panorama 

Sveti Peter (888 m)

 

sobota, 27. januar 2024

 

 

Sveti Peter je bila nekoč najjužnejša podružnica Žužemberške fare. S sv. Pavlom sta bili v paru, vsaka na svoji strani reke Krke med Dvorom in Sotesko. Cerkev na Svetem Petru je bila med drugo svetovno vojno do tal porušena. Ker so njene ruševine, gledano s severa, na prvem vrhu Kočevskega Roga, je točka sredi 80-ih let prejšnjega stoletja postala zanimiv pohodni cilj, hkrati pa s postavitvijo križevega pota tudi romarska pot. Sam vzpon predstavlja polnih 680 metrov višinske razlike in je kot tak unikat daleč naokoli.

 

Dobimo se ob 8. uri na parkirišču pri gostilni Blatnikov hram na Dvoru pri Žužemberku. Od tam se bomo skupaj odpeljali na začetek poti, ki je blizu vasi Podgozd.

 

Najhitrejši bodo za vzpon potrebovali 1 uro, drugi nekaj več. Na vrhu je razgledni stolp, planinska koča in na mestu cerkvenih razvalin križ. Če bodo vremenske in snežne razmere omogočale, bomo imeli tam mašo za srečne rajže v letu 2024. Po maši nas bo tam čakala tudi topla hrana. V primeru, da vreme ne bo omogočalo izvedbe maše na hribu, bo le ta v cerkvi v Žužemberku pred pohodom. Vsi prijavljeni bodo o tej spremembi pravočasno obveščeni.

 

Za sam vzpon ni potrebna kakšna posebna oprema, vsekakor pa primerno vremenskim in snežnim razmeram, ki bodo takrat. Pohod bo v vsakem vremenu.

Jože Pečjak
031 673 050