so vrgli Veroniko Deseniško preko skal. Branila se je, ali ni ji pomagalo. Zato pa še dandanašnjih dni hodi ob mesečnih nočeh na skale sedet. Po njeni nemili usodi se tista gora imenuje Krvavica.

Po njenih sledeh smo se, ob belem dnevu, odpravili na četrti letošnji turi GK Limberk. 23 Veronikinih "iskalcev" se je iz kraja Loke, skozi naravno okno, kjer so v pomoč jeklenice in skobe, povzpelo na vrh, s katerega se spuščajo od 50 do 150 m visoke navpične stene, ki dajejo "alpski pridih". 

Pot smo nadaljevali v smeri Čemšeniške planine, mimo Gunetove glave na Črni vrh in do Koče na Čemšeniški planini. Sledil je spust proti Vranskemu in za "piko na i" še ogled ruševin na Starem gradu, ki je povezan z legendo o Krvavici.

 

FotoGALERIJA

 

 

BENEŠKA SLOVENIJA - KOLOVRAT - sobota, 13. april 2013

 

Tokrat smo obiskali Beneško Slovenijo, kamor nas je pod vodstvom Antona Štruklja popeljal GK Gornjesoške doline. Pot je vodila do izvira reke Idrije, mejne reke med Italijo in Slovenijo, nato pa smo prečkali italijansko mejo do slikovite vasice Breg. Nadaljevali smo skozi skoraj zapuščene vasi in se nato povzpeli na vrh Kolovrata. Z grebenske poti so se odpirali čudoviti razgledi. Tura se je zaključila pri koči Solarje, kjer je bilo poskrbljeno za okusno okrepčilo.

 

FotoGALERIJA

 

 

NEBEŠKA GORA - sobota, 6. april 2013

 

Tretje letošnje ture GK Limberk, ki jo je vodil Janez Mežan, ni zmotila neobetavna vremenska napoved. 17 gornikov se je podalo na spomladanski pohod, ki pa se je spremenil v zimsko avanturo.

Zbrali smo se na Svibnem pod razvalinami gradu Ostrovrharjev. Domači župnik nam je prijazno predstavil prvotno gotsko cerkev sv. Križa, ki je bila med najlepšimi na Slovenskem in ostalo področje fare, ki obsega južno pobočje Kuma, v smeri juga seže preko potoka Sopote, od koder se z izjemo ošiljenega Ostrega vrha že sluti mehka stran dolenjskega gričevja.

Nato smo se podali na dokaj strmo pot proti dolenjskemu očaku Kumu, kjer so nas proti vrhu čakale zimske radosti, ki so bile še posebej adrenalinske pri spustu in vzponu na Nebeško goro, najvišjo točko občine Radeče. Sledil je spust proti Zagradu. Ob povratku smo si ogledali še slap Sušjek, ki pa ob svoji vodnatosti ni kazal "suhe" podobe.

 

FotoGALERIJA

 

 

SKUPŠČINA SKALE 2013 - sreda, 3. april 2013

 

Skupščina slovenskega gorniškega kluba Skala je potekala v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Uvodoma je gospod Miro Eržen, direktor muzeja in podpredsednik Planinske zveze Slovenije, orisal dejavnost in problematiko te edinstvene ustanove.
Dnevni red skupščine je obsegal poročila predsednika Skale, predsednika nadzornega odbora in častnega razsodišča ter poročila predsednikov oz. predstavnikov klubov Skale. Predstavljeni so bili cilji in program dela za leto 2013. Poudarjeno je bilo dobro sodelovanje Skale s Planinsko zvezo Slovenije, ki omogoča reševanje odprtih zadev.

Z člane Skale je pomembna informacija, da se bodo do poletja izdelali skalaški prapor (za katerega je še možno prispevati sredstva za nakup žebljičkov in trakov) ter nova skalaška zastava in zastave posameznih klubov Skale.

 

FotoGALERIJA

 

 

VIA HISTORICA ŠENTJUR /RIFNIK - RESEVNA/ - ponedeljek, 1. april 2013

 

Kulturno zgodovinsko "pot v Emavs" na Rifnik (570 m) in Resevno (641 m) je pripravil Franc Zabukošek (GK dr. Henrik Tuma). Začela se je z ogledom zanimivega železniškega muzeja v Šentjurju, ki ima bogato kulturno in naravno dediščino. V kulturno sodijo skladatelji Ipavci in borec za severno mejo Franjo Malgaj. V nadaljevanju si je 12 pohodnikov ogledalo srednjeveški grad Rifnik in arheološke najdbe iz antike na vrhu Rifnika. Resevna pa je znana iz dogodkov v času okupacije in po planinskem domu s 60-letno tradicijo.

 

FotoGALERIJA

 

 

REDNI LETNI OBČNI ZBOR GK LIMBERK- torek, 26. marec 2013

 

Osrednja točka dnevnega reda je bila izvolitev novih organov vodenja za naslednje mandatno obdobje. Predsednik bo tudi v prihodnje Marjan Perme, ki so mu člani še enkrat čestitali za prejem Kocbekovega priznanja, najvišjega priznanja Zveze gorniških klubov Skala za dolgoletno delo v gorništvu, podpredsednik pa Janez Mežan. Nova je tudi sestava upravnega odbora, nadzornega odbora in častnega razsodišča.

Soglasno so bila sprejeta poročila o delu v letu 2012 (letno poročilo, finančno poročilo in poročilo nadzornega odbora). Obravnavan je bil plan dela in aktivnosti za leto 2013. Sprejeta so bila dopolnila Pravil GK LImberk, ki bodo omogočala delo posameznih sekcij v okviru kluba. Prisotne je nagovoril tudi predstavnik Zveze športnih organizacij Grosuplje g. Andrej Cevc. Občni zbor se je zaključil s prijetnim druženjem.

 

FotoGALERIJA

 

 

POVRŠNICA - sobota, 23. marec 2013

 

Drugo turo GK Limberk v letošnjem letu je vodila Majda Sadar ob udeležbi 26 pohodnikov. Zanimiva krožna pot iz Šentruperta po okoliških gričih je pokazala bogato sakralno dediščino in lepote dolenjske pokrajine. Od križevega pota s kapelo Žalostne Matere Božje in Vesela gore, do gradu Škrljevo, Okroga, gotske cerkve sv. Barbare in pomenljive najvišje točke ture - Nebes. Ob številnih vinogradih in zidanicah se eni izmed njih ni dalo izogniti.

 

FotoGALERIJA

 

 

POREZEN - sobota, 16. marec 2013

 

Prava zimska pravljica se je zgodila pod vodstvom Vincenca Gartnerja (GK Karavanke). Veličastni razgledi na Spodnje Bohinjske gore in vrhove nad Baško grapo so 16-tim gornikom ponudili nepozabno doživetje in obilo dobre volje.

 

FotoGALERIJA

 

 

IZ BREZOVICE PO OBROBJU LJUBLJANSKEGA BARJA - sobota, 9. marec

 

Spomladanske pripravljalne ture po vzpetinah na južnem robu Ljubljanskega barja se je udeležilo 25 pohodnikov. Vodnik Samo Zupančič (GK dr. Henrik Tuma) je začel druženje s prakso, ki jo kaže posnemati tudi v bodoče - razgibavanjem telesa in duha. Obiska lokalnih zanimivosti in dobrega razpoloženja niso pokvarile niti dežne kaplje ob zaključku. Kot je za ture na tem koncu že tradicija, se je le ta končala ob obloženi mizi in domačih dobrotah.

 

FotoGALERIJA

 

 

Slavnostna akademija ob 120. obletnici ustanovitve Slovenskega planinskega društva - sreda, 27. februar 2013

 

Planinska zveza Slovenije je pripravila slavnostno akademijo ob 120. obletnici ustanovitve Slovenskega planinskega društva, ki so se je, na povabilo organizatorjev, udeležili tudi predstavniki Skale.

Zveza danes združuje že 277 planinskih društev oz. več kot 57.500 članov. Slovensko planinsko društvo, katerega naslednica je planinska zveza Slovenije, je bilo ustanovljeno 27. februarja 1893 v nekdanji gostilni Malič v središču Ljubljane.

Slavnostna akademija je minila v znamenju kulturnega programa, ki so ga pripravili planinski ustvarjalci sami. V preddverju Linhartove dvorane Cankarjevega doma sta bili na ogled tudi dve razstavi, Življenje pod Triglavom in 120 let SPD/PZS.

 

 

1. SKALAŠKI ZIMSKI TRIATLON - sobota, 16. februar 2013

 

Prvi skalaški zimski triatlon, ki ga je pripravil predsednik Skale dr. Gregor Gomišček, je povsem upravičil pričakovanja. Bolj kot tekmovanje je bil v ospredju družabni in poučni vidik, zmagovalci pa smo bili na koncu vsi, ki smo uživali v lepotah zimskega sveta. Člani GK Limberk smo bili dobesedno brez konkurence.

Triatlon je vključeval hojo brez smuči oz. tek na tekaških in turnih smučeh do slapa Peričnik. Sledilo je adrenalinsko ledno plezanje v soteski Mlačca v Mojstrani, kjer se je odvijal tudi 4. Humarjev memorial za slovenski pokal v lednem plezanju. Tretja panoga je bil še veleslalom na žičnici v Mojstrani. Kot se spodobi, je razglasitev rezultatov potekala za skupno mizo.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠMARNA GORA - petek, 8. februar 2013

 

Tradicionalni skalaški izlet ob slovenskem kulturnem prazniku smo tudi letos zaznamovali z udeležbo pri sveti maši, ki jo je v cerkvi na Šmarni gori, v spomin na vse kulturnike, daroval župnik France Urbanija.

 

FotoGALERIJA

 

 

ROŽNIK - sobota, 2. februar 2013

 

Na obletnico ustanovitve Skale se nas je tokrat zbralo 14 gornikov, od tega trije člani GK Limberk. Kljub nič kaj obetavnemu vremenu smo po zavitih vodnikovih poteh prišli do cilja, kjer nas je pričakalo zaprto gostišče. Premrle ude smo ogreli s popotnico iz nahrbtnikov in odlično potico, ki jo je spekla udeleženka. Po zapeti skalaški himni je imel pozdravno-slovesni govor predsednik dr. Gregor Gomišček. O razvoju planinstva pri nas pred drugo svetovno vojno, o Piparjih pa je nekaj zgodb in anegdot dodal dr. France Sevšek. Kulturno obogateni smo se v skalaškem duhu vrnili v dolino.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠENTLOVRENSKI KROG - sobota, 26. januar 2013

 

Zgodila se je prva letošnja tura GK Limberk, ki jo je zelo dobro organiziral vodnik Ferdinand Zajec. Kar 48 udeležencev je prehodilo Šentlovrenski krog po prirejeni trasi in uživalo v idiličnih zimskih razmerah. Ob koncu ture je bila darovana sv. maša za srečno gorniško sezono v cerkvici sv. Duha v Žubini. Za dober zaključek pa je bilo poskrbljeno tudi za telesno hrano.

 

FotoGALERIJA

 

 

MALI GOLAK- sobota, 19. januar 2013

 

Nočna tura na Mali Golak (1495 m) je imela to posebnost, da je potekala ob soju svetilk in snežink, ki so v teh dneh naše stalne spremljevalke. Bogdan Ambrožič (GK dr. Henrik Tuma) je 17 zagnanih gornikov popeljal na vrh s Predmeje, mimo Iztokove koče.

 

FotoGALERIJA

 

 

MRZLICA IN GOLAVA- sobota, 12. januar 2013

 

Gorniški klub Savinjske doline, Luče je pripravil zanimivo krožno turo na Mrzlico in Golavo. Za sredino januarja so bile vremenske razmere več kot idealne. Vodnik Bojan Okrogar nas je na zbornem mestu počastil z jutranjo kavico in rogljičkom. 31 udeležencev je pot vodila do Planinsko rudarskega doma na Kalu in naprej do vrha Mrzlice. Odstirali so se nam čudoviti razgledi in igra narave, ki je drevje ovila v bela, ivnata oblačila. Po poštenem okrepčilu v Planinskem domu na Mrzlici je sledil spust in nato zelo strm vzpon na Golavo, na kateri stoji ličen bivak. Po slikovitem grebenu smo se vrnili na izhodišče.

 

FotoGALERIJA

 

 

DOBRČA - sobota, 5. januar 2013

 

Tradicionalni novoletni pohod, kot uvod v gorniško koledarsko leto, je po novem na soboto po novoletnih praznikih. Pod vodstvom Francija Jesenka ga je organiziral GK Karavanke. Z vrha Dobrče je čudovit razgled na Karavanke in Kamniške Alpe, pred kočo na Dobrči pa smo uživali v pogledih na Bled, Jelovico, Pokljuko in Julijske Alpe.

 

FotoGALERIJA

 

 

LETO 2012

 

 

PREDBOŽIČNO SREČANJE SKALE - petek, 14. december 2012

 

Tradicionalno predbožično srečanje članov in prijateljev Slovenskega gorniškega kluba Skala je letos organiziral naš gorniški klub. Zbrali smo se na turistični kmetiji Fajdiga v Temenici.

Navzoče sta uvodoma nagovorila predsednik GK Limberk Marjan Perme in predsednik SGK Skala dr. Gregor Gomišček.

V prvem delu srečanja je bil predstavljen nov Gorniški klub jadralnih padalcev, nato pa smo se ob posnetkih na platnu in iskrivih komentarjih Janeza Mežana spomnili na nekaj trenutkov iz življenja in dela Skalašev v letu 2012. Pred in po večerji so temperaturo in utrip dvignili harmonikarski trio in violinist. Seveda ni manjkalo medsebojno obdarovanje. Trije novi člani GK Limberk pa so slovesno prejeli članske izkaznice.

 

FotoGALERIJA

 

 

LAŠČEK - nedelja, 18. november 2012

 

Poznojesenske ture GK Gornjesoške doline na najvišji vrh Banjške planote Lašček (1071 m), ki jo je vodil Benjamin Černe, se je udeležilo 21 pohodnikov. Pot smo pričeli in končali v Srednjem Lokovcu, ki skupaj z Gornjim in Spodnjim Lokovcem tvori eno najdaljših vasi v Sloveniji. Popotovanje je potekalo po razgibanem terenu gozdov, grap in pašnikov. Prevzele so nas podobe samotnih, mogočnih, zapuščenih domačij, ki so nemi pričevalci preteklega živahnega življenja na tem področju. Za zaključek smo si ogledali še muzejsko zbirko kovaštva, s praktičnim prikazom kovaških spretnosti ter stalno razstavo, posvečeno domačinu, mons. Metodu Pirihu, koprskemu škofu. Sledi je še ogled cerkve sv. Petra in Pavla in svojevrstnega kovanega križa na pokopališču.

 

FotoGALERIJA

 

 

LIPNIK, KAVČIČ, ŽBEVNICA, GOLIČ, KOJNIK - sobota, 10. november 2012

 

Turo po kraških goličavah Primorske smo pričeli v Zazidu. Na Kraškem robu, kjer se apnenčasti kraški svet terasasto spušča proti flišnim pobočjem Bržanije, stoji neizrazit travnat vrh Lipnik (804 m). Z njega smo se povzpeli na Kavčič (879 m) ter Golič (890 m) in po razglednem grebenu nadaljevali do Kojnika (802 m). Dva najhitrejša udeleženca pa sta osvojila še hrvaški vrh Žbevnico (1014 m).

 

FotoGALERIJA

 

ROGATEC IN LEPENATKA, sobota, 13. oktober 2012

 

GK Savinjske doline, Luče je organiziral še eno iz niza zanimivih tur, ki pa je potekala v neugodnih vremenskih razmerah. Ture se je pod vodstvom Bojana Okrogarja udeležilo pet pohodnikov. Ves čas jih je spremljal dež, zato so s prelaza Kal prečili na travnike zg. Špeha in se spustili v Luče. Za vzpon in spust so porabili 5 ur. Več sreče pa je naslednji dan imelo pet članov GK Limberk, ki so opravili celotno načrtovano turo, vključno s prečenjem na prelaz Črnivec.

 

FotoGALERIJA

 

 

JEZERO LUŽNICA IN RDEČI ROB, sobota, 6. oktober 2012

 

Skupina planincev Planinskega društva Janez Trdina Mengeš in Planinske sekcije Lek (med njimi je bilo tudi 5 članov GK Limberk) je obiskala krnsko jezero Lužnico in se povzpela na Rdeči rob. Iz vasi Krn so krenili preko Planine Kuhinja, Planine Kašine in Leskovice do gorskega očesa jezerca Lužnice. Kljub nestanovitnim vremenskim razmerami so obiskali še 1913 m visoki Rdeči rob in se vpisali v knjigo gornikov, ki je lepo shranjena v miniaturnem Aljaževem stolpiču. Misel na vzpon na 2013 m visoki Škofič pa so opustili zaradi poslabšanja vremenskih razmer. Po opravljeni turi so obiskali še rojstno hišo pesnika Simona Gregorčiča v Vrsnem in tam po ogledu izvedli še kratek kulturni program.

 

FotoGALERIJA

 

 

PLANINA KLEK, sobota, 6. oktober 2012

 

Pod vodstvom Francija Jesenka (GK Karavanke) smo v lepi jesenski kulisi obiskali Klek, najvišje ležečo planino v SV delu Pokljuke, v robnem delu Triglavskega narodnega parka. Klek je ena najpomembnejših visokogorskih planin, kjer sta se v preteklosti prepletala rudarstvo in pašništvo in je bogata z rastlinskimi in živalskimi vrstami. Na planini se v poletni sezoni še pase živina, zanimiva pa je tudi stavbna in arheološka dediščina. Del tega srečanja preteklosti in sedanjosti je bilo tudi zadovoljnih 22 pohodnikov, ki jih je vodnik razvajal z domačimi dobrotami. Da je letošnja gobarska "letina" izjemna, smo se lahko prepričali na vsakem koraku. Ob koncu je sledil še ogled Pokljuške soteske.

 

FotoGALERIJA

 

 

VEVNICA, nedelja, 16. september 2012

 

Šest gornikov je pod vodstvom Benjamina Černeta in Dušana Žnidarčiča (GK Gornjesoške doline) izvedlo eno najbolj velikopoteznih tur v naših Alpah. Po znameniti plezalni poti "Via della vita" (Pot življenja) so se povzpeli na Vevnico (2340 m) in opravili izjemno zahtevno grebensko prečenje na Strug in Ponce.

 

FotoGALERIJA

 

 

PECA, sobota, 15. september 2012

 

GK Savinjske doline, Luče (vodnik Bojan Okrogar) nas je z avstrijske strani popeljal na vrhove Pece. Jesenska tura je bila za 17 udeležencev že kar prva zimska. Izhodišče je bilo na planini Luža, od koder smo prečili na planino Zg. Luža, kjer so nas razveselili idilična brunarica in napozabni razgledi. Naprej so nas vodile avstrijske markacije vse do grebena in desno na vrh Bistriške špice s križem. Od tam smo se spustili na sedlo in se vzpeli še na mejni Končnikov vrh. Na njem bodo prihodnje leto postavili Aljažev stolpič. Pod vrhom je križišče poti za žičnico na avstrijski strani, mi pa smo preko sedla nadaljevali na "našo" Peco - Kordeževo glavo. Sledil je še strm spust do Koprivne (prav so prišle tudi "smučarske spretnosti") in povratek na planino Luža.

 

FotoGALERIJA

 

 

RINKE ČEZ ŽMAVČARJE, sobota, 8. september 2012

 

Kot je bilo zapisano v napovedi ture, je ob koncu poletja, modri nebesni mir pokrival svet in današnji cilj. To sta bili Koroška Rinka, s katere se grebeni vejajo na vse strani in Kranjska Rinka. Z Malih podov sta dostopni iz krnice, ki jo oklepata. Pristop na Male pode, ki ni markiran, je iz Bistrice, mimo spodnje postaje na Kokrsko sedlo čez Žmavčarje in nato mimo bivaka do označene poti na Tursko goro ter po poti na Rinke. 11 gornikov je varno vodil Boris Milikič (Turni klub Gora).

 

FotoGALERIJA

 

 

SKALA / MANGRT, nedelja, 19. avgust 2012

 

Ponovno so nas prijazno sprejeli medse gorniški prijatelji iz GK Gornjesoške doline in nas popeljali na 2133 metrov visoki vrh Skale v pogorju Mangrta, na katerem smo ob 85. obletnici ustanovitve Skale postavili vpisni stolpič. Poskrbeli so za zelo dobro varovanje in nam tako olajšali vzpon.

Izhodišče je bilo na Mangrtskem sedlu, od koder smo se prek strmega travnatega pobočja dvignili do sedla v mejnem grebenu s pomenljivim imenom Sedelce. Po precej krušljivem svetu smo prečili v grapo med obema vrhovoma Skale. Iz nje vodi po jugovzhodnem pobočju žleb, po katerem smo se usmerili po policah levo na pobočje in se nato po ploščah in skrotju vzpeli na glavni vrh Skale.

V nadaljevanju smo se razdelili v dve skupini. Prva se je preizkusila na znameniti ferati Via Italiana, druga pa je opravila vzpon na Mangrt po Slovenski poti in se vrnila po Italijanski smeri. Nekaj udeležencev pa je uživalo na samem Mangrtskem sedlu in spodbujalo kolesarje in tekače na tradicionalnem "jurišu" na Mangrt. Dan smo v prijetnem druženju zaključili na Mangrtski plani pri brunarici domačega kluba.

 

FotoGALERIJA

 

 

PRISOJNIK / PRISANK, sobota, 11. avgust 2012

 

Gorniški klub Gornjesoške doline je pod vodstvom Emila Tomazetiča organiziral turo na 2547 m visoki Prisank z Vršiča po Kopiščarjevi poti. Zavarovana smer skozi Prednje okno spada med najtežje v naših gorah. 16 gornikov je doživelo pravo visokogorsko simfonijo, saj imaš ob vzponu skozi okno občutek, da si vstopil v gotsko katedralo.

 

FotoGALERIJA

 

 

TRIGLAV - SEVERNA STENA, petek, 3. avgust 2012

 

Nadaljuje se osvajanje naših najvišjih vrhov. Nekaj gornikov je imelo možnost, da se je na Triglav povzpelo po severni steni. Ob povratku pa je sledil še vzpon na Cmir, od koder je pogled na Triglavsko severno steno še posebej veličasten.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠKRLATICA, sreda, 1. avgust 2012

 

Škrlatico odlikuje zelo lep pogled na okoliške gore še posebej na Triglav. Tradicionalne skalaške ture se je v lepem vremenu udeležilo lepo število gornikov. Škrlatica ima za skalaše prav poseben pomen, saj na njenem vrhu stoji skalaški križ. Ob njem je bila tudi letos kratka svečanost ob obletnici blagoslovitve novega križa, po koncu ture pa v kapelici sv. Cirila in Metoda v Vratih še sv. maša, ki jo je daroval gospod France Urbanija.

 

FotoGALERIJA

 

 

MONTAŽ, torek, 24. julij 2012

 

"Če je Triglav najvišja in s pripovedkami najbolj bogata gora v Julijskih Alpah, Suhi plaz (Škrlatica) najbolj divja, Jalovec najdrznejša, Mangart najslikovitejša, Razor najbolj odlična, Viš najbolj bleščeča, Kanin najbarvitejša in najbolj nenavadna, potem je Montaž največji in najmogočnejši." (citat iz knjige "Iz življenja gornika" alpinista in pisatelja dr. Julijusa Kugyja).

Montaž je 2753 m visok vrh v zahodni skupini Julijskih Alp. Pristno slovensko ime te visoke gore je Špik nad Policami, v rabi pa je tudi ime Poliški Špik. Montaž je najvišji vrh Zahodnih Julijskih Alp in je za Triglavom drugi najvišji vrh celotnih Julijcev.

Pod vodstvom Janeza Mežana ga je nekaj naših gornikov osvojilo v okviru priprav na načrtovane zahtevne jesenske ture. Za pristop so izbrali Findenegov ozebnik, mimo bivaka Suringar. Sestop so opravili preko Pipanove lestve in nato nadaljevali po zavarovani prečki vse do Špika Hude police.

 

FotoGALERIJA

 

 

BREDENJE PO REKI ZALI (IŠKI), sobota, 14. julij 2012

 

Letos je sledilo nadaljevanje svojevrstne rečne "avanture" po Zali in Iški. Gorniški klub dr. Henrik Tuma oz. njegov vodnik Samo Zupančič nas je peljal z Rakitne po poti, ki se najprej strmo spusti proti sotočju Zale in Iške. Tam smo stopili v vodo in dobršen del poti prebredli. Vmes so nas čakali še balvani, ki jih je bilo potrebno preplezati (prav je prišla tudi vrv) in številni slapovi ter tolmuni. Kar nekaj udeležencev se ni moglo upreti skoku v bistro kopel. Vodnik je ob koncu ture poskrbel za osvežitev tudi "od znotraj".

 

FotoGALERIJA

 

 

VELIKO ŠPIČJE, nedelja, 8. julij 2012

 

V lepem poletnem dnevu je Miloš Gabrijelčič (GK Gornjesoške doline) organiziral turo na Veliko Špičje (2.398 m), ki je najvišji vrh v grebenu od Prehodavcev proti jugozahodu in ki na zahodni strani zapira Dolino triglavskih jezer. 15 udeležencev je uživalo v lepotah gorskega cvetja in razgledih po planotah Komne, dolini Triglavskih jezer, Triglavu in goram okoli njega ter proti goram nad zgornjim Posočjem.

 

FotoGALERIJA

 

 

BRINICA IN VELIKI VRH, nedelja, 24. junij 2012

 

Izleta na Brinico in Veliki vrh (GK Gornjesoške doline, vodnik Mitja Šavli) v podaljšanem grebenu Kobariškega Stola, med državno mejo in Tersko dolino na skrajnem severnem delu Benečije, se je udeležilo devet gornikov. Izlet je minil v lepem, sončnem vremenu, ob lepih razgledih in obilici cvetja.

 

FotoGALERIJA

 

 

100- LETNICA SLOVENSKEGA GORSKEGA REŠEVANJA, sobota, 16. junij 2012

 

Gorski reševalci, gorniki,  planinci smo v Kranjski Gori skupaj zaznamovali stoletnico slovenskega gorskega reševanja. V 100 letih je bilo opravljenih 8.366 reševanj in iskanj.
Poleg prikazane vaje GRS o reševanju z žičnice, iskanja zasutih z reševalnimi psi in helikopterskega reševanja smo se udeležili slavnostne povorke  in proslave.
V slavnostni povorki  z našo zastavo je bilo 19 skalašev (4 GK Limberk, 4 GK Karavanke, 3 GK Zgornjesoške doline, 1 GK dr. Henrik Tuma, 2 kolesarja Kluba gorskih kolesarjev Volja  in 5 GK Turni klub Gora).

 

FotoGALERIJA

 

 

RZENIK, sobota, 16. junij 2012

 

Gorniški klub dr. Henrik Tuma je pod vodstvom predsednika Skale dr. Gregorja Gomiščka organiziral tradicionalni skalaški izlet na planino Rzenik. Tam je g. France Urbanija daroval sveto mašo v čast sv. Bernardu Menthonskemu, zavetniku gornikov. Udeleženci so obudili spomin na letos preminulega zaslužnega skalaša Metoda Humarja.

 

FotoGALERIJA

 

 

KOK - STARHAND, sobota, 9. junij 2012

 

V zahodnem delu Karnijskih Alp se raztezajo štirje vrhovi (Kok 1941 m, Lepi Vršič 1991 m, Konjščica 1922 m in Starhand 1968 m). Izhodišče ture je bilo v Trbižu, od tam se po markirani trasi pot vije na vse štiri vrhove. Prvi trije so v Italiji, zadnji pa se razteza po Avstriji. Udeleženci so se, kljub spremenljivim razmeram, vračali z lepimi vtisi.

 

FotoGALERIJA

 

 

RIM, ponedeljek, 4. junij 2012

 

Štirje skalaši iz GK Limberk, ki se nismo udeležili sobotne ture na Gubno, zaradi romanja v Rim, smo imeli čast, da smo se v ponedeljek 4. junija, udeležili državne proslave ob 20. obletnici odprtja veleposlaništva in praznovanju slovenske državnosti 25. junija.

Na to svečanost smo prišli kot spremljevalci pevske Vokalne skupine Cantante Domino iz Kočevja in kot člani društva prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji. Ob dvanajsti uri smo imeli sprejem na slovenskem veleposlaništvu v Vatikanu. Sprejela nas je veleposlanica njena ekscelenca Maja Marija Lovrenčič Svetek, ki je pazljivo prisluhnila pevcem Cantante Domino in tudi slovenskim Jakobovim popotnikom.
Zvečer ob 18. uri je bila slavnostna maša v baziliki Marije Snežne v Rimu. Ob somaševanju 25 duhovnikov in obeh prejšnih apostolskih nuncijih v Sloveniji so bili povabljeni tudi drugi diplomatski predstavniki akreditirani pri Svetem sedežu. Sveto mašo je spremljal naš slovenski zbor iz Kočevja pod vodstvom Franca Štefaniča, ki je po maši v isti kapeli imel še kratek koncert za vse prisotne. Potem je sledila še pogostitev za diplomate in nas romarje na terasi cerkve Marije Snežne. Ta enkratni dogodek nas je še močneje utrdil v prepričanju, da smo Slovenci, čeprav majhen, vendar popolnoma enakovreden narod v evropski družbi.   

 

FotoGALERIJA

 

 

GUBNO, nedelja, 3. junij 2012

 

Malo obiskan dvatisočak Gubno (2035 m) je vrh v grebenu Karavank med Kepo in Dovško Babo. Zaradi svoje odmaknjenosti nudi svojevrstne užitke. Šest gornikov se je podalo na zanimivo turo po brezpotjih.

 

FotoGALERIJA

 

 

PO SUHO KRANJSKIH POTEH, sobota, 26. maj 2012

 

Suho krajino, ki je že del Dinarskega sveta, smo obiskali na tokratni turi GK Limberk. Rajko Peterlin je pripravil pravo popotovanje po tej skrivnostni pokrajini. Srečali smo se s številnimi cerkvicami in njihovimi znamenitostmi: Zagradec, Kamni vrh, Brezov dol, Ratje, Prevolje, Seč in Polom. Manjkal ni niti spust v podzemski svet. Vseskozi nas je spremljala prijaznost domačinov in njihove dobrote. Dobra voljo sta pričarali tudi harmonika in domača pesem. Ob koncu smo pokukali v Štupnikov mlin, ki še goji staro tradicijo mlinov na Krki.

 

FotoGALERIJA

 

 

VELIKI IN MALI VRH

PODELITEV KOCBEKOVEGA PRIZNANJA ZA LETO 2011

sobota, 19. maj 2012

 

Gorniški klub Savinjske doline, Luče je v idiličnem okolju cerkvice sv. Duha pod Olševo, podelil Kocbekovo priznanje za leto 2011. Kot uvod v podelitev je vodnik Tonč Žuntar z domačini organiziral pohod ob mejnih kamnih od Pavličevega sedla na Veliki in Mali vrh. Obiskali smo tudi cerkvico sv. Lenarta na avstrijski strani, kjer se drugo soboto v avgustu srečujejo romarji z obeh strani meje. Letošnji maj je na nekaterih delih poti pričaral še zimsko podobo, o izjemnih razgledih pa govorijo fotografije in se jih težko opiše z besedami.

 

Osrednji dogodek, podelitev Kocbekovega priznanja Marjanu Permetu, predsedniku GK Limberk in tajniku Skale, za dolgoletno delo v gorništvu, je potekal v prazničnem razpoloženju, ki sta ga popestrila tudi domača pevca. Marjan Perme je, ob zahvali za prejeto priznanje, predstavil v samozaložbi izdano publikacijo Gorniški zapiski 1999 - 2009, v kateri je v obliki potopisov strnil vtise gorniških in kolesarskih doživetij.

 

Marjanu čestitamo za prejeto priznanje, domačemu gorniškemu klubu pa se zahvaljujemo za organizacijo in pogostitev.

 

FotoGALERIJA

 

Iz obrazložitve ob podelitvi priznanja:

 

Marjan Perme je zaslužen, da je Skala, pri katere ustanovitvi je aktivno sodeloval in z njo slovensko gorništvo, postala to, kar danes je – povezovalka ljudi, ki so jim gore ideal, vreden ljubezni, truda in naporov. Njegovo delo je v minulem obdobju prav posebej zaznamovalo gorniško dejavnost Skale. Njegova vizija je bila, da se na območju Dolenjske ustanovi gorniški klub, ki bo na tem prostoru širil in uresničeval vrednote in cilje Skale. Pod njegovim vodstvom je GK Limberk iz leta v leto pridobival nove člane in je zrasel v enega od najštevilčnejših klubov Skale.


Med njegove pomembne dosežke uvrščamo vzgojo in usposabljanje prostovoljnih gorniških vodnikov, saj je varna hoja pri spoznavanju gora, narave in naše kulturne dediščine eno od temeljnih načel delovanja kluba. Vedno se je zavzemal, da kraje na svojem območju spoznavamo sami in jih predstavimo tudi drugim. Zato klub vsako leto organizira številne ture, na katerih je poudarek na druženju ter prijaznem odnosu do narave in bogate kulturne dediščine Dolenjske. Pomembno je sooblikoval današnjo podobo tako Gorniškega kluba Limberk kot tudi Slovenskega gorniškega kluba Skala - zveze gorniških klubov.

 

 

GLINŠČICA, sobota, 12. maj 2012

 

Dolina reke Glinščice je del naravnega rezervata in je edini naravni prehod z morja na Kraško planoto. 23 pohodnikov je pričakala v vsem svojem sijaju in razkošju pomladnega cvetja. Pogledi na Tržaški zaliv so spomnili na prihajajoče poletne radosti. Boljša polovica vodnika Stojana Torkarja (GK dr. Henrik Tuma) pa je z domačimi dobrotami poskrbela za prijeten zaključek ture. Večina se je odpravila še na krajši obisk znamenitih jam v Ocizli.

 

FotoGALERIJA

 

 

KROKAR, sobota, 5. maj 2012

 

Ponovno nas je pot vodila na Kočevsko. Tokrat nas je (32 pohodnikov) vodnik Marjan Perme popeljal na 1122 m visok vrh Krokar, ki se nahaja v osrčju istoimenskega pragozda. Z vrha, ki se prepadno spušča proti dolini reke Kolpe, se nam odpre lep razgled na hribovje, ki obdaja zgornji tok reke Kolpe. Oster prehod z gozdnate planote v strma južna pobočja v miniaturi spominja na znani Grand Canyon v ZDA. Za razliko od omenjenega kanjona, ki je obdan s puščavo, se tu bohoti bujna vegetacija, saj smo občudovali prava polja divjega česna in najbolj južna rastišča narcis v Sloveniji. Ob povratku smo se povzpeli še na Krempo (942 m) in turo zaključili v prijetnem druženju. Zaključna fotografija je nastala ob medvedu, ki pa je imel na srečo "lesene" okončine.

 

FotoGALERIJA

 

 

SVETE VIŠARJE, torek, 1. maj 2012

 

Kot vsako leto, je tudi letos GK Karavanke organiziral romarski pohod ob kapelicah, ki jih je umetniško ustvaril Tone Kralj, do Svetih Višarij.

O nastanku božje poti na Svetih Višarjah se je ohranilo staro izročilo, ki pravi, da je leta 1360 neki pastir iz Žabnic iskal izgubljene ovce. Našel jih je na vrhu Višarij, klečeče okoli brinovega grma. Začudeni pastir je zagledal v njem lep lesen kip Marije z Jezusom.

Blizu 70 pohodnikov se je, ob somaševanju dveh duhovnikov, višarski Mariji priporočilo in zahvalilo za srečno prehojene poti.

 

FotoGALERIJA

 

 

LISCA, sobota, 28. april 2012

 

Tokratni cilj je bila Lisca, priljubljena izletniška točka v Posavju. Silvo Klemenčič (GK dr. Henrik Tuma) je pohodnike popeljal iz Sevnice, ob povratku pa so si ogledali tudi sevniški grad.

 

FotoGALERIJA

 

 

TRAVNIK, KOMEN, SMREKOVEC, sobota, 21. april 2012

 

Pod vodstvom Bojana Okrogarja je GK Savinjske doline, Luče pripravil grebensko turo na Mali in Veliki Travnik (1637 m), Komen (1684 m) in Smrekovec (1577 m). Večina slovenskega gorskega sveta je iz apnenca, zato je toliko bolj zanimiv potep po krajih, kjer le-tega ni. Gorski greben med Štajersko in Koroško je nastal kot posledica ognjeniškega delovanja. Deset udeležencev je na 8 ur dolgi poti spremljalo razpoloženje različnih letnih časov, od sonca, dežnih kapelj, do snežink.

 

FotoGALERIJA

 

 

MALIČ - ŠMOHOR, sobota, 14. april 2012

 

Kljub neobetavni vremenski napovedi smo na peti letošnji turi GK Limberk upoštevali pravilo, "da hodimo v hribe v vsakem vremenu, saj le tako ne hodimo vedno v dežju". Na začetku poti v Libojah nas je 15 gornikov sicer pozdravilo nekaj dežnih kapelj, v nadaljevanju pa so nam bile razmere naklonjene in smo v slabih dveh urah dosegli vrh Maliča (936 m). Sledil je prijeten grebenski sprehod do Planinskega doma na Šmohorju. Po obveznem okrepčilu smo si ogledali cerkvico sv. Mohorja iz 15. stoletja. Posebna zanimivost ob cerkvici so starodavne Šmohorske lipe, ki po starosti segajo v pozni srednji vek. Skozi eno od njih vodi namreč pravi mali "predor". Mimo doma smo v strmem spustu zaključili krožno pot.

 

FotoGALERIJA

 

 

MOKRC - BREZNA IN JAME, sobota, 31. marec 2012

 

Za razliko od "običajnih" tur je tokratna tura GK Limberk, pod vodstvom Janeza Mežana in Toneta Škulja, potekala tudi po jamskem svetu nad sotesko Iške. Zlasti je bil adrenalinski spust v jamo Skedenca, ki je navdušil vseh 35 udeležencev. Sledil je vzpon na vrh Stražarja, nato pa pot po razglednem grebenu nad sotesko Iškega vintgarja. Do jame pod Kozlovimi stenami je vodila steza, ki je upravičila svoje ime. Zanimivost te jame je zelo ozek prehod, skozi katerega so lahko prišli le najbolj vitki. Nato smo se povzpeli na greben in se vrnili na izhodišče.

 

FotoGALERIJA

 

 

SKUPŠČINA SKALE, sreda, 21. marec 2012

 

Skupščina SGK Skala je potekala v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Sprejel nas je direktor muzeja gospod Miro Eržen in nas seznanil z delom in problematiko te edinstvene ustanove v Sloveniji.

Dnevni red skupščine je obsegal poročila predsednika Skale in predsednika Nadzornega odbora, poročila predsednikov klubov, spremembe Statuta SGK Skala in
program dela za leto 2012. Skupščino je vodil častni predsednik Skale dr. Anton Jeglič, program dela in cilje Skale pa je predstavil novi predsednik dr. Gregor Gomišček.

 

Z člane Skale je pomebna odločitev, da se pristopi k izdelavi novega prapora, za katerega je že možno prispevati sredstva za nakup žebljičkov in trakov. Prapor bo tako kot izvirni, ki je shranjen v Slovenskem planinskem muzeju, trikotne oblike in bo poleg znaka Skale ključni simbol zveze gorniških klubov.

 

FotoGALERIJA

 

 

POHOD PO CVIČKOVI GAZI, sobota, 17. marec 2012

 

Gorniški klub dr. Henrik Tuma oz. vodnik Tone Udovč je pripravil pohod s pomenljivim imenom "Po Cvičkovi gazi". Zbrali smo se v Mirni peči in najprej obiskali grad Hmeljnik. Pot smo nadaljevali po grebenu nad zidanicami ter si ogledali cerkvico sv. Jurija. V eni od zidanic smo seveda žlahtno kapljico tudi "degustirali".

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠENTRUMAR, sobota, 10. marec 2012

 

Zbrali smo se na tretji letošnji turi GK Limberk, ki so jo vodili trije prostovoljni gorniški vodniki družine Sadar. Pot nas je vodila mimo enega od izvirov reke Krke na štiri okoliške vrhove tako, da je bilo tudi višinskih metrov kar lepo število. Najprej smo se povzpeli na Srebotov hrib, nato pa na najvišjo točko ture Ciganov vrh (731 m). Ob spustu smo občudovali pravo malo "naselbino" brlogov rjavih štirinožnih kosmatincev. Sledila sta še vzpona na Mačkov vrh in Šentrumar, kjer smo v Gobarski koči opravili redni letni občni zbor GK Limberk. Na zboru smo poleg poročil o delu gorniškega kluba v letu 2011, sprejeli tudi dopolnjena Pravila GK Limberk. Občni zbor smo zaključili z obveznim okrepčilom.

 

FotoGALERIJA

 

 

19. POHOD PO JURČIČEVI POTI, sobota, 3. marec 2012

 

Čeprav pohod po Jurčičevi poti od Višnje gore do Muljave ni eden od "uradnih" pohodov Skale, se ga vsako prvo soboto v marcu radi udeležujemo. Popotovanje po deželi desetega brata je ena najbolj množičnih rekreativno kulturnih prireditev, ki je že zdavnaj prerasla lokalne okvire občine Ivančna Gorica, saj se zbirajo pohodniki iz cele Slovenije in tujine. Okoli 8000 udeležencem se je na 15 kilometrov dolgi poti predstavila tako čudovita narava kot tudi bogata kulturna dediščina. Vseskozi so nas spremljala Jurčičeva prizorišča njegovih literarnih stvaritev.

 

FotoGALERIJA

 

 

ZIMSKI POHOD NA VRŠIČ, sobota, 25. februar 2012

 

GK Karavanke in vodnik Julij Ulčar organizira zadnjo soboto v februarju že tradicionalni zimski pohod na Vršič, kjer je v Erjavčevi koči srečanje z gorniki, ki se na prelaz povzpnejo iz Trente. Nenadna otoplitev ni okrnila zimskega vzdušja, saj je na prelazu še precej snega.

 

FotoGALERIJA

 

 

GOLI VRH, sobota, 18. februar 2012

 

Zimski vzpon na Goli vrh (1787 m) je bil na pustno soboto dnevu primerno obarvan, zato je dobra volja ob vodniku Vinku Gartnerju (GK Karavanke) kar vrela iz udeležencev. Lepi pogledi na Jezersko in okoliške vrhove so dopolnili prešerno razpoloženje.

 

FotoGALERIJA

 

 

VELIKA ŠTANGA, sobota, 11. februar 2012

 

Prišla je že druga letošnja tura GK Limberk, ki jo je vodil Samo Butkovič. Popeljal nas je po starodavnih romarskih poteh do Velike Štange. Zima, ki je v teh dneh pokazala svoje zobe, ni odvrnila 17-tih udeležencev, da opravimo načrtovano romarsko popotovanje. Turo smo začeli na Obolnem, najvišji točki občine Ivančna Gorica, nato pa obiskali cerkvi sv. Križa na Velikem Trebeljevem in sv. Marjete na Prežganju. Sledil je spust mimo zaledenelega slapu in prečenje do osrednje postaje, sv. Antona Padovanskega v Veliki Štangi, kjer smo nabrali tudi energijo za zaključni vzpon na Obolno. Kljub ekstremnim razmeram smo doživeli lep zimski dan.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠMARNA GORA, sreda, 8. februar 2012

 

Tradicionalnega skalaškega izleta na slikovito Šmarno goro se je v snežni kulisi udeležilo veliko pohodnikov. Župnik France Urbanija je ob slovenskem kulturnem prazniku daroval sveto mašo za vse kulturnike.

 

FotoGALERIJA

 

 

USPOSABLJANJE PROSTOVOLJNIH GORNIŠKIH VODNIKOV SKALE,

sobota in nedelja, 4. in 5. februar 2012

 

Prostovoljni gorniški vodniki Skale (»Voluntary Mountain-Walking Leader« po »Union Internationale des Associations d'Alpinisme«) so na Pokljuki opravili usposabljanje s področja vrvne tehnike ter gibanja in vodenja v gorah pozimi. Usposabljanje je vodil gorski vodnik Miha Kuhar. Prvi dan so obnovili znanje za varovanje otrok in odraslih na lažjih in zahtevnejših poteh, tehnike ravnanja z vrvmi in nekaj oblik reševanja lažje poškodovanih gornikov. Drugi dan pa so v pravih zimskih razmerah osvojili manj poznan vrh Ablanco (2004 m), ki leži jugovzhodno od Studorskega prevala.

 

FotoGALERIJA

 

 

ROŽNIK, četrtek, 2. februar 2012

 

Nočni pohod je tudi letos potekal na svečnico v spomin na leto 1921, ko je bila v Ljubljani, v Prešernovi sobi gostilne Novi svet, ustanovljena Skala. Zbrali smo se pred Muzejem novejše zgodovine v Tivoliju in v soju lune odšli na vrh Rožnika, kjer smo obudili spomine na pomembne zgodovinske dogodke.

 

FotoGALERIJA

 

 

MEDVEDJEK, sobota, 28. januar 2012

 

Prvo letošnjo turo GK Limberk sta vodila Ferdinand Zajec in Janez Mežan ob udeležbi 34 pohodnikov. Obiskale smo kraje, kjer se je odvijala ena od ključnih bitk v času vojne za našo samostojno državo (Medvedjek, Gombišče, Stehanja vas). Na poti smo bili, poleg duhovne (z darovanjem svete maše za srečno gorniško leto), deležni tudi telesne hrane, ki so jo pripravili prijazni domačini. Družbo pa nam je delala Milanova kobilica.

 

FotoGALERIJA

 

 

STOL, sobota, 21. januar 2012

 

Stol je z višino 2236 m najvišji vrh Karavank. Z vrha se nam odpira lep razgled na Julijske Alpe, zahodne Karavanke, Visoke in Nizke Ture, osrednje Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe in na del Gorenjske. Nekaj skalašev ga je osvojilo v okviru priprav za vzpone v zimskih razmerah.

 

FotoGALERIJA

 

 

ZIMSKI POHOD NA MENINO PLANINO (1508 m), sobota, 14. 1. 2012

 

Menina planina ponuja svoje čare v vseh letnih časih. Zimski pohod GK Savinjske doline, Luče je vodil Bojan Okrogar. Dan po petku 13-tega se ga je udeležilo 13 gornikov in štirinožni Arni. Povzpeli smo se na najvišji vrh Menine Vivodnik z razglednim stolpom in nadaljevali preko Šavnic na Goli vrh. Ob poti smo videli zaledenelo jezero Biba, ki leži v kraški globeli, njegovemu nastanku pa je botroval ozek pas glin. Vseskozi smo uživali v neverjetnih razgledih na Savinjske Alpe, pogled pa je segal celo do Snežnika, Trnovskega gozda in Medvednice (Sljeme). Mimo planine Biba smo se vrnili na izhodišče.

 

FotoGALERIJA

 

 

DOBRČA (1634 m), ponedeljek, 2. 1. 2012

 

Tradicionalni pohod na drugi dan novega leta, kot uvod v gorniško koledarsko sezono, je GK Karavanke, pod vodstvom Francija Jesenka, tokrat organiziral na Dobrčo. Udeležilo se ga je 31 gornikov, ki je potrdilo dobro pripravljenost za prihajajoče ture.

 

FotoGALERIJA

 

 

2011

 

 

SVETI JAKOB, ponedeljek, 26. 12.

 

Vsako leto 26. decembra organizira GK Jakob Aljaž tradicionalni pohod iz Medvod na Sv. Jakoba. Po sveti maši je bila tudi letos slovesnost v počastitev Dneva samostojnosti in enotnosti.

 

23. decembra 1990 je množica obiskovalcev pri cerkvici na Svetem Jakobu (807 m) v mrazu, snegu in ledu ob kresu nestrpno čakala na rezultate plebiscita. Kot ob prebujenju je v cerkvici zvenela molitev. Množica se je razigrala ob prvih novicah potrjene odločitve, da smo se Slovenci odločili za svojo državo. Malo po polnoči se je obiskovalcem pridružila večina ministrov prve demokratično izvoljene vlade na čelu z njenim predsednikom Lojzetom Peterletom. To je bilo nepozabno doživetje, polno pričakovanj in zanosa. V spomin na ta dogodek in ob novem državnem prazniku smo se odločili, da vsako leto počastimo ta dan. Tako je nastala tradicija, neponovljiva v novi Sloveniji… (citirano iz zbornika Sv. Jakob nad Medvodami – Deseto leto demokracije…).

 

FotoGALERIJA

 

 

REALIZACIJA AKTIVNOSTI GK LIMBERK V LETU 2011

 

Načrtovana letna realizacija aktivnosti kluba je bila v celoti izpolnjena. Vse planirane aktivnostih smo prostovoljni gorniški vodniki GK Limberk opravili varno in brez poškodb. Sodelovali smo še na več kot 40 drugih turah ali prireditvah klubov Skale. V klub smo sprejeli tudi več kot 10 novih članov.


Sodelovali smo pri počastitvi 90. obletnice ustanovitve Skale (Slavnostna akademija v Ljubljani, Skalaška razstava v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, ogled skalaškega filma V kraljestvu zlatoroga itd...) in pri pripravi plana tur in prireditev Skale (Zbornik) za leto 2012.

 

 

GK GORNJESOŠKE DOLINE - BRUNARICA NA MANGARTSKI PLANINI

 

Minulo leto je bilo še posebej uspešno za gorniške prijatelje iz Gorniškega kluba Gornjesoške doline, saj jim je s prostovoljnim delom in prispevki uspelo obnoviti brunarico na Mangartski planini, ki je bila slovesno predana namenu na Dan državnosti 25. junija 2011. Nekaj utrinkov z otvoritve si lahko ogledate v fotogaleriji, obširnejši zapis o poteku obnove pa v Zborniku Skale 2012. To je tako za klub kot tudi Skalo velika pridobitev. Skalaše vabijo, da se med letom, v prekrasni naravni kulisi, tam še večkrat srečamo. Pridružujejo se lepim željam v teh prazničnih dneh in nam vsem skupaj želijo veliko uspelih tur in prijetnega druženja v letu 2012.

 

FotoGALERIJA

 

 

PREDNOVOLETNO IN MIKLAVŽEVO SREČANJE GK LIMBERK, petek, 2. 12.

 

Leto je naokrog, zato se je ponovno zgodilo tradicionalno prednovoletno in Miklavževo srečanje članov in prijateljev GK LImberk. Na tokratni "turi", ob pogrnjeni mizi, smo na fotografijah podoživeli zanimive trenutke v minulem letu prehojenih poti. V dobri družbi nas je obiskal Miklavž z darili in lepimi željami za naše prihodnje "podvige".

 

FotoGALERIJA

 

 

SKUPŠČINA SLOVENSKEGA GORNIŠKEGA KLUBA SKALA, torek, 29. 11.

 

Skupščina Skale je tokrat potekala v organizaciji našega kluba v sejni sobi Občine Ivančna Gorica. Navzoče je pozdravil župan Dušan Strnad in na kratko predstavil občino Ivančna Gorica, njene danosti in perspektive, zlasti njen novi znak in slogan "Prijetno domače" kot novo blagovno znamko občine.

 

Dnevni red je obsegal poročila predsednika Skale in predsednika Nadzornega odbora, poročila predsednikov klubov o delu v tem letu, poročilo o izobraževanju prostovoljnih gorniških vodnikov in volitve novih organov Skale. Za novega predsednika Skale je bil izvoljen dr. Gregor Gomišček. Dosedanjemu predsedniku, dr. Francetu Sevšku je bila izrečena velika zahvala za njegov prispevek k utrjevanju identitete Skale v minulih treh mandatih.

 

FotoGALERIJA

 

 

BATOVŠKA KROŽNA POT, sobota, 12. november

 

Gorniški klub Gornjesoške doline z vodnikom Benjaminom Černetom je izpeljal zanimivo popotovanje po slemenih in vrhovih Banjšice, z izhodiščem v vasici Bate. Najprej smo se povzpeli na Sv. Lovrenc (799 m) in nadaljevali mimo vasice Sveto na Sleme (801 m), kjer se nam je ponujal razgled po celotni banjški planoti. Povzpeli smo se tudi na Jelenk (787 m). Ob zaključku smo si v Grgarskih Ravnah ogledali vodovod iz 1. svetovne vojne, ki so ga zgradili po ukazu avstrijske nadvojvodinje Marije Ane avstroogrski vojaki na soški fronti. Vseskozi pa so nas "božale ročice" za te kraje značilne spremljevalke - burje.


FotoGALERIJA

 

 

KOMEMORACIJA NA DOVJEM IN TURA V OKOLICI, ponedeljek, 31. oktober

 

Tudi letos je bila zadnjega oktobra na Dovjem komemoracija posvečena zaslužnim gornikom (Jakob Aljaž, Klement Jug, miss Copeland, Stanko Kofler). Tradicionalno je na ta dan organizirana tudi sredogorska tura v bližnji okolici. Nekaj gornikov je dodobra izkoristilo lep jesenski vikend in v čudoviti naravni kulisi zlatorumenih macesnov opravilo turi v Mangartskem pogorju in na Trupejevo poldne.


FotoGALERIJA

 

 

IZLET IN SREČANJE ČLANOV IN PRIJATELJEV GK LIMBERK

Kostanjevica na Krki - nedelja, 23. oktober 2011

 

Za zaključek tur GK Limberk v letu 2011 smo pripravili nekoliko "lažjo" turo. Na pot smo se podali z avtobusom. Po dolenjski avtocesti smo zapeljali do Kostanjevice na Krki. S parkiriča pri Kostanjeviški jami smo se povzpeli na bližnji hrib Kičer. Nato smo si ogledali Kostanjeviško jamo, ki je eden od biserov slovenskega podzemskega sveta. Sprehodili smo se tudi po sami Kostanjevici in si ogledali župnijsko cerkev sv. Jakoba. Arheološki spomenik je celotno območje otoka in reke Krke. Seveda nismo izpustili starodavnega cistercijanskega samostana in kiparske razstave Forma viva. Popoldne pa smo preživeli v prijetnem druženju ob zvokih harmonike v priznani zidanici med vinogradi.


FotoGALERIJA

 

 

RAČKA VRATA, sobota, 15. oktober 2011

 

Račka vrata so tako skrita v razbrazdani zahodni steni Raduhe, da jih kljub velikosti, težko opazimo s kakšne dostopnejše razgledne točke. Zato nas je na turi GK Savinjske doline Luče, po pastirskih in lovskih stezah, vodil domačin Mirko, saj te znamenitosti ni enostavno najti. Ko smo se skozi gozd dvignili do roba stene, so se odpirali pogledi proti Ojstrici, Križevniku in Strelovcu.


FotoGALERIJA

 


KEPA - TURA GORNIŠKIH VODNIKOV, sobota, 1. oktober 2011

 

Tura gorniških vodnikov Skale je bila namenjena obnovitvi znanja vodenja in izmenjavi izkušenj. Po lovskih stezah in brezpotnem svetu smo se, pod vodstvom najmlajšega vodnika Skale Davida Sadarja in Janeza Mežana, povzpeli na karavanško lepotico. Neverjetni razgledi od Snežnika, Julijcev do Velikega Kleka, ki so na trenutke delovali že kar "nestvarno", so ustvarjali nepozabne vtise.

 

FotoGALERIJA

 

 

SLEME, nedelja, 25. september 2011

 

Sleme s svojo višino 2076 m in spoštljivim 1400 metrskim vzponom na severovzhodu zaključuje verigo martuljških gora. Zaradi obrobne lege je 11-tim gornikom ponujalo izredne razglede na Kukovo Špico, Špik in ostale vršace. Franci Jesenik (GK Karavanke) je poskrbel, da je vse potekalo kot mora, svoje pa je dodala narava, ki je pričarala tudi prve jesenske motive.

 

FotoGALERIJA

 

 

KOBARIŠKI STOL - VELIKI MUZEC, sobota, 17. september 2011

 

Gorniški klub Gornjesoške doline (vodnik Miloš Gabrijelčič ) je pripravill turo v najbolj zahodnem kotičku Slovenije, v Breginjskem kotu. Na Kobariški Stol, Mali Muzec in Veliki Muzec smo se podali iz vasice Breginj, mimo cerkvice sv. Marjete. Z najdaljšega grebena v Julijskih Alpah se odpira lep pogled na gore nad Bovcem in doline ob naši zahodni meji. Na poti smo občudovali različne "zračne" obiskovalce, posebej pa je bilo navdušujoče bližnje srečanje z beloglavima jastreboma.

 

FotoGALERIJA

 

 

GRANATSPITZE (3086 m), nedelja 11. september 2011

 

Kombinirane skalno ledeniške ture na Granatspitze v Visokih Turah v Avstriji so se, pod budnim spremstvom vodnika Bojana Pograjca, udeležili prostovoljni gorniški vodniki štirih klubov Skale. V prekrasni naravni kulisi so obnovili znanje gibanja v ledeniški navezi.

 

FotoGALERIJA

 

IZVIR ČABRANKE - TRAVLJANSKA GORA, sobota 10. september 2011

 

Sedma tura GK Limberk v tem letu je potekala na skrajnem jugu doline Loški Potok, tik ob meji s Hrvaško. Gre za kraje, kamor redko zaidemo in kjer je domovanje rjavega medveda, volka in risa. V vasi Trava so nas sprejeli prijazni domačini, predstavnik kulturno športnega društva Draga pa nas je ob vodniku Marjanu Permetu popeljal do slikovitega izvira Čabranke, ki se v Osilnici združi z reko Kolpo. Ob strugi smo se v prijetni senci dreves povzpeli do vasi Stari Kot in Travljanske gore. Sledil je še spust do izhodišča.

 

FotoGALERIJA80-LETNICA SLOVENSKEGA IGRANEGA CELOVEČERCA -

V KRALJESTVU ZLATOROGA, ponedeljek 29. avgust 2011

 

V veliki dvorani Grand hotela Union je bila 29. avgusta 1931 ob 20.00 premiera filma V kraljestvu zlatoroga. Točno 80 let kasneje so film predvajali na istem kraju in ob isti uri.

V spomin na krstno projekcijo filma V kraljestvu Zlatoroga so v Grand hotelu Union pripravili projekcijo tega prvega slovenskega celovečernega igranega filma, ki je bila posvečena tudi 80-letnici slovenskega igranega celovečerca.

Film V kraljestvu Zlatoroga je nastal v produkciji Turistovskega kluba Skala po scenariju Juša Kozaka, režiser, snemalec in montažer pa je bil Janko Ravnik. V filmu so nastopili Miha Potočnik, Joža Čop, Herbert Drofenik, Manica Sodja in kmetje, oglarji, sirarji ter drugi prebivalci Pokljuke in Triglavskega pogorja. V kraljestvu Zlatoroga je bil posnet v črno-beli tehniki na 35-milimetrskem filmskem traku, ki so ga člani fotografske sekcije Turistovskega kluba Skala sami razvili in obdelali. Film je bil nem in je imel glasbeno spremljavo.

Projekcije se je udeležilo lepo število članov klubov Skale.

 

 

DOVJE - KEPA - BLEŠČEČA PLANINA, sobota in nedelja, 27. in 28. avgust

 

Gorniški klub Karavanke (vodnik Julij Ulčar) je organiziral že 5. spominski pohod Stanka Koflerja na Kepo in Bleščečo planino, kjer smo se srečali s prijatelji, koroškimi gorniki. Letos je tura potekala v nasprotni smeri od običajne, z začetkom na Dovjem in ciljem na Kopanju na Koroškem. V zavetju koče Slovenskega planinskega društva iz Celovca smo obujali spomine na Stanka Koflerja, zaslužnega gornika in prizadevnega člana GK Karavanke in pred kratkim umrlega Tomaža Mikla, dolgoletnega upravnika koče na Bleščeči planini.

 

FotoGALERIJA

 

 

OKOLI LASTOVCA IN DESKE, sobota 20. avgust 2011

 

Na turo okoli Lastovca so odšli dva Vinka (iz GK Limberk) in vodnik Andrej Lavrenčič (Turni klub Gora). BIla je odlična, ravno prav samotna in ravno prav dolga.

 

FotoGALERIJA

 

 

GROSSGLOCKNER - AVSTRIJA, četrtek, 18. in petek 19. avgust 2011

 

Tudi letos se je nekaj gornikov GK Limberk povzpelo na Grossglockner oz. Veliki Klek, najvišjo goro v Avstriji (3798 m).

 

FotoGALERIJA

 

 

MOLIČKA PEČ IN OJSTRICA, nedelja, 14. avgust 2011

 

Za pohod GK Savinjske doline Luče (vodnik Bojan Okrogar) na Moličko peč smo se zbrali na planini Ravni. Po Kocbekovi poti in njegovem grebenu smo se podali na Malo Ojstrico, kjer stoji Aljažev stolpič in je lep razgled na Robanov kot in naprej po grebenu mimo okna na vrh Ojstrice. Na  vrhu smo se razgledali po celotnih Savinjskih alpah.

Spustili smo se do Kocbekovega doma na Korošici z razgledom na smeri v ostenju Dedca. Na povratku smo obiskali še planino Vodine in po stari planinski poti dosegli zgornji kolovoz in se po njem vrnili do planine Ravni. Celotno pot smo prehodili v 9 urah. Za nami je lepa a naporna tura in vabimo Vas, da si ogledate posnetke iz te poti in se nam pridružite drugo leto.

 

FotoGALERIJA

 

 

GRLOVEC, sobota, 13. avgust 2011

 

GK Karavanke in vodnik Jože Benedik so nas popeljali na Grlovec, razgledno goro, s katere je lep pogled na Karavanke, del Julijskih in Kamniških Alp ter na Dravsko dolino. Nanjo smo se povzpeli z avstrijske strani iz zaselka Kot.

 

FotoGALERIJA

 

 

ŠKRLATICA, ponedeljek 1. avgust 2011

 

Tradicionalna skalaška tura, ki ima za skalaše poseben pomen in predstavlja številnim gornikom svojevrsten izziv. Nekaj se jih je na vrh podalo s kranjskogorske strani, od Koče v Krnici prek Kriške stene in Rdeče škrbine.

 

FotoGALERIJA

 

 

KOŠUTICA (BABA), sobota, 23. julij 2011

 

Za tokratno turo na Košutico (Korošico) bi lahko rekli "hodite v gore v vsakem vremenu, le tako ne boste vedno hodili v dežju". Kljub neobetavni vremenski napovedi so se štirje člani GK Limberk podali izpred tunela oz. mejnega prehoda Ljubelj, do Košutice (Korošice) oz. Babe, ki je ena od najslikovitejših planin v naših gorah. Obmejno območje nudi številne gorniške užitke.

 

FotoGALERIJA

 

 

RDEČI ROB, sobota, 16. julij 2011

 

Ja, dva izleta smo imeli to soboto. Tega je vodil Anton Štrukelj iz GK Gornjesoške doline na Rdeči rob s planine Polog čez planino Pod Osojnico, mimo lovske koče V vrtičih, čez opuščeno planino Na zgornjih Prodih in živo planino Lašča, od tu pa v zgornjem delu skozi meglo na Rdeči rob, kjer so se nam za družbo pridružile ovčice in nas kratkočasile, ko že razgledov ni bilo dobrih. Sestopili  smo za spremembo, ki smo si jo zaželeli na sončno stran naše gore, se po markirani poti spustili na planino Sleme, tam oskrbeli s zalogami sira in skute, poizkusili "vampe" in se čez planine Medrja, Laška seč in Črča spustili do znamenite cerkvice Svetega Duha na Javorci, si jo ogledali in za "likof " še slastno prigriznili. Kljub dolžini ture in višinski razliki skoraj 1600 m smo se imeli čudovito po cvetličnih vrtovih, saj nam zaradi oblakov po najvišjih vrhovih ni bilo prevroče, razgledi pa so bili kljub temu odlični. Bilo nas je petnajst, tretjina iz Limberka.

 

FotoGALERIJA

 

 

BREDENJE PO IŠKI, sobota, 16. julij 2011

 

Gorniški Klub dr. Henrik Tuma in njegov vodnik Samo Zupančič sta nas tej v poletni vročini, ko je vodna osvežitev balzam za dušo in telo, popeljala na svojevrstno, nepozabno "turo", na kateri smo odkrivali prvobitnost in neokrnjenost slikoviite soteske Iške. Pot smo pričeli v Iškem vintgarju do sotočja Iške in Zale, kjer so gorniško obutev zamenjali vodni rekviziti. Reko Iško smo prebredli "po dolgem", odkrivali njene skrivnostne tolmune in pritoke. Vrv pride prav tudi v vodi, ki je dva popotnika tako očarala, da se ji nista mogla upreti.

 

FotoGALERIJA

 

 

VRHOVI NAD PODBRDOM, sobota, 9. julij 2011

 

Pa pravijo, da je 13 nesrečna številka. Nas je bilo ravno toliko, pa smo dan preživeli srečno in prijetno z vodnikom Romanom Kovačem (GK Gornjesoške doline), ob krasnih razgledih po dolinah in vrheh ter pogledih na rožice, ki jih je bilo skoraj "preveč". Ja tudi čast GK Limberk sta rešila dva, eden nas je celo ubranil pred namišljenim sovražnikom.

 

FotoGALERIJA

 

 

PRAZNOVANJE DVEH JUBILEJEV, sobota. 25. junij

  

Slovenski gorniški klub Skala letos praznuje 90 let obstoja. Počastitev tega jubileja in 20-letnice samostojnosti naše države je organiziral Gorniški klub Gornjesoške doline. Člani gorniških klubov Skale pa smo se povzpeli na vrh Skale (2.133 m) .

 

Po povratku smo se zbrali na Mangartski planini, kjer je potekala osrednja slovesnost. Po uvodu predsednika GK Gornjesoške doline in ob sodelovanju pevcev sta nas nagovorila predsednik Slovenskega gorniškega kluba Skala dr. France Sevšek in častni predsednik dr. Anton Jeglič. Sledila je maša za domovino, nato pa smo nadaljevali prijetno druženje gorniških prijateljev.

 

FotoGALERIJA

 

 

RZENIK, sobota, 18. junij 2011

 

To je bil tradicionalni izlet Skalašev na Rzenik. Kljub bolj slabi vremenski napovedi smo se  zbrali pri spodnji postaji gondolske žičnice na Veliko planino. Od zgornje postaje smo se preko cvetočih gorskih travnikov in redkega gozda podali preko planine Konjščica do planine Dol. Po kratkem oddihu smo zagrizli v strmino proti planini Rzenik in po dobri uri prišli na prvi cilj. Po prisrčni dobrodošlici gostiteljev iz Mlakarjeve bajte smo se udeležili svete maše, ki jo je daroval "naš župnik" France. Očitno smo dovolj goreče molili, saj so se med mašo razkadile vse megle, ki so prej ovijale vrh našega končnega cilja - Rzenika. Po malici, ki je bila okrepljena z odličnim ričetom in kozarčkom rujnega, smo se povzpeli na vrh Rzenika in po dobri uri že spet pili čaj v Mlakarjervi bajti. Pot v dolino nas je vodila nazaj na planino Dol, od tu pa po Dolski grapi nazaj do izhodišča.
Hvaležni drug drugemu za družbo in Bogu za lepo vreme smo se v upanju na skorajšnje srečanje vrnili domov. Organiziranega izleta se nas  je udeležilo sedem Skalašev, na planini pa se nam je pridružilo še drugih sedem članov in kar precej drugih obiskovalcev. 

 

FotoGALERIJA

 

 

PEKEL - KRIMSKA JAMA, nedelja, 5. junij 2011

 

Tokratno turo GK Limbek bi lahko poimenovali od "pekla do raja". Vodnika Vinko Buh in Marjan Perme sta 38 pohodnikov popeljala po slikoviti soteski Pekel, mimo njenih petih slapov do Krimske jame, kjer je grobišče med vojno pobitih Slovencev. Nekatere zanimivosti na poti nam je orisal prijazni predstavnik lokalnega planinskega društva Borovnica. Ker smo bili hitrih korakov nas ni ujela niti nevihta, ki smo ji ušli dobesedno za las. Vodnik Vinko je poskrbel tudi za nepozaben zaključek ture.

 

FotoGALERIJA

 

 

SKOZI DRISELPOH NA ČRNO PRST, nedelja, 29. maj 2011

 

Gorniški klub Karavanke je z vodnikom Vinkom Gartnerjem organiziral zanimivo turo skozi sotesko Driselpoh na Črno prst. Srečali smo se z endemitom tega področja, cvetico kratkodlako popkoreso. Na vrhu Črne prsti pa smo bili nagrajeni s širnimi razgledi.

 

FotoGALERIJA

 

 

VREMŠČICA, sobota, 28. maj 2011

 

Kljub nočnim in jutranjim ploham in nevihtam nas je zjutraj pričakalo v Vremski dolini sonce. Drugod po Sloveniji je najbrž še deževalo. Verjeli ste vremenarjem o napovedi in niste s štirimi udeleženci (vodnik Stojan Torkar) delili pogledov v dolino, na morje in ogledov naše kulturne dediščine.

 

FotoGALERIJA

 

 

PO GORIŠKIH BRDIH, sobota, 21. maj 2011

 

Gorniški klub Gornje Soške doline je pod vodstvom Borisa Jakončiča, ob udeležbi 15 pohodnikov, izpeljal popotovanje po čudoviti deželici Brdih, ki se ravno v teh dneh odeva v barvo češenj. Bogata kulturna dediščina gradov, cerkvic in drugih znamenitosti nas je očarala odeta v majskem cvetju. Briški griči so res nekaj posebnega. Malica je skoraj nedotaknjena ostala v nahrbnikih.

 

FotoGALERIJA

 

 

BUKOVNIK - LANEŽ, sobota, 14. maj 2011

 

Turo od najvišje ležeče slovenske kmetije Bukovnik na Lanež je organiziral Gorniški klub Savinjske doline, Luče, vodila pa sta jo Bojan Okrogar in Tonč Žuntar. Ob tej priložnosti je bil na vrhu odkrit na novo postavljeni Aljažev stolpič. Nekaj gornikov GK Limberk je izkoristilo dan tudi za vzpon na bližnjo Raduho.

 

FotoGALERIJA

 

 

VELIKO KOZJE - SV. LOVRENC, sobota, 7. maj 2011

 

Pete letošnje ture GK Limberk na Veliko Kozje se je udeležilo 18 gornikov. Idealne vremenske razmere so nam pričarale številne nepozabne razglede. Začetni vzpon mimo Gašperjeve koče je dokaj strm, zato pa je toliko bolj sproščujoča grebenska pot do Sv. Lovrenca, kjer smo si ogledali rastišče clusijevega svišča in tamkajšnjo cerkvico. Sledil je spust do železniške postaje Breg in povratek na izhodišče.

 

FotoGALERIJA

 

 

SVETE VIŠARJE, ponedeljek, 2. maj 2011

 

Tudi letos smo se zbrali na romarski poti ob kapelicah na Sv. Višarje, da se zahvalimo višarski Mariji za vse srečno prehojene gorniške poti.

 

FotoGALERIJA

 

 

OB RIMSKIH ZAPORAH, sobota, 16. april 2011

 

Tokratna tura Gorniškega kluba Limberk nas je 33 pohodnikov vodila v deželo štirinožnih kosmatincev in to dobesedno, saj smo enega od njihovih mlajših članov ob poti tudi videli. Zbrali smo se v vasici Lužarji, od koder nas je vodnik Rajko Peterlin popeljal do izvira Iške in ob njenem zgornjem toku do zaselka Mohorje. Nato je bil pred nami najlepši del poti mimo slapa Kobilji curek do cerkvice Sv. Primoža. Sledil je spust in vzpon na Gradiški vrh, kjer so ostanki rimske zapore najbolj vidni. Ob koncu ture so za okrepčilo poskrbeli prijazni domačini.

 

FotoGALERIJA

 

 

PLANINA OSREDEK, sobota, 9. april 2011

 

Gorniški klub dr. Henrik Tuma je pod vodstvom Martina Janžekoviča organiziral zanimivo turo iz vasi Slevo na planino Osredek (1100 m). Tura pa se je podaljšala do Kamniškega vrha. Ob poletnih temperaturah so bili za 17 gornikov navdušujoči razgledi na bližnji Krvavec oz. Zvoh in ostale vršace.

 

FotoGALERIJA

 

 

SV. ANA NAD RIBNICO - GRMADA, sobota, 2. april 2011

 

Tretjo turo Gorniškega kluba Limberk v letošnjem letu je vodil Samo Butkovič. V prekrasnem, že kar poletnem vremenu, se je ture udeležilo 38 pohodnikov. Pot nas je vodila po območju Male gore, gorskega grebena med Dobrepoljsko in Struško dolino. Hodili smo po Ribniški planinski poti do Francetove jame in Jamarskega doma. Že začetek ture v jami nas je navdušil, saj smo občudovali številne kapnike in jamske prebivalce. Nadaljevali smo do spomenika Tigrovcem in cerkvice sv. Ane ter Planinskega doma na Mali Gori. Nepozaben je bil tudi razgled s sten sv. Ane. Prijetno druženje smo zaključili na Grmadi, kjer smo potešili žejo in lakoto in v Velikih Poljanah ob ogledu tamkajšnje župnijske cerkve.

 

FotoGALERIJA

 

Potek ture na ZEMLJEVIDU.

 

 

SMREKOVEC, KRNES IN KOMEN, sobota, 19. marec 2011

 

Zimski pohod GK Savinjske doline Luče je vodil Bojan Okrogar ob udeležbi 14 gornikov. Grebenska pot nudi lepo doživetje v vseh letnih časih.

FotoGALERIJA

 

 

MUZEJSKA RAZSTAVA OB 90-LETNICI SKALE, sreda, 16. marec 2011

 

V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani so odprli razstavo ob 90 - letnici ustanovitve Turistovskega kluba Skala z naslovom "TRDEN KOT SKALA". Zbrano arhivsko gradivo pričuje o bogati zgodovini Skale in ima velik pomen za razvijanje vrednot in poslanstva zveze gorniških klubov.

FotoGALERIJA

 

 

BOVLEK, sobota, 12. marec 2011

 

Drugo letošnjo turo Gorniškega kluba Limberk (41 pohodnikov) sta vodila prostovoljna gorniška vodnika Majda in Polde Sadar. Pot nas je od vasi Sušica vodila po rimski cesti do Kitnega vrha, od koder smo se spustili do reke Krke. Nato smo se čez vas Malo Globoko povzpeli na Bovlek. Ob povratku smo si ogledali cerkev Sv. Štefana. Za konec ture sta vodnika poskrbela za bogato obloženo mizo. V prijetnem vzdušju je bil izpeljan redni letni občni zbor Gorniškega kluba Limberk.

FotoGALERIJA

 

 

 

SEJA UPRAVNEGA ODBORA IN SKUPŠČINA SKALE, sreda, 9. marec 2011

 

Na sedežu Gorniškega kluba Limberk (Grosuplje, Taborska 1) je potekala seja Upravnega odbora Skale, po njej pa tudi skupščina Skale.

Upravni odbor je obravnaval pregled dosedanjega poslovanja Skale in plan dela za leto 2011. Na skupščini Skale pa so bila podana poročila presednika Skale in predsednika Nadzornega odbora, poročila predsednikov klubov o delu v preteklem letu in program dela v tekočem letu. Dorečen je bil tudi rokovnik za pripravo zbornika tur in prireditev za leto 2012.

 

 

ZIMSKI POHOD NA VRŠIČ, sobota, 26. februar 2011

 

Zimski pohod na Vršič je tudi letos vodil Julij Ulčar (Gorniški klub Karavanke), pohod pa je namenjen že tradicionalnemu srečanju gornikov s primorske in gorenjske strani. Lepa zimska kulisa je pričarala nepozabne razglede. Nekaj gornikov je dan izkoristilo za vzpon na Malo Mojstrovko.

FotoGALERIJA

 

 

OBROBJE LJUBLJANSKEGA BARJA, sobota, 19. februar 2011

 

Gorniški klub dr. Henrik Tuma je pod vodstvom Sama Zupančiča izpeljal zanimivo popotovanje od cerkvice do cerkvice po obrobju Ljubljanskega barja, ki se ga je udeležilo kar 75 pohodnikov. Pot je peljala do romarske cerkve Sv. Marije na Žalostni gori, nato v smeri Preserij, mimo cerkvice Sv. Florjana in Sv. Vida. Obiskali smo cerkvici Sv. Jožefa in Sv. Ane na barjanskih osamelcih nad Preserjem. Najvišja točka našega izleta je bila cerkev Sv. Tomaža na Planinci (570 m) pod Krimom. V dolino smo se spustili mimo Ledene jame do vasi Jezero z znamenitim najglobljim slovenskim jezerom. Pot smo končali pod cerkvico Sv. Lovrenca, kjer je vodnik poskrbel za prijeten zaključek druženja.

FotoGALERIJA

 

 

ŠMARNA GORA, torek, 8. februar 2011

Tradicionalnega skalaškega izleta na priljubljeno izletniško točko Šmarno goro se je letos udeležilo veliko pohodnikov. Župnik France Urbanija je ob slovenskem kulturnem prazniku daroval sveto mašo v spomin za vse kulturnike.

FotoGALERIJA

 

 

90-letnica Skale


Na letošnjo svečnico je preteklo natanko 90 let od tedaj, ko je skupina gorniških navdušencev ustanovila Turistovski klub Skala. Člani Skale so nato pomembno prispevali k razvoju slovenskega gorništva, smučanja in alpinizma, delovali pa so tudi publicistično, znanstveno in umetniško.


V počastitev te visoke obletnice je bila v sredo, 2. februarja 2011, v Hotelu Lev v Ljubljani, slavnostna akademija na kateri so bili podeljeni znaki novim prostovoljnim gorniškim vodnikom Skale za uspešno opravljeno izobraževanje in usposabljanje. Gorniški klub Limberk ima sedem novih prostovoljnih gorniških vodnikov.

FotoGALERIJA

 

 

LISEC, sobota, 22. januar 2011

 

Prve letošnje ture GK Limberk na Lisec (vodnika Ferdinand Zajec in Janez Mežan) se je udeležilo 29 pohodnikov. Najprej smo se povzpeli do razvalin gradu Kozjak, ki se nahajajo na vrhu 456 m visokega hriba Kozjek. Grad je prizorišče Jurčičeve povesti Jurij Kozjak, slovenski janičar. Nato nas je pot vodila na cilj pohoda Lisec (565 m), ki je hrib posejan s številnimi vinogradi in zidanicami. Seveda smo se krajem primerno tudi mi ustavili v eni od njih in nadomestili izgubljene kalorije z domačimi dobrotami in kapljico. V prijetni družbi smo preživeli lep zimski dan.

FotoGALERIJA

 

 

KUM, sobota, 15. januar 2011

 

Zimski vzpon na Zasavski Triglav, ki ga je vodil Bojan Okrogar (GK Savinjske doline Luče), ni bil prav nič zimski, saj nas je 21 udeležencev prav prijetno grelo januarsko sonce. 1000 metrski vzpon in spust pa je ob lepih razgledih poskrbel za nepozabne vtise.

FotoGALERIJA

 

 

ROBLEK IN STORŽIČ, nedelja, 2. januar 2011 in petek, 31. december 2010

 

Tradicionalno se na prvi turi v novem letu, ki jo organizira GK Karavanke (vodnik Franci Jesenik), podamo na Begunjščico oz. do Roblekove koče. Tokrat se nas je zbralo kar 26. Na zadnji dan starega leta pa je 5 članov v prekrasni zimski kulisi osvojilo Storžič in se tako na najboljši možni način poslovilo od starega leta.

FotoGALERIJA

 

 

Tradicionalno prednovoletno srečanje članov in prijateljev Gorniškega kluba Limberk, sobota, 4. december

 

Spet je leto naokrog in čas je bil, da umirimo korak ter pogledamo nazaj na prehojeno pot v družbi vseh, ki smo se med letom srečevali. Zahtevnost te zadnje letošnje »ture« je bila primerna za vse težavnostne stopnje. Ob posnetkih na platnu smo podoživeli nekaj trenutkov iz življenja in dela Gorniškega kluba Limberk v letu 2010. Osrednji del srečanja pa pa je bil namenjen medsebojnemu druženju.

 

 

Slivnica nad Cerknico, sobota, 20. november

 

Tudi letos so nas pod vodstvom Martina Janžekoviča (GK dr. Henrik Tuma) "zacoprale" slivniške čarovnice, o katerih je poročal že Valvasor. Slivnica je plečata gora nad prostranim Cerkniškim poljem. Proglasili so jo za domovanje coprnic, ki so menda prihajale sem s hrvaškega Kleka. Lutka čarovnice na metli je tako še danes zaščitni znak Slivnice. Nekaj njihovih "letalskih" razgledov na Cerkniško jezero smo bili deležni tudi mi.

FotoGALERIJA

 

 

Od sv. Ane do sv. Ane, nedelja, 7. november

 

Na ponovitvi pohoda od sv. Ane na Šmavru do Sv. Ane na Gradišču nad Mirno Pečjo, ki ga je organiziral Andrej Klemenčič, smo podoživljali lanskoletne vtise in lepoto dolenjske pokrajine. Zlasti je slikovit drugi izvir reke Temenice Zijalo.

FotoGALERIJA

 

 

Jerebikovec, sobota, 6. november

 

Jesensko turo na 1593 m visoki Jerebikovec je vodil Janez Mežan. Lep jesenski dan je postregel s prekrasnimi razgledi na okoliške Julijce in Karavanke.

FotoGALERIJA

 

 

Macesnovec, sobota, 23. oktober

 

Turo na Macesnovec (1926 m), s katerega je eden lepših razgledov v Julijskih Alpah, med dolima Krma in Kot, smo izvedli štirje člani GK Limberk. Zimske razmere in kar zajetna snežna odeja so pričarali enkratno kuliso, ki so jo dopolnile podobe zlatorumenih macesnov.

FotoGALERIJA

 

 

Primož in Šilentabor, sobota, 16. oktober

 

Turo pod vodstvom Stojana Torkarja (Gorniški klub dr. Henrik Tuma) smo pričeli v parku vojaške zgodovine v Pivki. Nato smo si ogledali utrdbe na Primožu, ki so jih med obema vojnama zgradili Italijani. Na Šilentaboru pa nas je obogatil ogled gotske cerkvice s srednjeveškimi freskami. Turo smo zaključili ob prijetnem druženju.

FotoGALERIJA

 

 

Ojstrica, sobota, 9. oktober

 

Pot po pastirskih poteh Dleskovške planote na 2350 m visoko Ojstrico je bila odeta v pisane jesenske motive.

FotoGALERIJA

 

 

Usposabljanje za prostovoljne gorniške vodnike Skale

Pokljuka - sobota in nedelja, 25. in 26. september

 

Na Pokljuki je minuli vikend, pod vodstvom gorskega vodnika Mihe Kuharja, potekalo usposabljanje za prostovoljne gorniške vodnike Skale oz. tečaj s preizkusom znanja iz tehnike gibanja in vodenja v gorah poleti. Poleg teoretičnega dela smo izvedli praktični del orientacije na neznanem terenu s pomočjo karte in kompasa ter obdelali osnovne principe varovanja na turah. Drugi dan pa smo izpeljali turo na Mali Draški vrh. V zahtevnih vremenskih razmerah je imelo usposabljanje še dodatno vrednost, saj smo lahko spoznali različne situacije, v katerih se lahko znajdemo v gorskem svetu.

FotoGALERIJA

 

 

Usposabljanje za prostovoljne gorniške vodnike Skale, nedelja, 12. september

 

Povzpeli smo se na Visoki Dachstein (2995m) v severnih Alpah (Avstrija). Turo smo izkoristili za pregled znanja vodenja po ledeniškem svetu in zahtevnih zavarovanih poteh.

FotoGALERIJA

 

 

OJSTRNIK, sobota, 4. september

 

Tokrat nas je zelo dobro obiskana tura (29 gornikov) GK Karavanke (vodnik Jože Benedik) peljala v Karnijske Alpe. Razgledna pot na ta dvatisočak nam bo ostala v lepem spominu.

FotoGALERIJA

 

 

JELOVICA, nedelja, 29. avgust

 

Turo v organizaciji GK Karavanke, ki jo je vodil Vinko Gartner, bi lahko poimenovali gobarsko-gorniška tura. Na poti smo poleg gobarskih užitkov občudovali tudi zanimivosti planin Jelovice ter njene posebnosti.

FotoGALERIJA

 

 

VIŠ, četrtek, 19. avgust

 

"Udarna naveza" GK Limberk je prvič osvojila tudi Viš. Viš je gora v Julijskih Alpah, visoka 2666 m. Zahodno od Nevejskega prelaza se Julijske Alpe poženejo visoko v nebo. Tu stoji na razmeroma majhnem prostoru več čudovith vrhov, nad katerimi kraljujeta dva izmed velikanov Julijskih Alp - Viš in Montaž. Od vzhodneje ležečih skupin Julijskih Alp ločita skupino Viša in Montaža dolina Reklanice in Jezerska dolina, ki se stikata na Nevejskem sedlu. Severni in zahodni mejnik skupine je potok Bela, ki teče po Kanalski dolini proti Tilmentu. Tu se Julijske Alpe stikajo s Karnijskimi in se približajo Dolomitom. Furlansko ime te mogočne gore je Jöf Fuart, kar pomeni »Mogočna gora«.

FotoGALERIJA

 

 

TRIGLAV

 

ponedeljek, 16. avgust in torek, 17. avgust

 

V dobrem tednu se je na našo najvišjo goro podala še druga skupina GK Limberk, v kateri je bila tudi najmlajša članica kluba. Po snežni nevihti prvi dan je bil vrh osvojen v idealnih vremenskih razmerah.

FotoGALERIJA

 

nedelja, 8. avgust in ponedeljek 9. avgust

 

Ob obisku očaka Triglava smo trije člani GK Limberk izbrali smer po Tominškovi poti, na kateri je 8. avgusta 2006 zadnji korak v večnost prestopil naš prijatelj, gornik, gorski reševalec, alpinist in gorski vodnik Stanko Kofler. Turo smo posvetili njegovemu spominu ob četrti obletnici smrti. Kljub temu, da je bil v gorah doma, mu ni bilo težko iti z nami na naše kuclje kot so Limberk, ribniška Mala gora itd..

 

 

ŠKRLATICA, nedelja 1. avgust

 

Tradicionalna skalaška tura, ki ima za skalaše poseben pomen, je potekala v idealnih vremenskih razmerah. Z vrha Škrlatice je prekrasen pogled na okoliške gore, od Triglava do martuljških gora (Rokavi, Martuljški Ponci, Špik).

FotoGALERIJA

 

 

BEGUNJŠČICA, sobota 17. julij

 

Turo je organiziral Gorniški klub dr. Henrik Tuma pod vodstvom Martina Janžekoviča ob udeležbi 17-tih gornikov . V krožno pot okoli Begunjščice smo vključili vzpon na ta razgledni vrh. Lepe vtise je popestril tudi povratek skozi Bornove tunele.

FotoGALERIJA

 

 

GROSSGLOCKNER - AVSTRIJA, petek 9. julij in sobota 10. julij

 

Trije izkušeni gorniki Skale so opravili ogledno turo in se povzpeli na Grossglockner. Grossglockner ali tudi Veliki Klek je najvišja gora v Avstriji z 3798 metri. Po sloviti grossglocknerski cesti se lahko zapeljemo do razgledne ploščadi Franca Jožefa. Ob lepem vremenu se nam razprostira pogled daleč naokoli, po prelepi alpski pokrajini.

FotoGALERIJA

 

 

POŽGANA MLINARICA, sobota 10. julij

 

Tura na Požgano Mlinarico pod vodstvom Julija Ulčarja je ponudila vse, kar lahko pričakujemo na zahtevni celodnevni poti po prostranem grebenu med dolinama Kot in Vrata.

FotoGALERIJA

 

 

DVE ŠPICI (2046 m) - Italija, sobota 3. julij

 

Turo gorniškega kluba Karavanke je vodil Vinko Gartner, ob udeležbi 15 gornikov. Zbrali smo se v Ratečah na mejnem prehodu in se odpeljali na izhodišče v dolino Dunjo, pod veličastno severno ostenje Montaža. Dve špici sta najzahodnejša dvatisočaka Nabojskih gora. Višji je zahodni vrh, do katerega vodi izpostavljena in z varovali skopa pot skozi izklesan predor iz 1. svetovne vojne in po vodoravno izklesani polici. Pod vrhom smo si ob bivaku Bernardinis "potešili" lakoto, žejo pa ob povratku s prijaznostjo vodnika na tradicionalni lokaciji pri Jakobu Aljažu.

FotoGALERIJA

 

 

ŠPIK (2472 m) , torek 29. junij

 

Ker je v teh preddopustniških dneh pričelo primanjkovati vikendov, se nas je nekaj članov odločilo, da kakšno turo opravimo tudi med tednom. Za cilj smo si izbrali "prvaka" Martuljka Špik. Čudovit dan nam je bil naklonjen, zato je bil vzpon preko Lipnice pravo gorniško doživetje. 1500 metrski spust po Kačjem grabnu pa je svojevrstno utrjevanje kondicije, ki bo prišla prav pri naslednjih visokogorskih turah.

FotoGALERIJA

 

 

4. spominski pohod Stanka Koflerja - čez GRAČANICO do BLEŠČEČE PLANINE, sobota in nedelja, 26. in 27. junij

 

Turo je vodil Julij Ulčar, opravili pa smo jo v spomin pokojnega Stanka Koflerja, zaslužnega gornika in alpinista ter dobitnika najvišjega priznanja Skale. Na Bleščeči planini smo se ob tradicionalni dobrodošlici srečali s prijatelji koroškimi gorniki.

FotoGALERIJA

 

 

TOLMINSKI KUK (2085 m), petek, 25. junij

 

Na Dan državnosti smo se v organizaciji Gorniškega kluba Gornjesoške doline pod vodstvom Mitje Šavlija odpravili na krožno turo po tolminskih gorah. Zbrali smo se v Tolminu in se z avti zapeljali do Tolminskih Raven. Nadaljevali smo do planine Sleme in naprej do Tolminskega Migavca. Po krajšem postanku smo osvojili še 200 m višji Kuk. Sestopili smo preko Pl. Razor, kjer smo se okrepčali s skutinimi štruklji in raznimi drugimi dobrotami.

FotoGALERIJA

 

 

REISSECK – RADLECK (Avstrija)

 

sobota, 19. junij 2010

  

Izleta GK Limberk se je udeležilo 41 članov in prijateljev. Na pot smo se podali z avtobusom skozi predor Karavanke, mimo Beljaka in Spittala do mesteca Kolbnitz. Od tam smo se z znamenito gorsko vzpenjačo 'REISSECKBAHN' odpeljali na višino 2245 m. Vožnja z vzpenjačo in najvišje ležečo ozkotirno železnico v Evropi nudi sijajno doživetje.

 

Optimizem in dobra volja so pregnali tudi ne preveč obetavno vremensko napoved. Po obveznem skupinskem fotografiranju so se izkušenejši gorniki podali na 2802 m visoki vrh Radleck, ostali pa so raziskovali okolico zajezitvenih jezer in veličastne skalne masive gorske skupine Reisseck. V naših nahrbtnikih se je znašel prenekateri kamenček, ki nas bo spominjal na edinstvene posebnosti gorske pokrajine.

 

Po opravljeni turi smo se zbrali v gorski restavraciji Reisseck, kjer nas je čakalo okusno kosilo. Sledila je manjša slovesnost, na kateri so novi člani GK Limberk prejeli članske izkaznice. V popoldanskih urah smo se z zobato železnico spustili v dolino in se iz Kolbnitza odpeljali proti domu.

 

Med povratkom smo se ustavili še pri Mariji Pomagaj na Brezjah in se ji zahvalili za njeno varstvo na naših gorniških poteh.

 

Oglejte si utrinke z izleta v FotoGALERIJI.        

 

VELIKA MARTULJŠKA PONCA (2602 m), sobota, 12. junij

 

Zahtevne gorniške ture na martuljško lepotico se je udeležilo 11 gornikov. Pogled v visokogorje je obetal pravo zimsko turo. Idealne vremenske razmere in volja, da tokrat osvojimo vrh, so nas navdajale z optimizmom. Vodnik Janez Mežan nas je varno pripeljal tudi skozi najzahtevnjše dele poti, na vrhu pa smo bili nagrajeni z "božanskimi" razgledi.

FotoGALERIJA

 

 

STORŽIČ (2132 m), sobota, 5. junij

 

Tradicionalnega pohoda na Storžič, ki ga je že trinajstič organiziral Gorniški klub Jakob Aljaž, smo se udeležili trije člani. Uživali smo v prekrasnih razgledih in razkošju gorskega cvetja. Pohod je bil primerna uvertura v prihajajoče visokogorske ture.

FotoGALERIJA

 

 

MRZLI VRH, sobota, 29. maj

 

Turo je organiziral Gorniški klub Gornjesoške doline, vodil pa jo je Mitja Šavli. Kljub neobetavni vremenski napovedi se je ture udeležilo 15 gornikov, ki smo prepričali tudi tiste zgoraj, da so nam naklonili lep dan. Pot nas je vodila po pomnikih 1. svetovne vojne preko planin Pretovč in Kuhinja do vasi Vrsno, kjer smo si ogledali muzejsko zbirko v rojstni hiši Simona Gregorčiča. Zapomnili si bomo tudi okusne štruklje.

GALERIJA

 

 

OLŠEVA IN PODELITEV KOCBEKOVEGA PRIZNANJA ZA LETO 2009

sobota, 22. maj

 

Pohod po Olševi je letos potekal od sedla Sleme med Raduho in Olševo po celotnem grebenu Olševe, s sestopom mimo Potočke zijalke do cerkvice sv. Duha, kjer smo se pridružili slavnostni podelitvi Kocbekovega priznanja za leto 2009.

Čestitamo g. Metodu Humarju, letošnjemu dobitniku najvišjega priznanja Skale.

GALERIJA

 

 

SVETA TROJICA, nedelja, 9. maj

 

Tokrat nas je pot vodila v deželo Martina Krpana, k Sv. Trojici, ki jo je čislal že naš junak. Turo Gorniškega kluba dr. Henrik Tuma je vodil Stojan Torkar, ki nas je popeljal skozi brsteče in dehteče majske trate. Posebej nas je navdušila pravkar obnovljena božjepotna cerkev Svete Trojice. Za nepozaben zaključek ture je poskrbela še vodnikova boljša polovica.

GALERIJA

 

 

SVETE VIŠARJE, sobota, 1. maj

 

Letošnja romarska pot ob kapelicah k Mariji na Sv. Višarje je minila v duhu 650 letnice postavitve prve cerkve na tem svetem kraju, kjer se srečujemo Slovenci, Nemci in Italijani in častimo Višarsko Marijo. Duhovno razpoloženje, širni razgledi, stisk roke gorniškemu prijatelju, so naša srca napolnili z radostnimi občutki.

GALERIJA

 

 

SPREHOD PO ZGORNJI DAVČI, sobota, 24. april

 

Kar nekaj naših članov se je udeležilo spomladanske ture po Zgornji Davči, ki jo je v organizaciji Gorniškega kluba Karavanke vodil Jože Benedik. Davški slapovi, veličastni razgledi in etnografske posebnosti so nas prepričale, da se v ta konec Slovenije še vrnemo.

GALERIJA

 

 

USPOSABLJANJE ZA GORNIŠKE VODNIKE SKALE

 

V četrtek 15. aprila, se je nadaljeval teoretični del usposabljanja s praktičnimi vidiki uporabe plazovne žolne in preživetja v zimskih razmerah.

 

Izobraževanja in usposabljanja za gorniške vodnike Skale na Pokljuki in okoliških vrhovih se je 27. in 28. marca udeležilo osem članov GK Limberk. Program je obsegal tehnike gibanja in vodenja v gorah pozimi (varstvo pred plazovi, uporaba opreme, tehnike varovanja). Izvajalec izobraževanja je bil gorski vodnik Miha Kuhar, ki je nazorno predstavil posebnosti gorništva v zimskih razmerah. K temu je pripomoglo tudi vreme, ki je bilo tematiki primerno. Ogledate si lahko nekaj fotoutrinkov.

 

Poročila o opravljenih turah:

 

sobota, 17. april 2010

Polhograjsko hribovje - Sv. Lovrenc (824 m)

 

Polhograjska Gora je znana po prvi najdbi igalke (Blagajev volčin). Ker letos na terenu še ni zacvetela, jo je vodič prinesel kar s seboj z domačega vrta, da smo jo občudovali in fotografirali (glej sliko v galeriji). V strmini na vznožju Gore smo si ogledali Blagajev spomenik kraljevi roži, ki je že leta 1808 poleg planike, postala prva zaščitena rastlina na Kranjskem.  

Pohodno turo smo pričeli in končali v vasici Zalog. Vzpon na Goro je bil kar gorniško strm. Vendar je razgled in lepa cerkvica sv. Lovrenca upravičila napor. V Prapročah smo obiskali še staro cerkvico sv. Jurija s posebnim gotskim križem in lepo obnovljenim kasetnim stropom.

 

Malo pred zaključkom poti smo doživeli kraljevsko pogostitev v splošno veselje vseh 21 udeležencev, čemur je botrovalo dejstvo, da je bila za našega vodnika to prva vodena tura, za gorniški klub pa zadnja letošnja.

 

 

sobota, 10. april 2010

Kopitnik (914 m)

 

Tokrat nas je pot vodila na Posavsko hribovje. Kljub ne preveč obetavni vremenski napovedi se je ture udeležilo 16 pohodnikov. Strm vzpon z avtomobili do idilične vasice Širje nad Zidanim Mostom ne daje slutiti, da se nad ozko dolino nahajajo ravninski predeli z njivami in pašniki. Po ogledu nekoč farne cerkve Sv. Marije in prijazni dobrodošlici, smo se skozi prebujajočo naravo in spomladanske sapice dvignili na planoto, ki nas je ob pogledih na bližnje sosede (Kum, Mrzlico) pripeljala na prepadni vrh. Ob poti so nas spremljala "polja" čemaža, trobentic, rese in ostalega pomladnega cvetja. Z vrha Kopitnika je pogled povsem "alpski", saj se njegovo južno ostenje skoraj navpično spušča do zaselkov Velikega Širja. Strm spust in povratek na izhodišče sta zaokrožila lepe vtise.

 

 

sobota, 20. marec 2010

Na Goro (907 m)

 

Zbrali smo se v Trubarjevih krajih. Na območje ene izmed najmanjših slovenskih občin Sodražica (meri 49,5 km in ima cca 2160 prebivalcev) smo se zapeljali še z avtomobili. Krajinski park Kadice je razglašen kot naravna vrednota državnega pomena in je zavarovan kot naravni spomenik in gozdni rezervat. Nahaja se na robu bloške planote, od koder se letos zima še ni poslovila. Za varen ogled zasnežene soteske, kadic in slapov smo potrebovali več kot šesdeset metrov vrvne ograje. Ogledali smo si tudi cerkev Marije Snežne, kjer je na pokopališču grob Magdalene Gornik iz naselja Janeži, ki je zaenkrat najbolj znana slovenska mistikinja, ki je živela brez naravne hrane približno sedeminštirideset let. O njej je napisana tudi knjiga. Tega srečanja in poti v naravi se je udeležilo 33 pohodnikov.

 

 

sobota, 6. marca 2010
Turjak (542 m) - Sv. Ahac (748 m)
po poteh Turjaške Rozamunde in grofov Turjaških

 

Sneg in nekoliko podaljšana zima sta pripomogla, da je bila tura kar zahtevna in zimsko lepa. Zgodovinska razlaga v »slabo ogrevanih« grajskih prostorih je trajala kar dobro uro in so nas nekatere proti koncu že pošteno srbele pete. Še skrbno »konzervirano« srce mladega turjaškega grofovskega potomca izpred več kot sto let nas je pustilo hladne. Pošteno smo se ogreli šele pri vzponu ob Bajdinških slapovih. Zaradi nevarnosti zdrsa smo prehod in vzpon ob največjem slapu primerno zavarovali z vrvno ograjo. Vso pot je uspešno in z zadovoljstvom preplezalo in prehodilo 22 udeležencev.

 

 

nedelja, 17. januar 2010

Vesela Gora - Zaplaz (609 m)

Kljub precej mrzlem in vetrovnem vremenu ter snegu je bila tura kar dobro obiskana. Zbralo se nas je 25 gornikov. Zgodovino kraja in romarske Marijine cerkve je na kratko pojasnil upokojeni duhovnik Petek Janez, ki je potem daroval še sveto mašo za pohodnike.