panorama 

Troglav (1913 m)

 

sobota in nedelja, 1. in 2. junij 2024

 

 

Naš cilj bo Troglav, najvišji vrh v Dinarskem pogorju. Dinara je slikovit, razgleden gorski masiv na meji Dalmacije (Hrvaška) in Bosne (BiH) in je najdaljši masiv v kraški gorski verigi zahodno balkanskega polotoka. Dinara je tudi hrvaški narodni park. Troglav se nahaja na ozemlju Bosne in Hercegovine. Ime je dobil po Triglavu, slovanskem bogu.

 

Do izhodišča ture se bomo odpravili po »dolenjski magistrali« (preko Dolenjskih Toplic, Črnomlja in Vinice do Bosiljevega). Nato nadaljujemo po avtocesti do Svetega Roka. Za tem pa po cesti nižje kategorije do izhodišča ture. Natančni podatki bodo objavljeni na spletni strani GK Limberk. Vožnje do izhodišča je približno 6 ur v eno smer, zato bo tura dvodnevna.

 

Prvi dan je predvidena vožnja do izhodišča ture, nato vzpon na Troglav (približno 4 ure) in povratek do planinskega zaklonišča Pume na višini 1630 m. To je pravzaprav planinska koča v dveh nadstropjih. V koči je cisterna s pitno vodo, kuhinja z mizami in klopmi ter spalnica za 25 ljudi. Koča ima  solarne panele, ki zagotavljajo elektriko ter tudi plinsko bombo. Vseeno pa se je do določene mere bolje zanesti na lastno pijačo in prehrano.

 

Opremo je potrebno prilagoditi vremenskim razmeram oziroma vremenski napovedi in upoštevati, da je tura dvodnevna.

 

Obvezne so prijave. Udeleženci pohoda naj me, prosim, pokličejo vsaj dva tedna pred turo, da se dogovorimo za obliko in način prevoza.

 

Franc Koželj
041 716 430